MotoNews.pl

[ASTRA F] - diesel i alternatywne paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hehe jak zobaczylem dziaj stan ropy to sie za glowe zlapalem !!!
4,8 DRAMAT!!!
I z tąd moje pytanie wiem ze niektorzy wlewali do starych desli olej roslinny
Czy ktos to probowal??
czy mozna zaryzykowac?
CZY sie oplaca?
bo bez sensu zaoszczedzic na paliwie a potem dopłacać do remontu silnika...
Jaki olej wlewac zepakowy slonecnzikowy :p
:p Bawil sie ktos w takie zeczy?

[ wiadomość edytowana przez: NAZAR dnia 2008-05-30 15:59:56 ]

Robie to od lat...
Bilans:
PLUSY
-zero remontów
-niższe spalanie
-możliwość zatankowania w każdym spożywczaku
-brak ryzyka związanego z kontrola Policji
-olbrzymia oszczędność kasy
-poszanowanie środowiska
-satysfakcja z olewania arabskiego lobby naftowego
MINUSY
-nietypowy zapach spalin
-tłusty tył samochodu
-problem pozbycia sie pustych butelek

Nadaje sie każdy olej (soja,słonecznik,rzepak,orzech-Rudolf Diesel swoje pierwsze silniki zasilał olejem z orzeszków).Słonecznik najsłabiej pachnie ale jest drogi. Najlepszy jest olej zużyty ale nie każdy ma dostęp do takowego.
Opinie o konieczności podgrzewania należy wsadzić miedzy bajki.Filtr paliwa wymieniaj z taka sama częstotliwością jak dotąd.
Jednym słowem lej i zacieraj ręce.Powodzenia

Hej.
O co chodzi z tym "tłustym tyłem"? Faktycznie podczas mrozów nie przeszkadza gęstość oleju roślinnego?

Po jeździe na rzepaku okolice wydechu auta( u mnie cała tylna klapa i zderzak) pokrywają ciemne plamki średnicy 1-2mm. Często policja sprawdza podczas kontroli obecność tych śladów w celu ukarania mandatem kierowcy - co jest niezgodne z prawem.
W zimę na zbiornik oleju wlewasz kilka litrów benzynki( ja lałem ekstrakcyjną bo taniej) lub nawet denaturatu i jazda. Ostatecznie można mieszać tez z ropą lub opałem.

a co to bylo z tym mazutem??????

Cytat:
2008-05-31 22:44:36, CHAOSseba pisze:
a co to bylo z tym mazutem??????

he he To było w Anglii ....tego w Biedronce nie kupisz... No i akurat tego świństwa nie polecam. Choć eksperyment sie udał.

no to sie ciesze bardzo a jak z moca?? utrata czy wszystko ok?
jaki olej polecasz??
kupic poprostru najtanszy?:p

Cytat:
lub nawet denaturatu i jazda.

chyba najlepszy bo jako jedyny rozpuszcza wodę i parę innych niepotrzebnych związków.

"YANNOSICK (S)"
A powiedz po ile ty kupujesz olej?? i jaki? bo ja ostatnio bylem w sklepie i tak niebardzo mi sie podobaly ceny :/:/

Cytat:
2008-05-29 23:22:03, YANNOSICK pisze:
Robie to od lat... . Opinie o konieczności podgrzewania należy wsadzić miedzy bajki.

Jak rozumiem mówisz o temp letnich? czy w zimie też tak radośnie zalewasz oleum bezproblemowo?

Cytat:
2008-06-04 21:52:04, artusb pisze:
no to sie ciesze bardzo a jak z moca?? utrata czy wszystko ok? jaki olej polecasz?? kupic poprostru najtanszy?:p

Nie wiem jak z mocą bo nie sprawdzam auta na hamowni za każdym razem kiedy wleję inne paliwo...a zmieniam paliwa dość często w zależności od dostępności i ceny. Auto jednak wyraźnie mniej spala przy tym samym stylu jazdy. Olej może być każdy, jednak ostrożnie z mieszankami(np.sałatkowy) bo to są zwykłe zlewki i nigdy nie wiesz ile tam jest wody.Najtańszy jest najczęściej najlepszy bo zawiera najmniej dodatków.
Cytat:
2008-06-10 21:32:34, artusb pisze:
"YANNOSICK (S)" A powiedz po ile ty kupujesz olej?? i jaki? bo ja ostatnio bylem w sklepie i tak niebardzo mi sie podobaly ceny :/:/

Nie wiem po ile jest w Polsce bo mieszkam daaaaleko. U siebie kupuje za 0.75 przy cenie ON 1.40 wiec nie trzeba wiele kalkulować.W Polsce kiedyś kupowałem w Biedronce ale potem Tesco i inne hipermarkety wypuściły na rynek butelki trzy- i pięciolitrowei życie stało się prostsze i nastały piękne czasy.
Cytat:
2008-06-11 07:31:19, Solltys pisze:
Jak rozumiem mówisz o temp letnich? czy w zimie też tak radośnie zalewasz oleum bezproblemowo?

Mieszkam w Holandii więc z kalendarza wykreśliłem zimę ale będąc w polsce w czasie mrozów dolewałem 5 litrów ekstrakcyjnej lub kilka flaszek "Jagodzianki na kościach" czyli Denaturatu.
Cytat:
2008-06-05 00:24:30, alex-bytom pisze:
chyba najlepszy bo jako jedyny rozpuszcza wodę i parę innych niepotrzebnych związków.

