| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-01 11:31:13 Hejka!
Mam mały problem z moją Omesią. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was spotkał się już z czymś podobnym i co to było. Najpierw opiszę objawy: Podczas jazdy czasami mi się zdaży, że silnik zachowuje się tak jakby zgasł tzn. ma takie zacięcie które czasem może trwać nawet 2 sekundy, patrząc na obrotomierz (jeżeli jadę) obroty nie spadają do 0 tylko w miare utraty prędkości powoli się obniżają. Jeżeli samochód jest w ruchu to po tej chwili silnik zaczyna pracować normalnie. W momencie tego zadławienia żadna z kontrolek na desce rozdzielczej się nie zapala. Stało mi się to pierwszy raz około 2 tygodni temu jak jechałem do Koszalina. Podczas tej jazdy dostaweł ostrgo nerwa Proszę o jakieś wskazówki. Z góry dzięki. Pozdrawiam |
Gomall Vauxhall Omega West Lothian | 2003-07-01 11:34:49 Kabelki ! |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-01 11:38:42 Które??
Od świec. |
Gomall Vauxhall Omega West Lothian | 2003-07-01 11:39:55 Mhm, na privie masz linka. Przeszukuj archiwum. |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-01 11:43:41 Właśnie teraz zobaczyłem, już poczytałem.
Tyle, że Bestyja nie zachowuje się tak jak by np. paliła na 5 cylindrów i traciła moc, tylko silnik jest cicho, jakby zgasł. Rzeczywiście mogą być to te kable?? |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-01 11:57:07 Nie, żarówka jest ok, po przekręceniu kluczyka na zapłon wszystkie kontrolki się zapalają.
OK, może od tego zaczne, od czegoś trzeba. Najgorsze jest to, że dzieje się to powiedzmy raz lub dwa na tydzień. Dzięki za wskazówkę. |
Gomall Vauxhall Omega West Lothian | 2003-07-01 11:58:40 U mnie działo się to czasami pięć razy dziennie a czasami raz na dwa tygodnie, nie wiem dlaczego. |
yenot DEADSOUL Omega A C20NE Caravan Wrocław | 2003-07-01 14:52:36 Hmm, nie wiem czy pomogę, ale u mnie podobne objawy wynikały z zuzytego i zapchanego katalizatora - po wymianie ustało.
Tez pojawiało sie raz na jakis czas Przez stary - jak popatrzyłeś nie było prześwitu. pozdro. |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-03 09:41:11 Dziś jechałem do pracy i znowu ni z tego ni z owego silniczek mojej Omesi się zakrztusił. A przez ostatnie 4 dni było cały czas dobrze Ale dziś nie wytrzymam, zaczynam od kabelków Musze znaleźć co jest tego przyczyną, bo niedługo jadę na urlop |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-04 09:40:40 Chcę kupić dziś przewody wysokiego napięcia do mojej Omesi, ale mam jedno pytanko.
W zestawie jest 6 szt. przewodów (czyli wszystkie do świec). Nie wiem jak to jest w Omedze (i tu moje pytanie), bo zawsze był jeszcze przewód od cewki do kopułki, a owego w zestawie tych kabli nie ma Czy jest tam jakieś inne rozwiązanie i tego kabla rzeczywiście nie ma?? Proszę o pomoc, bo czy to przerywanie silnika może być tylko od kabli do świec??!! Myslałem że jest tam jeszcze ten główny zasilający, a tu pech, nima go Z góry dzięki za wsparcie |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-04 16:46:30 No to jedna sprawa się już wyjaśniła: kabla nima Moje (chyba) ostatnie pytanie w tej sprawie Czy żeby dostać się do tej cewki, należy zdjąć plastykową osłonę która jest pod szybą (żeby był łatwiejszy dostęp), ale wtedy muszę zdjąć wycieraczki, bo inaczej ta osłona nie zejdzie? Troche dziwne to rozwiązanie, no ale cóż, te 210KM wynagradza takie niedogodności Jutro czeka mnie robota (przygotuje lusterko i latarke |
DrA eS ... | 2003-07-04 16:54:04
to sprobuj kiedys wymienic czujnik temperatury silnika |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-07 11:30:28 Sobota pracowita: wycieraczki zdjęte, osłona też Kable ok. Cewka obejrzana, bez widocznych uszkodzeń typu pęknięcie czy coś podobnego Wyczyściłem tylko, zdjąłem i założyłem jeszcze wtyczke która wchodzi do cewki (może tam brak styku Narazie jest dobrze, ale przedtem też i 2 tygodnie było dobrze a później np. seria 3 przerwań Zobaczymy co dalej |