| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-12-15 09:52:25 Dziękuję |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2007-12-15 14:08:43
Nie Piotrze, hamulce w lagunie nie są dużo lepsze. A tak naprawdę to ŻYLETY. Kilka pierwszych moich hamować laguną zakończyło się guzem ,,,,,hehehehehe. Zapomniałam, że to nie espero ![]() |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-12-15 14:55:21 to fakt Renault ma o niebo lepsze hamulce od espero....
auto po prostu staje dęba Też bym mógł napisać porównanie Espero vs Mercedes... + espero - na mojej nowej obniżonej zawieszce auto lepiej trzymie się drogi (w MB mam stare amory, jak zmienię na nowe to może się to zmieni) - za kółkiem mogę zająć wygodniejszą pozycję, lubię siedzieć nisko ( W MB nie ma regulacji wysokości kierownicy !!! zatem trzeba ustawić fotel pod kieronicę, niestety wyżej niż lubię mieć w espero, za to sam zakres regulacji fotela w MB lepszy) - wajcha wycieraczek + włączanie świateł w espero bardziej intuicyjnie rozmieszczone (w MB jest pokrętło do świateł, a wycieraczki uruchamia się przekręcając wajchę tak jak w espero śwatła.... dość niewygodne) -ilość miejsca na tylniej kanapie w espero dużo większa niż w MB, szczególnie jak się cofnie fotele na max do tyłu... -lepsze Cx a za tym mniejsza podatność na wiatr a teraz + MB -silnik 150 KM vs 95KM, nie ma co pisać, niebo a ziemia -rewelacyjne zawieszenie pod względem komfortu dla pasażerów, niby twarde a jednak jakieś takie elastyczne, bardzo dobrze tłumiące nierówności ( Espero to przy nim taczka) -jakość materiałów użyta do wykończenia wnętrza, nie ma co porównywać, słupki pokryte materiałem a nie goły plastik, spasowanie deski rewelacyjne, prawdziwe drewno .... - jakosć oświetlenia drogi, na zwykłych żarówkach była znaczna różnica, jak wsadziłem palniki xenonowe to dzień vs noc
-zużycie paliwa, takie samo jak w espero, silnik 2.3 vs 1.8, automat, masa prawie 1,5 tony ..... no ale w MB jest sekwencja w espero II gen. -bardziej funkcjonalny bagażnik (kombi) - jednak mniejsza ilość rdzy na samochodzie, choć nie ukrywam pare ognisk też się pojawiło.... -lepsze wyciszenie wnętrza -dużo lepsze wyposażenie (ETS, ASR, ABS, 2PP, klima dwustrefowa, grzane fotele, el. szyberdach....) -dodatki poprawiające bezpieczeństwo, szczególnie zimą, np taki ETS przy napędzie na tył często się może przydać... -bardzo dobry fabryczny system audio (radio becker+zmieniarka zabudowana w bagażniku) -większa ilość przydatnych schowków, które mają dość pokaźną objętość - dużo lepsze hamulce niż w espero, raz po przesiadce do espero prawie bym się zabił bo zapomniałem, że nie hamuje tak jak MB... -lepsze ogrzewanie, ale za to w porównaniu z espero słaby nadmuch na nogi.... Teraz porównanie awaryjności... MB ma zrobione od listopada zeszłego roku 55 kkm, w tym czasie z rzeczy które padły musiałem zmienić 2x cewki wys napięcia (za 1 razem wsadziłem używkę, która padła) , musiałem wymienić wkład stacyjki, bo sie kluczyk zacinał.... padł silnik tylniej wycieraczki, z rzeczy eksploatacyjnych, zmieniałem parę razy olej w silniku, olej w ASB, po kupnie zmieniałem drążki i gumy w zawieszeniu, przepływomierz, bo poprzedni właściciel wsadził z diesla i to chyba tyle..... espero mam 2,5 roku zrobiłem nim prawie 95 kkm, w tym czasie zmieniłem więcej rzeczy niż w MB... ale przynajmniej teraz mam święty spokój większość rzeczy które robiłem była zaniedbaniem poprzedniego właściciela oraz była spowodowana tym że auto dość długo stało nie jeżdżone....
