| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-12-12 10:02:59 w klimatroniku vw masz z reguły guzik "econ" który wyłącza sprężarkę. Jeśli econ masz wyłączone to sprężarka powinna chodzić cały czas.
Być może sprężarka nie włącza się ze względu na zbyt niską temperaturę (jednak gdy włączysz nawiew na szybę czujnik temp. jest ignorowany i sprężarka powinna ruszyć, choć nie wiem czy w vw też tak jest) albo po prostu nie ma czynnika... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-12 10:05:43
Niekoniecznie. Zresztą przy ujemnej temp. klima nie jest już potrzebna do osuszania bo powietrze wtedy już jest osuszone. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2007-12-12 10:21:30 U mnie przy włączeniu odparowywania przedniej szyby, zawsze, automatycznie włącza się klima.
Klima ma czujnik wilgotności i czasem sama kieruje nawiew na przednia szybę. Pyrek jeśli wyłączasz odszranianie, i dajesz przycisk auto, ale nie odpalasz A/C, to szyby parują, bo automat reguluje temp. i nawiewy, ale nie może osuszyć wnętrza i szyb. Jeszcze jedno, sprawdź stan filtra kabinowego. Co do klimy manulanej.... o ile to będzie mozliwe, nigdy nie zrezygnuję z Climatroniku, to rewelacyjnę rozwiązanie. [ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2007-12-12 10:24:52 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-12 10:47:12 JACO - z tym automatycznym włączaniem AC to często jest tak, że lampka AC świeci, a klima nie działa, bo jak jest mroźnie nie powinna zadziałać.
Mój aftomat przy takiej pogodzie jak teraz uparcie kieruje nawiew na nogi i szybę - to mnie wkurza, bo muszę go przestawić na przody. Za to bardzo podoba mi się działanie w zimie. Początkowo wentylator nawiewu działa na min. i w miarę nagrzewania się silnika zwiększa swe obroty, aby w finale jeśli trzeba grzać na max. i wyprodukować idealne ciepełko we wnętrzu. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-12-12 12:10:23
A ja nie mam przycisku AC...
Przynajmniej nie znalazłem jeszcze... |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2007-12-12 12:35:11
Tak jak pisał Robert, masz pewnie przycisk Econo. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-12-12 12:36:49
"Econo" mam - jeżdżę na "auto". |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-12-12 17:17:59 Klima poniżej 5 stopni się nie włącza
Ogrzej wnętrze i będzie ok |
Janow signum1.9/corsa1.4Si Kraków | 2007-12-12 19:03:59
ja mam w opcjach komputera "Eco" czyli wyłaczenie spreżarki. Poza tym działa mi analogicznie jak u piotrka. Nawiewy powolutku, dopiero jak nagrzewnica sie nagrzeje to przyspiesza. Automatyczne sterowanie kierunkami tez jest nieco irytujące. Dodatkowo zauważyłem ze jak jest zimno to w czasie jazdy silnik i wnętrze przez kilka minut automatycznie dogrzewa webasto. No chyba ze wczesniej wlacze z pilota i mam cieple powitanie juz po otwarciu drzwi. |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2007-12-12 22:06:26 W climatronicu są trzy tryby pracy automatyczny (wyświetla się napis "AUTO") ekonomiczny (napis "ECON") i klimatyzacja (nic się nie wyświetla). W trybie AUTO ustawiamy zadaną temperaturę i climatronic sam grzeje lub włącza klime by schłodzić powietrze w aucie. Tryb ECON to wyłączona klima czyli zasada działania taka jakby klimy w aucie nie było. Sama klima wiadomo jak działa. Jeżeli wciśniemy klawisz odszraniania/nadmuchu na przednią szybę climatronic automatycznie da nadmuch na całą pydę na szybę i automatycznie włączy klimatyzację. Ponowne naciśnięcie klawisza nadmuchu na przednią szybę - clima wraca do poprzedniego ustawienia. Jak masz nadmuch na przednią szybę to oczywiście można regulować jego siłę jak i wyłączyć klimę.
Deszczowe dni - wilgoć, kpl. "chuchających" w zimne dni pasażerów - wilgoć, jeszcze gorzej jak są po %. Masz włączone odszranianie-klimę z automatu to szyby odparowują. Sprawdziłbym filtr kabinowy i poeksperymentował z temperaturą w trybie AUTO (21-23 stopnie). |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-12-12 22:46:35 wydaje mi się, że w trybie auto sprężarka chodzi non-stop. W vw jest zawór bocznikowy który upuszcza ciśnienie wewnątrz sprężarki i dzięki temu zmniejsza jej wydajność i obciążenie silnika. Zresztą przy obecnych temperaturach sprężarka obraca się bardzo lekko i nie obciąża silnika prawie w ogóle. |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2007-12-13 07:10:13 Rzeczywiście w trybie AUTO klima chodzi cały czas a climatronic reguluje sobie sam siłę i kierunek nawiewu, niedokładnie napisałem. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-12-13 08:48:38
Jest przycisk Auto, jest Econ, jest "szyba", a jak włączyć opcję "nic się nie wyświetla"? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-13 12:58:46
Nie masz innych problemów...? Wyjmij odpowiedni bezpiecznik i będzie po sprawie. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-12-13 17:31:37
Byle co, ważne żeby napisać... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-12-14 00:24:53 a nie ma guzika "off"?? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-14 06:53:51
Ja mam "stop"... i użyłem go 1 raz jak auto badałem przed kupnem. |