Barum Bravuris nie do BRAWURY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Będąc troszkę rozpędzonym byłem zmuszony do ostrzejszego hamowania z jednoczesną zmianą kierunku jazdy (że się tak wyrażę ) i zamiast zmienić kierunek poooowiozło mnie prosto ( mokra nawierzchnia ) wcześniej tak się nie zdarzało!
Obejżałem później gumy i okazało się, że przód jest katastroficznie zjechany ( równo na całej szerokości bieżnika ) - brakuje z milimetra do punktów kontrolnych w centralnym rowku.
Na tych gumach zrobiłem 35 kkm, fakt lubię czasem depnąć ale to mnie najpierw zdziwiło, później zasmuciło a na koniec wk....ło!
pheh zanim wydam na gumy parę!!! groszy zamienie przód na tył a potem jush chyba nie Barum .
pozdrawiam wicio

niestety mam te same odczucia. Jak zakładałem w tym roku barumy (trzeci sezon) to już nadawały się do wymiany właśnie z powodu nierównomiernego zużycia bieżnika.
Na mokrym są tragiczne i jak zaczyna nawel lekko kropić to zdejmuję nogę z gazu i hamuję 2x wcześniej niż na suchym.

Super oponki na deszcz ma Lasombra - BFgoodrich Profiler G. Ale też trwałość nie jest rewelacyjna.

Podobno ten centralny rów Mariański i półkoliste odprowadzenia miały zapewniać bdb odejście wody!!! hm... nie do końca chyba?
pozdrawiam wicio
skład gumy???

Qrde ! Panowie, nie straszcie - ja też mam od roku BRAVURIS-y
Podobno wygrały test w Auto Świat ?
Jak na razie, to nie mogę nic złego o nich powiedzieć !

hm.. nie straszę ale fakt faktem - zjechane są równo po całej szerokości gumy czyli zbieżność gooood ( zresztą sprawdzana ) no chyba że mój zagazowany Esperaczek ( 12,5/100) zajechał mocą technologię Baruma
pozdrawiam wicio

He, he ! To może dobrze, że moja furka ma "tylko" 1,5 - mniejsza moc, mniejsze darcie laćków

Moje oponki (budżetówki) zajęły w Auto Świecie 3 miejsce i były polecane. Ceat Spider. Tylko jak jest ciepło to fajnie na asfalcie piszczą Więc też rewelacyjne nie są

Ma gazowa moc je niszczy

Nie ciesz sie Zoltar, moje Spiderki mam na przodzie drugi sezon i juz chce im podziekowac, mam dosyc jezdzenia na mokrym. Byly swietne ale tylko jeden sezon. Z reszta tak juz jest, jak sa dobre to krotko bo sa miekkie.

Cytat:
2003-07-05 23:42:46, Ptaszyna pisze:
Nie ciesz sie Zoltar, moje Spiderki mam na przodzie drugi sezon i juz chce im podziekowac, mam dosyc jezdzenia na mokrym. Byly swietne ale tylko jeden sezon. Z reszta tak juz jest, jak sa dobre to krotko bo sa miekkie.

Dokładnie. Moje przednie po 20 tys. km już są na tyle

A piszczą głownie na przyśpieszaniu na zakrętach

Jezdze na Bravuris'ach i szczerze powiem, ze jestem zadowolony. Kupilem je razem z felgami i tak juz zostaly.

Dziwil mnie tylko jeden fakt - jest na nich napis MADE IN FRANCE...

No tak: albo kupujemy opony o bardzo dobrych własnościach jezdnych (i to nie w każdych warunkach), albo trwałe. Obie te właściwości nie idą w parze. Trzeba wybrać jakiś kompromis albo często zmieniać buty.
Opona co klei się do drogi nie będzie trwała, a na trwała po jednym sezonie - powiezie nas nie tam gdzie byśmy sobie właśnie życzyli.

--
Pozdr.
Wiesiek (Maestro)

Rok temu jezdzilem na Bravurisach (3 letnich) i ich zachowanie na deszczu podostawialo duzo do zyczenia, latwo wpadaly w poslizg. W tym roku zalozylem nasze Debice Passio i musze przyznac, ze na mokrym trzymaja duzo lepiej niz Barumy... nie wiem na ile jest to spowodowane ich nowoscia, a na ile jakoscia, ale jest dobrze

Ja skusiłem się na MATADORy 195/55 R15 z pierścieniem ochronnym i szczerze je polecam. Cena rewelacyjna ok. 250zł/szt. No ale ja jeżdżę na nich dopiero pierwszy sezon. Tu pdf dla zainteresowanych. O BRAVURISach nie słyszałem, że kiedyś były montowane chyba do Skody i użytkownicy na nie narzekali - właśnie na zachowanie na mokrej nawierzchni. link

Nigdy więcej nie kupie Bravur.... dzisiaj na deszczu moje prawie nówki rzucału mnie na boki przy prędkości 70km/h... wracałem z Lublina i po prostu nie mogłem normalnie jechać, brały mnie mnie takie dupowozy że aż wstyd....
Pozbywam sie ich ostatecznie.... oddam prawie nowy komplet za 300zł. Przód 195/50/15 tył 195/60/15.. kto da więcej..???

NIc nie rozumiem. U mnie te opony sprawdzaja sie dobrze. Moze Espero za lekkie do tych opon ?? Sprawdzcie z jakiego kraju pochodza wasze Bravuris'y. Bo moze w tym jest roznica.

Mam tylny naped. W deszczu natychmiast czuje kiepskie opony.

MAciek jak chcesz dobre oponki to zainwestuj w BFgoodrich Profiler G ...maja piekielne trzymanie zarowno na suchym jak i na mokrym...jezdzi mi sie super zadnych piskow uslizgow tylko chyba szybko sie scieraja ale sa bezkonkurencyjne...185/55/15...licznik oszukuje o 4km/h

Byłem, sprawdziłem !
U mnie jest również MADE IN FRANCE. Podobnie jak Dramar nie mam powodów do narzekania
Dodam jeszcze, ze 2 tygodnie temu jechałem w ulewie w okolice Olesna - przed Lublińcem jest piękna obwodnica i tam śmigałem 140/h i nic złego się nie działo

Wprowadzam korektę do swojej wypowiedzi !
Po obejrzeniu w Wiadomościach (TVP1) realcji z ilości wypadków w trakcie tego weekendu, wniosek może być tylko jeden - NOGA Z GAZU BEZ WZGLĘDU NA RODZAJ OPON !!!!