Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
artusb Opel Astra F Caravan Kraków | 2008-05-28 21:49:17 hehe jak zobaczylem dziaj stan ropy to sie za glowe zlapalem !!!
4,8 DRAMAT!!! I z tąd moje pytanie wiem ze niektorzy wlewali do starych desli olej roslinny ![]() Czy ktos to probowal?? czy mozna zaryzykowac? CZY sie oplaca? bo bez sensu zaoszczedzic na paliwie a potem dopłacać do remontu silnika... Jaki olej wlewac zepakowy slonecnzikowy :p :p Bawil sie ktos w takie zeczy? ![]() [ wiadomość edytowana przez: NAZAR dnia 2008-05-30 15:59:56 ] |
_Grzesiek_ Pełnoprawny Klubowicz Corsa B , był Senato ... Szczecin | 2008-05-31 11:06:34 Hej.
O co chodzi z tym "tłustym tyłem"? Faktycznie podczas mrozów nie przeszkadza gęstość oleju roślinnego? |
CHAOSseba RegionAdmin SUBARU WRX Hawk i Ou ... Kluczbork / Duisburg | 2008-05-31 22:44:36 a co to bylo z tym mazutem?????? |
artusb Opel Astra F Caravan Kraków | 2008-06-04 21:52:04 no to sie ciesze bardzo ![]() jaki olej polecasz?? kupic poprostru najtanszy?:p |
![]() alex-bytom (S) RegionAdmin CORSA ,OCTAVIA TDI bytom | 2008-06-05 00:24:30
chyba najlepszy bo jako jedyny rozpuszcza wodę i parę innych niepotrzebnych związków. |
artusb Opel Astra F Caravan Kraków | 2008-06-10 21:32:34 "YANNOSICK (S)"
A powiedz po ile ty kupujesz olej?? i jaki? bo ja ostatnio bylem w sklepie i tak niebardzo mi sie podobaly ceny :/:/ |
Solltys Forumowicz v40 przeddzidzie | 2008-06-11 07:31:19
Jak rozumiem mówisz o temp letnich? czy w zimie też tak radośnie zalewasz oleum bezproblemowo? |
![]() YANNOSICK (S) Pełnoprawny Klubowicz Yerseke,Holand | 2008-06-11 19:06:12
Nie wiem jak z mocą bo nie sprawdzam auta na hamowni za każdym razem kiedy wleję inne paliwo...a zmieniam paliwa dość często w zależności od dostępności i ceny. Auto jednak wyraźnie mniej spala przy tym samym stylu jazdy. Olej może być każdy, jednak ostrożnie z mieszankami(np.sałatkowy) bo to są zwykłe zlewki i nigdy nie wiesz ile tam jest wody.Najtańszy jest najczęściej najlepszy bo zawiera najmniej dodatków.
Nie wiem po ile jest w Polsce bo mieszkam daaaaleko. U siebie kupuje za 0.75 przy cenie ON 1.40 wiec nie trzeba wiele kalkulować.W Polsce kiedyś kupowałem w Biedronce ale potem Tesco i inne hipermarkety wypuściły na rynek butelki trzy- i pięciolitrowei życie stało się prostsze i nastały piękne czasy.
Mieszkam w Holandii więc z kalendarza wykreśliłem zimę ale będąc w polsce w czasie mrozów dolewałem 5 litrów ekstrakcyjnej lub kilka flaszek "Jagodzianki na kościach" czyli Denaturatu.
Nic nie rozpuszcza wody....ale Dynks absorbuje ją jak każdy alkohol. Pozdro dla wegetarian. Roślinny górą!!! ![]() |
artusb Opel Astra F Caravan Kraków | 2008-06-11 20:13:28 Ciekawe ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() YANNOSICK (S) Pełnoprawny Klubowicz Yerseke,Holand | 2008-06-30 21:20:47 Mam pewne pytanko do fachowców i nie tylko...
