2 pytania o diesla?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
1) po nagrzaniu silnika bardzo slabo dziala ogrzewanie wnetrza,co to moze byc? Dodam iz zawor na nagrzewnicy porusza sie w gore i w dol, czyli dziala.
2) mam problem z obrotomierzem.Na wolnych obrotach pokazuje ok 500/min. gdy nacisne gaz dopiero po jakims czasie wskazowka reaguje i jest ok.Gdy obroty spadna na wolne sytuacja sie powtarza.Gdzie szukac przyczyny??

Witam

1) sprawdź termostat
2)sprawdź naciąg paska klinowego na alternatorze obroty są przesyłane z alternatora , wystarczy że pasek będzie sie troszkę ślizgał i masz zły odczyt(ślizganie nie musi się objawiać piszczeniem paska)

pozdro

Ad. 1. Możliwe zapowitrzenie układu chłodzenia. Na przewodzie z termostatu do chłodnicy znajduje sie korek odpowietrzający.

Ad. 2. Obrotomierz ma czujnik prędkości obrotowej w alternatorze więc jak masz kiepski pasek, kiepskie kółko pasowe alternatora lub za słabo naciągniety pasek to i alternator ma mniejsze obroty, szczególnie zaraz po odpaleniu, gdzie jest obciążony świecami żarowymi.

nie przejmuj sie ja mam to samo tez nie grzeje a obrotomierz jesli podpinales sam tak jak ja to moze w tablicy cos nielaczy

Dzieki bardzo.Jutro popatrze i dam znac.

Wyczysc styki zielonego i niebieskiego cienkiego kabelka przy aletrnatorze.Jeden od obrotka, drugi od kontrolki ladowania. Powinno pomoc