Pozdrowionka [ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2007-12-15 14:59:13 ] |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-12-15 15:08:35
Zrobiłem jadną trasę Sceniciem, nie wiem co ten mój miał z zawieszeniem ale bylo POTWORNIE twarde, na nierównościach trzeba było jechać bardzo powoli.... wnętrze pod względem możliwości konfiguracji dla pasażerów bardzo fajne... ale wielkość bagażnika i jego funkcjonalność w porównaniu z kombi dość słaba.... Ja żeby przewieźć to samo co nubirą kombi musiałem wymontować fotel środkowy i układać bagaże miedzy pasażerami z tyłu.... w nubirze mieściło się wszystko do bagażnika.... silnik 2.0 140 KM w porównaniu do 2.0 133KM w nubie był bardzo mułowaty..... Lampy i hamulce fakt o niebo lepsze niż w nubie.. wnętrze zależy od gustu mi się te obłe kształty w ogóle nie podobają...... Jakbym kupował vana to raczej nie byłby to chyba scenic... ładniejsza i z większym bagażnikiem jest np zafira.... Dość ciekawie pod względem aranżacji wnętrza prezentuje się też 307 SW..... pozdro [ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2007-12-15 15:09:15 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-15 15:19:53
Wystarczy spojrzeć na scenika aby się domyślić, że bagażnika to on zbyt obszernego nie ma. |
rudi Espero Wloclawek | 2007-12-16 22:52:49
Podobno tak chociaż przyczyną problemów w lagunie II jest zwyczajnie dużo większe skażenie elektroniką, której w porównaniu do I jest sporo więcej. Różnica jest mniej więcej taka sama jak między espero a laguną I. W espero siada ta biedaelektryka a w lagunie I jest to jeszcze na tyle proste i solidnie wykoane że wytrzymuje dłużej. Niestety w II żabki przesadziły i głupie awarie jakiś modułow, czytników i czujników paraliżują wszystko. Zresztą egz. po modernizacji z końca produkcji I generacji lagun i meganek też mają już sporo tej awaryjnej elektroniki. Ta super nowoczesnośc jest dobra ale bez przesady- samochód nie powinien przypominać komputera na 4 kółkach z zawieszającym się windowsem. Ale już silniki i zawiecha tak samo się ponoć sypią i w I i II jak zresztą i w wielu innych autach. Jeśli bym miał kupić lagunę to tylko w mocnym dieslu lub solidnie bym zagazowł 2l. Mając do wyboru za podobną kase inne auta, zdecydowałnym się raczej jednak na inne może mniej wyszukane i mniej skomplikowane ale za to pewniejsze, solidniejsze i tańsze w utrzymaniu auto. Jednak przyznaje jej mimo to duży plus za ciągle sympatyczny wygląd i dobre walory użytkowe. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-17 07:21:58
To mi przypomina pewnego scenika, który nagle zaczął oznajmiać "BĘDZIE BRAK ŁADOWANIA" i nie pozwalał się uruchomić. W złomero czy też nawet lagunie1 widząc taki komunikat (a raczej kontrolkę ładowania) odpala się silnik i zawsze to 20-50 km się ujedzie. W sceniku nic z tego.
Nie. Przybyły jaieś pierdoły nie mające wpływu na kręcenie się kółek.
