| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2005-12-16 01:27:27 Witam
tak, to prawda co mówił elektryk, w 2107 od pewnego rocznika zrezygnowano z kontrolki ładowania, wystarczy woltomierz |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2005-12-19 09:02:46 Z ktorego roku masz autko? |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-12-19 10:40:51 Potwierdzam przedmowce - kontrolki ladowania "nie bylo" w tym sensie ze w modelu z woltomierzem, zrezygnowano z podpinania.
Jesli dobrze pamietam to w alternatorze masz tzw "konektor" dodatkowy, wlasnie do kontrolki ladowania, ktory nie jest podpiety do zadnego kabla
Nie chce wprowadzac w blad i nie powiem ze wlasnie tam trzeba podpiac kabel od kontrolki, bo sie na tym nie znam. Ale! Sprawa wyglada tak (jesli sie nie myle) ze kontrolka ladowania powinna miec podpiety "+" plus i "-" minus - w ten czas swieci(ladowania brak) nastepnie gdy alternator zaczyna poprawna prace, wysyla kablem hmm wlasnie nie wiem byc moze "+" do zarowki w miejsce gdzie byl "-" poprzez co zarowka ma dwa "+" plusy i gasnie = ladowanei jest. (ale moze 2 minusy) Trzeba by schemat przeanalizowac, poczytac i podjac decyzje
Mysle ze po tym wyjasnieniu, elektryk dal by sobie rade z kontrolka. Ja tez kiedys chcialem miec kontrolke ladowania, ale pozniej zrezygnowalem - woltomierz wystarcza w zupelnosci - tylko trzeba sie nauczyc patrzec na niego, podczas gdy czerwona kontrolka powinna przyciagnac wzrok odrazu. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-12-19 19:07:27 kontrolka ma zasilanie caly czas.
Jesli dostanie drugi taki sam biegun to gasnie = ladowanie. Drugi biegun musi dostac z alternatora - tak jest w praktyce, a w ladzie to nie wiem
biegun - plus albo minus. Taki sam - 2 plusy, albo 2 minusy. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2005-12-20 03:45:02 Witam
Nie i tu się mylisz, są 2 typy alternatorów, ten starszy 45A pochodzący jeszce z 2103/2106 typ(G222 6 diodowy) i w tym da sie podłączyć kontrolke i nowsze 55A (typ 37 cos tam, 9cio diodowy), zaprojektowany bodajrze dla Niwy, szeroko stosowany w 2107, ten nie posiada wyprowadzenia dla kontrolki ładowania, stąd pewnie rezygnacja Autovaza z kontrolki. jesi posiadasz ten starszy to musisz dokupić przekaźnik, w częsci 2107 są jeszce kabelki do podłaczeni a przekaźnika, w nowszych musisz jeszce połozyć kabloteke, w prawie wszystkich ksiazkach od klasyków sa schematy jak to podłaczyc by działała kontrolka. jeszce jedna kiepska wiadomosc to taka, że w zestawie zaegarów 2107, tam gdzie występuję ekonomizer, czyli modele raczej po 85 roku, nie ma miejsca na płytce drukowanej na zarówke ładowania!!!, mimo iz na tablicy jest wyraźnie miejsce na kotrolke. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-12-20 10:07:58 Altery sa rozne, to na pewno - chocby z tego wzgledu ze niektore maja regler na sobie, w innych regler jest na blotniku(np.)
Ja mam raczej ten nowszy(jesli sa 2 typy podstawowe) - i mam konektorek na alterze, ktory chyba sluzy do tego wlasnie, ale nie jest podpiety. A w sumie to jest wiecej modeli alternatora, bo jeszcze bosh jest i jakies inne
Moim zdaniem dobry elektryk zrobi to jesli mu sie zachce
Jeszcze raz powtarzam, nei jest to trudne, trzeba tylko zrobic tak, ze jak alter zaczyna ladowac, to podaje drugi taki sam biegun do lampki ktotra w ten czas gasnie. NIE TWIERDZE ZE JEST TO ROZWIAZANIE FABRYCZNE ! |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2005-12-24 15:40:35 Witam
Starsze 2107 miały i woltomierz i kontrolke ładowania, za tego co pamiętam moja Toscana z 1986 roku tak miała, ale miałą na tablicy wskaźnik ciśnienia oleju, bez ekonomizera, trzeba jednak pamiętać że wyposażenie ŁĄdnych było nieraz jakies takie chaotyczne, jakby pozbawione reguł. Co do NIWY to nie wiem czy miały kontrolkę, mogły mieć ale inaczej działąjącą |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-12-09 23:32:00 Albo alter nie pasuje do reglera(dokladnie diody do reglera) ale jesli to komplet to co innego, np:
Albo masz b.duzo odbiornikow i nie wydala na wolnych. Albo masz za wolne obroty- poza tym - moze byc wyciagniety pasek altera. Nie jestem rowniez pewnie, czy ksiazka nie przewiduje zazenia sie kontrolki ladowania na niskich (wolnych) obrotach - co np. moze dotyczyc kontrolki od cisnienia oleju. Jeszcze proponowal bym wylaczajac mozliwie wszystkie odbiorniki zaplon itd.(zamykajac drzwi) zmierzyc ile ciagnie pradu(amper) i sprawdzic ile ciagnie zegarek- o ile jest- porownac wartosci- jesli te same ok, jesli ciagnie wiecej niz zegarek, to albo jeszcze jakis odbiornik "chodzi" caly czas, albo jest spiecie. Tyle powinno starczyc. aa no i akumulator moze byc "niedoladowany" |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-12-10 22:20:31 Buu, a ja wlasnie mam przeladowanie A masa tym razem siedzi az w 3 pktach.
Chyba regler sie skonczyl. Jednak voltomierz to dobra sprawa. |