Czujnik temperatury wody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko czy w silniku 1,6 16V ten czujnik pod termostatem ma jakieś inne zadanie niz wskazywanie tem. na desce rozdzielczej?-pytam bo mi padł a nie chce mi sie go wymieniać na razie.

Nie wiem dokładnie jak jest w twoim 16v

W moim ośmio zaworowym są 3 czujniki

1. na chłodnicy - wskaźnik na desce
2. pod temostatem - termowyłącznik odpowiada za prace wentylatora
3. na bloku pod kolektorem - sygnał do komputera

Myślę, że będzie podobnie ale nich ktoś potwierdzi.

Pozdrawiam

Według jednej z książek w silniku 1.6/1.8 16V czujnik znajdujący się na górnej części obudowy termostatu odpowiada tylko za wskazania temperatury.
Czujnik w dolnej częsci to w zasadzie wyłącznik termiczny wentylatora chłodnicy.
Informacji potrzebnych komputerowi do sterowania silnikiem dostarcza czujnik umieszczony w bloku.

Pozdrawiam!

[ wiadomość edytowana przez: Styko dnia 2007-10-22 21:40:23 ]

a w ktorym miejscu jest ten czujnik co daje sygnal do kompa bo chyba mi poszedl bo w ogole sie ssanie nie zalącza

Jak masz 1.3, tak wnosze po opisie w profilu, to powienien być w bloku pod kolektroem ssącym. Nawet kolega wcześniej sie juz na ten temat wypowiadał. Pozdrawiam!

upss opis w profilu musze zmienic Mam 1.6 16v zeteca z 1996 roku

No to pod wydechowym

A czy on moze byc winien ze ssanie mi sie nia załącza??
A i jeszcze jedno-trudno go wytargac znaczy się wymienić??

No nie wymieniałem go jeszcze, ale raczej nie powinno stanowić to problemu. Poszukaj we wcześniejszych postach, niedawno ktoś opisywał także problem ze ssaniem, tylko chodziło o czujnik temperatury powietrza, który też może być sprawcą. Pozdrawiam

Strasznie kolega porabal z tymi czujnikami. W 1,6 16v sa dwa czujniki w obudowie termostatu, jeden wkrecany od gory i on przekazuje wskazania temp do komputera, jego uszkodzenie moze troche namieszac np brak ssania ale nie koniecznie. Drugi jest wkrecony od dolu po ukosie i on odpowiada za wskazania temperatury na desce rozdzielczej, jesli ci sie nie chce to nie musisz go wymieniac, nie ma wplywu na prace silnika ale warto to zrobic bo bedziesz wiedzial jaka jest temp silnika w przyblizeniu.

Cytat:
2007-10-23 01:17:37, RavenMOH pisze:
Strasznie kolega porabal z tymi czujnikami. W 1,6 16v sa dwa czujniki w obudowie termostatu, jeden wkrecany od gory i on przekazuje wskazania temp do komputera, jego uszkodzenie moze troche namieszac np brak ssania ale nie koniecznie. Drugi jest wkrecony od dolu po ukosie i on odpowiada za wskazania temperatury na desce rozdzielczej, jesli ci sie nie chce to nie musisz go wymieniac, nie ma wplywu na prace silnika ale warto to zrobic bo bedziesz wiedzial jaka jest temp silnika w przyblizeniu.

nic dodać nic ująć

mam 2 uzywane orginaly jak cos

Jak to fachowa literatura może w błąd wprowadzić Najciekawsze jest to, że byłem pewny, że jast tak jak napisaliście, ale wolałem podać według książki. Pozdrawiam i przepraszam!

[ wiadomość edytowana przez: Styko dnia 2007-10-23 11:06:33 ]

[ wiadomość edytowana przez: Styko dnia 2007-10-23 11:07:43 ]

Hehe, z tym czujnikiem to ja miałem tak, że kiedy kupiłem auto czujnik nie działał. Tzn nie pokazywał temperatury. Po paru dniach i wymianie płynu chłodniczego działa jak nowy (a nowy leży na półce bo sobie już go wcześniej zdążyłem zakupić )

Wczoraj i dzisiaj bylem w Inter-Carsie we Wrocku aby kupic czujnik temp. umieszczony w termostacie u góry (niby ten co daje sygnal na kompa) i lipa kilka czujnikow sprawdzalismy, jeden niby juz dobry byl zamowiony-sprawdzam dzisiaj nie ten. W koncu do serwisu Forda fotek niestety nie mial i w piątek sie okaze czy nowy bedzie pasował czy też nie bo na zamówienie Ale pocieszające jest to że w serwisie taki czujnik to koszt ok 40 zł.

witam.
troszke odgrzebie...

czujniki w termostacie - od gory jest do kompa? a na dole do wskazowki?
qrcze mozliwe zeby ktos u mnie dal na odwrot? przysiaglbym ze grzebalem przy tym na gorze po zwarciu kabelkow wskazowka idzie w gore... musze to sprawdzic...
w gore tzn ze po otwarciu maski widze jego wtyczke (blaszki)
swoja droga nie kojarze jak u mnie chodzi wiatrak od chlodnicy qrde... chyba cos namieszane mam... jutro sproboje fotki porobic...

aha... wiatrak od chlodnicy chodzi chyba jak wlacze klime... w lecie czesto jezdzilem z klima wiec pewnie tez silnik sie nie przegrzewal...

wskaznik mam uwalony od "nowosci".

EDIT:
aha... przy wykrecaniu tego czujnika schodzi plyn... wiec chyba chodzi o ten dolny nie? czy po wykreceniu gornego tez schlodzi plyn chlodzacy?

[ wiadomość edytowana przez: archivi dnia 2007-12-12 22:29:55 ]