MotoNews.pl
9 Omega 2,5 TDS (202170/0) - PT

Omega 2,5 TDS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zamiar kupic ten samochód w kombi moje pytanie brzmi jaki cieżar można ciągnąć tym autem czy lawete z samochodem mozna? I ile pali to autko na 100km dzieki

1600 kg mozesz pociągnąć. A pali - hmm różnie. Przygotuj się na 8 -8,5 litra w cyklu mieszanym (bez lawety)

Uprzedzając kolegow dodam użyj wyszukiwarki a doweisz się więcej i szczegółowiej

To zalezy jak trafisz
Jedna omega ma 1600kg na haku a druga 1900kg
Raczej nie ma na to reguly

mi z lawetą pali 13 litrów na trasie

U mnie na jest 1750kg a spalanie tylko w cyklu miejskim na krótkich odcinach 5-7 km w granicach 9,2-10

Nie mam haka - nie mam TDS-a tylko DTI ( czyli oszczędniejszy ) - pali w mieście 13,5 !!!
8-9 to może wyjdzie jak w nocy wracam do domu nie przekraczając 1800 obr/min
Piotr

wydaje mi sie ze albo wszyscy przesadzacie albo poprostu zerujecie komputer i srednie spalanie odczytujecie po przejechaniu 10 kilometrow... mniej wiecej wiarygodne spalanie komp pokaze dopiero po przejechaniu kilkuset km bez kasowania.
niemozliwe zeby dti palil 13.5 no chyba ze masz totalnie ciezka noge ... albo niedrozny powrot.
przedmuchaj sprezonym powietrzem przewody powrotne od wtryskiwaczy.
mi w trasie przy sredniej 140 pali 6.5 , a w miescie ok 8. w zimie troche wiecej.

Zgadazm się z tą opinią. Ale i z tą ciężką nogą też nie do końca. W piątek wracałem z Sopotu i nieopatrznie zresetowałem kompa. Odcinek 132 km i po srogim duszeniu (jechałem za kolegą w Audi 2,8 quatro) wyszło mi 9,3 na tym odcinku. Także jeżeli tyle pali coś jest nie tak.

Pamietam jak moj kolega miał 2.5 tds w omedze po lifcie rocznik 2002 w kombi w automacie kupił ja na przełomie 04-05 i był załamany spalaniem. srednie spalanie to 12 litrów w miescie i był w ciezkim szoku a jezdził naprawde delikatnie. Auto miało fabrycznie nie całe 100 tys. Ratowało go tylko to ze auto kupił w niemcowni na handel.

Na wskazania komputera nie ma co patrzeć. Mój twierdzi,że mam spalanie 6,5. Po zalaniu do pełna i wytrasowaniu wychodzi ok8.

Dokładnie- mój komp też pokazuje coś zupełnie innego niż w rzeczywistości. Ja podawałem dane nie z kompa lecz rzeczywiste spalanie obliczone w oparciu o sposób krzys_wer i różni się conajmniej o 2 l od wskazania kompa. U mnie komp zaniża.

Mi się udało dotankować 9,8 litra także wskazania zbieżne. Homer jeżeli już to 2,5 td ale na bank nie 2002 rok bo 2,5 td do czerwca 2001 robili. Musiał to być 2,5DTI albo 2,6 V6

To niech bedzie ostatnio wypust. Wiem ze młody rok był wtedy. i napewno nie dti. i był załamany spalaniem. Gieroy nie rob ze mnie durnia hehe 2.6 v6 Zebym ja disla od benzyny nie rozróznił. To była fajna wersja szkoda ze disel i kombi. Bo nawet nawigacje posiadał.

He he. Spoko

U mnie komp pokazuje 7,0 a pali 7,7 l/100 km (jazda do pracy na odcinku 10 km częsciej poza miastem)

1600kg to na bank być może, że i nie które mają więcej.
Spalanie (dużo zależy od jazdy przy ekonomicznej jeździe wyniki naprawdę są imponujące) średnio 7-8litra na 100km przy tej wadze i pojemności jak dla mnie to dobry wynik.
Z Rzeszowa do Gdyni (to jest praktycznie 700km) z ciągniętą przyczepą kempingową na 7metrów (około 900kg) pełnym bakiem spokojnie robie tą trasę wychodzi 10l/100km (wiadomo, że to lżejsze niż laweta z autem, ale przednia ściana przyczepy jest nie mała także opór powietrza robi swoje.
Odcinek Karlskrona - Mora (Szwecja kolejne 700km) często długie górki (bez 3 biegu ciężko momentami by było), ale za to brak korków, robót drogowych, świateł, miast po drodze, itp. itd. wynik taki sam jak w PL 10l/100km.
Dużo zależy także od silnika trafisz na dobry nie wyżyłowany zadbany egzemplarz to i ekonomicznie pojeździsz nawet z lawetą gorzej jak podejdzie Ci jakiś gracik u niektórych to wygląda nawet na 16l/100km, a z lawetą to i pewnie ponad 20l
Wesołych Świąt!

Cytat:
2007-12-22 13:35:38, eisvogel pisze:
wydaje mi sie ze albo wszyscy przesadzacie albo poprostu zerujecie komputer i srednie spalanie odczytujecie po przejechaniu 10 kilometrow... mniej wiecej wiarygodne spalanie komp pokaze dopiero po przejechaniu kilkuset km bez kasowania. niemozliwe zeby dti palil 13.5 no chyba ze masz totalnie ciezka noge ... albo niedrozny powrot. przedmuchaj sprezonym powietrzem przewody powrotne od wtryskiwaczy. mi w trasie przy sredniej 140 pali 6.5 , a w miescie ok 8. w zimie troche wiecej.

Witam,
Przepraszam że odgrzebuję ten wątek ale uprzejmie proszę o wytyczne odnośnie ekonomicznej jazdy omegą 2.5 TD automat
Mówie zupełnie poważnie,
Piotr

Proponuję nie przekraczać 2200 obr/min i pamiętać aby przy 80 km/godz odpuszczać gaz aby wskoczył ostatni bieg.Wówczas jest 1500 obr/min i ekonomia jak w seicento.