Nic nie rozpuszcza wody....ale Dynks absorbuje ją jak każdy alkohol.
Pozdro dla wegetarian. Roślinny górą!!!

Ciekawe to poszukam sobie jeszce moze uda mi sie cos znalesc wielkie dzieki

Mam pewne pytanko do fachowców i nie tylko...
Nadchodzi czas wymiany oleju wiec spuszczę stary i zaleje nowy. Sprawa teoretycznie prosta jednak problem pojawia się gdy chcę pozbyć się przepalonego oleju. Za oddanie go do utylizacji muszę słono zapłacić a wylanie go do jakiegoś rowu jest sprzeczne z ogólnymi założeniami "mojego stylu". Postanowiłem więc wybadać kwestię możliwości wlania go do baku. Każde auto przecież pali olej i nic wielkiego się nie dzieje. Popytałem znajomego taksiarza i on dolewa pół litra starego oleju na pełen bak ropy. Dwa plusy : pozbywa się odpadów i oszczędza na paliwie. Co Wy o tym sądzicie... w końcu to jest 6 litrów czyli 100km przejadę za darmo!!!

Cytat:
2008-06-30 21:20:47, YANNOSICK pisze:
Mam pewne pytanko do fachowców i nie tylko... Nadchodzi czas wymiany oleju wiec spuszczę stary i zaleje nowy. Sprawa teoretycznie prosta jednak problem pojawia się gdy chcę pozbyć się przepalonego oleju. Za oddanie go do utylizacji muszę słono zapłacić a wylanie go do jakiegoś rowu jest sprzeczne z ogólnymi założeniami "mojego stylu". Postanowiłem więc wybadać kwestię możliwości wlania go do baku. Każde auto przecież pali olej i nic wielkiego się nie dzieje. Popytałem znajomego taksiarza i on dolewa pół litra starego oleju na pełen bak ropy. Dwa plusy : pozbywa się odpadów i oszczędza na paliwie. Co Wy o tym sądzicie... w końcu to jest 6 litrów czyli 100km przejadę za darmo!!!

Ty to masz pomysły jak ten pomysłowy Dobromir z bajki lej śmiało ktoś musi przetrzeć szlak

hmmm w sumie jest w miare klarowny więc nic przytkać nie powinien - szczególnie jak bedzie dobrze rozcieńczony. Ale nie wiem czy sam bym się odważył

Nie wiem czy jeszcze mam tu prawo glosu , ale na forum od czasu do czasu zagladam, a alternatywne sposoby zasilania tez mnie interesuja. Duzo na ten temat mozna znalezc na forum Citroena , ponoc silniki 1.9 D bardzo dobrze znasza OR (ale tylko te z systemem paliwowym Bosch, Albo Lucas , jeden z dowch , nie pamietam dokladnie).

A co do przepracowanego oleju , to czytalem gdzies , ze do niektorych silnikow BMW, nie wiem czy nawet nie do Twojego 2,5 czesc ludzi dolewalo mixolu, bo na dawniejszym , podlejszym niz teraz paliwie lubily sie zacierac pompy wtryskowe. Ale specjalista nie jestem , w kazdym razie przechodzony olej bym solidnie przefiltrowal.

A probowales jakichs eksperymentow z przesmazonym olejem ? Jak udaloby sie zalatwic taki z jakiej smazalni , to bylaby jazda prawie calkiem za darmo.Czytalem ze po przefiltrowaniu jest on nawet lepszy od swiezego (niepamietam dlaczego , ale tlumaczenia wygladaly sensownie).

Co do utylizacji , to w polsce sa miejsca gdzie mozna oddac taki olej. Od skupu zlomu , po warsztaty samochodowe. Da podjechalem na PKS, w warsztacie mi pokazali taka duza banke i powiedzili zeby tam wlac. Dawniej tez przydawal sie do lepikowania dachu na garazu. Ale teraz to juz sie papy termozgrzewalne stosuje.

zycze powodzenia w eksperymentach . W koncu dbamy nie tylko op nasza kieszen ale tez srodowisko ;P

http://www.allegro.pl/item394820190_zuzyty_olej_rzepakowy.html

jakos bal bym sie wlewac tego oleju do baku po 1 trzeba by go dookladnie przefiltrowac bo moga byc w nim jakies opilki metalu, pozatym wydaje mi sie ze bedzie ci auto kopcilo :/
takie jest moje zdanie pozatym jest on duuuzo gestrzy od ropy i moze sie osiadac na dnie zbiornika bo nigdy sie tak nie wymiesza , wiec mozesz pozatykac filtry.

Moj znajomy do swojego 5 letniego merolka cdi3,2 dolewa zwyklego oleju maszynowego(nieprzepracowanego) na zbiornik ok 1l.Nasze paliwo jest zasiarczone i suche,wiec olej rozmieszany w nim wspomaga smarowanie pompy,wtryskow itp.Ja od roku robie tak samo .

Moj znajomy do swojego 5 letniego merolka cdi3,2 dolewa zwyklego oleju maszynowego(nieprzepracowanego) na zbiornik ok 1l.Nasze paliwo jest zasiarczone i suche,wiec olej rozmieszany w nim wspomaga smarowanie pompy,wtryskow itp.Ja od roku robie tak samo .