Nadchodzi czas wymiany oleju wiec spuszczę stary i zaleje nowy. Sprawa teoretycznie prosta jednak problem pojawia się gdy chcę pozbyć się przepalonego oleju. Za oddanie go do utylizacji muszę słono zapłacić a wylanie go do jakiegoś rowu jest sprzeczne z ogólnymi założeniami "mojego stylu". Postanowiłem więc wybadać kwestię możliwości wlania go do baku. Każde auto przecież pali olej i nic wielkiego się nie dzieje. Popytałem znajomego taksiarza i on dolewa pół litra starego oleju na pełen bak ropy. Dwa plusy : pozbywa się odpadów i oszczędza na paliwie. Co Wy o tym sądzicie... w końcu to jest 6 litrów czyli 100km przejadę za darmo!!! |
![]() maryjan (S) RegionAdmin Opel Corsa C GSI Stężyca piękna okolica==>Wa-wa | 2008-07-01 15:55:47
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2008-07-02 17:47:16 hmmm w sumie jest w miare klarowny więc nic przytkać nie powinien - szczególnie jak bedzie dobrze rozcieńczony. Ale nie wiem czy sam bym się odważył ![]() |
![]() marcij Forumowicz Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-07-07 19:38:40 Nie wiem czy jeszcze mam tu prawo glosu , ale na forum od czasu do czasu zagladam, a alternatywne sposoby zasilania tez mnie interesuja. Duzo na ten temat mozna znalezc na forum Citroena , ponoc silniki 1.9 D bardzo dobrze znasza OR (ale tylko te z systemem paliwowym Bosch, Albo Lucas , jeden z dowch , nie pamietam dokladnie).
A co do przepracowanego oleju , to czytalem gdzies , ze do niektorych silnikow BMW, nie wiem czy nawet nie do Twojego 2,5 czesc ludzi dolewalo mixolu, bo na dawniejszym , podlejszym niz teraz paliwie lubily sie zacierac pompy wtryskowe. Ale specjalista nie jestem , w kazdym razie przechodzony olej bym solidnie przefiltrowal. A probowales jakichs eksperymentow z przesmazonym olejem ? Jak udaloby sie zalatwic taki z jakiej smazalni , to bylaby jazda prawie calkiem za darmo.Czytalem ze po przefiltrowaniu jest on nawet lepszy od swiezego (niepamietam dlaczego , ale tlumaczenia wygladaly sensownie). Co do utylizacji , to w polsce sa miejsca gdzie mozna oddac taki olej. Od skupu zlomu , po warsztaty samochodowe. Da podjechalem na PKS, w warsztacie mi pokazali taka duza banke i powiedzili zeby tam wlac. Dawniej tez przydawal sie do lepikowania dachu na garazu. Ale teraz to juz sie papy termozgrzewalne stosuje. zycze powodzenia w eksperymentach . W koncu dbamy nie tylko op nasza kieszen ale tez srodowisko ;P |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2008-07-08 14:26:38 http://www.allegro.pl/item394820190_zuzyty_olej_rzepakowy.html |
artusb Opel Astra F Caravan Kraków | 2008-07-20 19:37:04 jakos bal bym sie wlewac tego oleju do baku ![]() takie jest moje zdanie ![]() |
![]() tomasz35 Forumowicz astra g 2.0 Diesel sosnowiec | 2008-10-12 13:37:33 Moj znajomy do swojego 5 letniego merolka cdi3,2 dolewa zwyklego oleju maszynowego(nieprzepracowanego) na zbiornik ok 1l.Nasze paliwo jest zasiarczone i suche,wiec olej rozmieszany w nim wspomaga smarowanie pompy,wtryskow itp.Ja od roku robie tak samo . |
![]() tomasz35 Forumowicz astra g 2.0 Diesel sosnowiec | 2008-10-12 13:38:03 Moj znajomy do swojego 5 letniego merolka cdi3,2 dolewa zwyklego oleju maszynowego(nieprzepracowanego) na zbiornik ok 1l.Nasze paliwo jest zasiarczone i suche,wiec olej rozmieszany w nim wspomaga smarowanie pompy,wtryskow itp.Ja od roku robie tak samo . |