MotoNews.pl

Carina E nawiew powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jestem od niedawna posiadaczem auta wiec jeszcze niewiele o nim wiem. Mam problem z nawiewem, idzie zima wiec zależy mi na dobrze działającym. No i niby działa ale ustawiam temperaturę max na ciepło kierunek nawiewu na siebie i jest ok wszędzie leci ciepłe powietrze. Jednak jak obracam pokrętło decydujące o kierunku "wiatru" na nogi lub szybę z nawiewów umieszczonych na środkowej konsoli wydobywa sie powietrze całkiem zimne a z bocznych ciepłe, na szybę też wieje ciepłe. W książce nie za bardzo opisują nawiew skupiają sie raczej na nagrzewnicy. Powiedzcie jak sie dostać do tych tuneli powietrznych by sprawdzić oco kaman. A może ktoś wie co tam sie mogło wydarzyć.
Pozdrawiam.

Witaj
Ja mam też carine e i mam to samo a więc stwierdziłam że to jest jakaś norma i środek tylko otwieram latem. Co do dobrania się do mieszacza jast leki z tym problem masz wszystko ukrybe pod deską dostaniesz się zdejmując panel środkowy al niesądze że ci sie zechce ja zwątkiłem.
pozdrawiam

siema,
to normalne i wszystko jest u Ciebie OK.
na pocieszenie Ci powiem, że u kumpla w maździe 323f też tak jest więc dziesięć lat temu pewnie w japonii taka moda panowała

Nie w japoni, albo nie tylko w japoni
u kumpla w E34 też na mordę nie grzeje, kumpel tłumaczy to dopływem świerzego powietrza do oddychania

raczej dla bezpieczeństwa
w końcu ciepłe powietrze ponoć usypia

omg - mam nadzieje że przy -20 wystarczą boczne nawiewy.
thx

w instukcji obsługi jest wyraźnie narysowane która pozycja pokrętła do czego służy - były np różnice w "wianiu" między EU a Skandynawią...

pzdr

Cytat:
2007-11-18 21:05:50, robertog pisze:
siema, to normalne i wszystko jest u Ciebie OK. na pocieszenie Ci powiem, że u kumpla w maździe 323f też tak jest więc dziesięć lat temu pewnie w japonii taka moda panowała

Ciekawa sprawa. To musiała być rzeczywiście moda bo 20lat temu tak nie było

Rodeush - jeżeli chcesz możesz środkowy nawiew wyłączyć.Wystarczyć przekręcić odpowiednie pokrętło umieszczone centralnie między tunelami na off..

MisiekII - tak, tak w starszych modelach panowały pewnie inne trendy..

Cześć
Miałem corolkę z 89 i z nawiewem było tak samo. One poprostu tak mają.

Cytat:
2007-12-15 06:31:30, Rafal1976 pisze:
Cześć Miałem corolkę z 89 i z nawiewem było tak samo. One poprostu tak mają.

Bo dusza samuraja wymaga nieustannego hartowania,zwlaszcza miesni mimicznych twarzy
Ja tam wole auta z dobrym ogrzewaniem ,przynajmniej mi usmiech na twarzy nie skrzepnie podczas wojarzy.

Cytat:
2007-11-18 20:04:09, Rodeush pisze:
Witam. Jestem od niedawna posiadaczem auta wiec jeszcze niewiele o nim wiem. Mam problem z nawiewem, idzie zima wiec zależy mi na dobrze działającym. No i niby działa ale ustawiam temperaturę max na ciepło kierunek nawiewu na siebie i jest ok wszędzie leci ciepłe powietrze. Jednak jak obracam pokrętło decydujące o kierunku "wiatru" na nogi lub szybę z nawiewów umieszczonych na środkowej konsoli wydobywa sie powietrze całkiem zimne a z bocznych ciepłe, na szybę też wieje ciepłe. W książce nie za bardzo opisują nawiew skupiają sie raczej na nagrzewnicy. Powiedzcie jak sie dostać do tych tuneli powietrznych by sprawdzić oco kaman. A może ktoś wie co tam sie mogło wydarzyć. Pozdrawiam.

Tak ma być.To jest normalny objaw.Jakoś tak to zostało skonstruowane.

Tak ma być , to jest celowo tak skonstruowane. Letnie powietrze ma leciec na twarz kierowcy. Było to juz opisywane dosc szczegułowo na któryms z forum. Pozatym w IS300 tez tak jest , w Sprinterze równiez , w 406 tez tak miałem a wiec to nie tylko japońce tak mają .

Cytat:
2007-12-19 11:11:03, sterciu pisze:
Tak ma być , to jest celowo tak skonstruowane. Letnie powietrze ma leciec na twarz kierowcy. Było to juz opisywane dosc szczegułowo na któryms z forum. Pozatym w IS300 tez tak jest , w Sprinterze równiez , w 406 tez tak miałem a wiec to nie tylko japońce tak mają .

Niestety jakis idiota tak to zaprojektowal ,tyle ze w zimie to juz nie jest letnie powietrze tylko zgola zimowe

Cytat:
2007-12-19 17:41:04, Bigelektron pisze:
Niestety jakis idiota tak to zaprojektowal ,tyle ze w zimie to juz nie jest letnie powietrze tylko zgola zimowe

Jak dla mnie to w niczym nieprzeszkadza, zawsze można zamknąć te kratki i po kłopocie.