MotoNews.pl

ABS w Corolli d-4d

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, od dłuższego czasu niepokoi mnie działanie ABS w samochodzie mojej żony. Wydaje mi się, że ABS zbyt mocno odbija, a w rezultacie samochód bardzo słabo hamuje. Miałem nawet przykry incydent kiedy na około 100 m przed rondem zacząłem hamować po oszronionej nawierzchni, ABS cały czas odbijał, w rezultacie przejechałem przez środek ronada z prędkośćią 50 km/h... miałem mnustwo szczęścia.. Na codzień jeżdżę Octavią i tam wszystko działa i hamuje jak trzeba. Panowie w ASO Toyoty powiedzieli że ABS jest OK. Niestety nie mogłem z nimi porozmawiać, bo to samochód służbowy.. Czy w waszych autkach też ABS tak działa ?

z góry dzięki za podpowiedzi
pozdrawiam i Wesołych Świąt
krzysiek

Bo skuteczność działania ABS-u w głównej mierze zależy od rodzaju, jakości i stanu technicznego opon oraz amortyzatorów w samochodzie.

PS. Przepisy ruchu drogowego mówią że prędkość samochodu powinna być dostosowana do warunków panujących na drodze.

Pozdrawiam.

Cytat:
2007-12-22 22:49:27, krzysiek79pl pisze:
witam, od dłuższego czasu niepokoi mnie działanie ABS w samochodzie mojej żony. Wydaje mi się, że ABS zbyt mocno odbija, a w rezultacie samochód bardzo słabo hamuje. Miałem nawet przykry incydent kiedy na około 100 m przed rondem zacząłem hamować po oszronionej nawierzchni, ABS cały czas odbijał, w rezultacie przejechałem przez środek ronada z prędkośćią 50 km/h... miałem mnustwo szczęścia.. Na codzień jeżdżę Octavią i tam wszystko działa i hamuje jak trzeba. Panowie w ASO Toyoty powiedzieli że ABS jest OK. Niestety nie mogłem z nimi porozmawiać, bo to samochód służbowy.. Czy w waszych autkach też ABS tak działa ? z góry dzięki za podpowiedzi pozdrawiam i Wesołych Świąt krzysiek

W serwisie pewno sprawdzili abs testerem i nie stwierdzili bledu,ale to tylko 1 czesc tego co powinni sprawdzic jezeli zglosiles taki objaw jak napisales.
Sprawdz skutecznosc amorkow i hamulce na rolkach,jezeli masz roznice w silach hamowania to ABS wlacza sie za wczesnie i w efekcie niewiele hamujesz.Opony masz zimowe?Jezeli sa zuzyte np 2mm przed twi to tez hamowania niema.