W 1 wypadku ciężko znaleźć coś pewnego, a w drugim popełniłbyś profanację. Też myślałem o gazowaniu 2.0, ale żal mi go się zrobiło. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-12-17 10:06:29 Ja od pewnego czasu ujeżdżam forda mondeo mkII (rocznik 2000)
W porównaniu z espero: - pierwsze wrażenie - o wiele ciszej - dźwięk zamykania drzwi - espero przy mondeo brzmi jak żuk albo tarpan - silnik 2 litry 130 km - nie ma co porównywać - światła rewelacja - ciasno... zarówno z tyłu - dziecko brudzi butami oparcie przedniego fotela siedząc z tyłu, z przodu bardzo wąsko w okolicach łokci - wysoko się siedzi - pomimo opuszczenia na maxa w dół fotela - hamulce - wg mnie tak samo, ale auto nurkuje przy hamowaniu mocniej niż espero - wnętrze - tu i ówdzie popiskuje tak jak espero, ale materiały lepsze i tak jak w espero brak uchwytu na napoje, - bagażnik - espero zdecydowanie by wygralo gdyby nie wąski otwór bagażnika... forda mam kombi, więc otwór duży, ale bagażnik niski (do rolety) i znacznie mniej pojemny - rdza - ponoć ruda lubi forda, ale jakoś nie zauważyłem ani grama poza miejscem pod uszczelką bagażnika. Espero - no niestety jest jej "trochę"... Aha - w fordzie jest dużo rdzy na osprzęcie silnika, elementach zawieszenia itd, ale to tylko niegroźny rdzawy nalot - zawieszenie - hmmm ford twardszy, ale mimo to lepiej filtruje nierówności. Na zakrętach trzyma się zdecydowanie lepiej - pedał gazu lekko się klinuje przy małym dodaniu gazu - skrzynia biegów - drążek chodzi lekusieńko i precyzyjnie, ale dwójka wg mnie za krótka (max to 90 km/h), za to na piątce przy 1000 k/h jest tylko 2500 obr./min Ogólnie czuć i widać, że mondeo to inna epoka, jakość materiałów i wykonania o wiele lepsza, wszystko jakoś przemyślane, na razie nei9 zauważyłem jakichś dziwnych, nietypowych rozwiązań jakie można spotkać we francuzach (w espero niestety też), - gówniane przeciwmgłowe z przodu - na początku myślałem że nie działają w ogóle - całe auto czyste, ale tylną klapę można myć nawet dwa razy dziennie a i tak będzie brudna - taki chyba urok kombi spalanie - espero 8,5l/100 km wachy, mondeo wg wstępnych pomiarów około 10... TEraz wrażenia po przesiadce z powrotem do espero: - równie cicho, a nawet ciszej - ford warczy przy przyspieszaniu - wygodnie i wieeele miejsca - tylna kanapa znacznie wygodniejsza - wygodniejsze fotele - lepsza widoczność i lusterka - wygodniejszy w użytkowaniu bagażnik - w mondeo trzeba się zmagać z wielką klapą, w nocy ciemno, bo oświetlenie bagażnika w podsufitce i jak się nie zdejmie rolety to lipa - w espero silnik cały oblepiony olejem - jakoś mnie to nie drażni, bo uznałem że uszczelnianie wycieków to syzyfowa praca... |
rudi Espero Wloclawek | 2007-12-17 11:19:52
Nie wiem jak w sceniku a w meganie II żarówki przednie ponoć wymienia się od spodu przez jakąś dziure w nadkolu z tym że najlepiej to okręcić jeszcze koło żeby lepszy dostęp był. Żabki to pomysłowe są. Espero przy tym to szczyt prostoty.
[ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2007-12-17 11:27:11 ] |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2007-12-17 14:20:59 w tico tez zarówke sie wymienia przez nadkole(pozycyjne o ile sie nie myle)
co do jakosci wykonania scenica-wnętrze moim zdaniem prezentuje poziom podobny do espero-masa szarego plastiku(moze to kwestia egzemplaza jaki widziałem) Tak nawiasem wygłuszenie drzwi w espero duzo daje -ja wykleiłem przednie i duzo fajniejszy dzwiek przy zamykaniu wydają no i podczas deszczu chyba tak nie szumi a co do trzeszczenia plastików to silikon w sprayu pomaga mi nic nie trzeszczy--co jakis czas spryskuje wszystko- oprócz kierownicy ze szczególnym uwzglednieniem szczelin
|
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2007-12-17 14:52:15
Aż strach wsiąść do takiego oblepionego silikonem samochodu co by sie nie uwalić odrazu |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2007-12-17 19:45:28
etam bezbarwny bezwonny i nie brudzi |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-17 19:52:16
To pewnie świeci się jak psu jajaca i lepi oraz kurzy jakby miodem pokryte było. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-12-17 21:12:40 silikon w spraju jest najlepszy właśnie na piski i skrzypienia. Też psikałem kiedyś (ze 4 lata temu) i pozbyłem się wszystkich świerszczy. Teraz brzęczą mi tylko luźne kable pod deską, elementy deski na urwanym to i ówdzie gwincie wkręta itp. |