MotoNews.pl

Wybija pły chłodzący

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam espero 2 litry mam sytuacje ze pompa działa wodna a i tak mi wybija płyn chłodzący z pojemnika wyrównawczego i nie ma obiegu płyna do pojemnika nie dochodzi płyn wcale chyba działa tylko na jakimś wymuszonym obiegu twardnieje mi bardzo przewud z chlodnicy do termostatu termostat wymieniony
Czy miał ktoś jakiś zator na układzie gdzie go szukać
Sp9qlm

Prawdopodobnie "poszła" uszczelka pod głowicą.

tylko ze silnik nie traci na mocy i jak nie mam dokeconego mocno korka z pojemnika to wlasciwie nie ubywa mi płynu wtedy jedynie tylko to co wyparuje w oleju nie ma sladu płynu chłodzącego ale sprawdze to
sp9qlm

Ciężko zrozumieć Twą wypowiedź. Mnie ze zbiornika wybijało jak zawór na korku się uszkodził.

czemu cięzko zrozumieć korek tez wymieniłem na nowy njgorsze to ze do pojemnika jak pisalem niewpływa płyn tak jakby nie było pełnegoobiegu a pompa dziala i tak jak pisałem mam mocno napięczniałe przewody do termostatu i niewim gdzie jeszcze szukać

Cytat:
2011-02-16 13:47:59, sp9qlm pisze:
czemu cięzko zrozumieć korek tez wymieniłem

A gdzie o tym napisałeś?

PAMIĘTAJ! NA KLAWIATURZE MASZ TAKIE ROBACZKI JAK:
,
.
I KLAWISZ:
SHIFT
One nie są dla jajców umieszczone, a służą do poprawnego wyrażania swoich myśli w formie pisemnej.

Cytat:
2011-02-16 13:47:59, sp9qlm pisze:
czemu cięzko zrozumieć korek tez wymieniłem na nowy njgorsze to ze do pojemnika jak pisalem niewpływa płyn tak jakby nie było pełnegoobiegu a pompa dziala i tak jak pisałem mam mocno napięczniałe przewody do termostatu i niewim gdzie jeszcze szukać

Naprawdę trudno zrozumieć o co Tobie chodzi dokładnie ...dopiero po trzecim wpisie ..troszkę zaczynam łapać , a i tak cholera wie co to jest !

Proponuję spróbować użyć coś
z tej serii specyfików

pierwsze to wymień/uzupełnij płych chłodzący i patrz jak się będzie auto zachowywało bo może to być faktycznie przeżarta uszczelka i daje ciśnienie do układu (twarde przewody są typowym symptomem) Powodzenia

Spróbuj wyjąć termostat, zalej płynem i odpal, zobacz jak to będzie wtedy wyglądało. Ja miałem coś podobnego.

To że pompa wody się kręci nie oznacza, że działa prawidłowo. Mogły się łopatki oberwać, bądź na ośce się oberwało. i pompa się kręci a nie robi przepływu.

To że w oleju nie ma płynu/piany nie świadczy że uszczelka jest całą, potrafi ona puścić w różnych miejscach.

Cytat:
2011-02-16 10:09:40, sp9qlm pisze:
Witam mam espero 2 litry mam sytuacje ze pompa działa wodna a i tak mi wybija płyn chłodzący z pojemnika wyrównawczego i nie ma obiegu płyna do pojemnika nie dochodzi płyn wcale chyba działa tylko na jakimś wymuszonym obiegu twardnieje mi bardzo przewud z chlodnicy do termostatu termostat wymieniony Czy miał ktoś jakiś zator na układzie gdzie go szukać Sp9qlm

K...... j...... m......

Tey - pisz po angielsku jak będzie Tobie łatwiej..... Piszesz jakbyś wrócił z emigracji i ze 20 lat języka polskiego nie używał

Ale do rzeczy:

Kiedy ci wybija ten płyn - jak silnik jest zimny? ciepły? gazujesz? niegazujesz?

To są kluczowe informacje a ty nic na ten temat nie piszesz...

Jak Tobie wybija płyn na gorącym silniku to jedną z prawdopodobnych przyczyn może być zapchana / niewydolna chłodnica i poziom płynu rośnie na skutek wzrostu temperatury, bo ...ciecz się rozszerza.

Ja to kiedyś przerabiałem. Po ok 7 miesiącach od czasu kiedy wlałem jakiegoś syfu do uszczelniania chłodnic (bo mi ciekła), syf osiadł na ściankach całego układu chłodzenia i chłodnica straciła swoją wydolność.
Rezultat: wymiana chłodnicy. wybijanie ustało.

Ale mogą być inne przyczyny o których koledzy piszą. Do póki nie doprecyzujesz co i jak ...nic nie poradzimy.