MotoNews.pl
4 132A 000? (199983/27) - PT

132A 000?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanie odnośnie tego silnika.Po udanym montażu w Fiacie 125p i stwierdzeniu ze wszystko jest ok kupiłem pasek i biorę sie za wymianę.Co się okazuje ze pasek od 1.6 nie pasuję jest za krótki o dwa zęby i tu moje pytanie jaki jest skok tłoka i średnica cylindra w tym silniku?

witam w klubie nietypowych.
średnica 80mm, skok 79,2.
W jakim stanie masz koło napędu rozrzadu na wale? Jeśli kupowałeś to ile kosztowało. Pisałbym się na takowe.

Jak na razie ograniczyłem sie tylko do wymiany paska pompy wodnej i oleju.Silnik kupiłem na szrocie z rozbitego poloneza.Właściciel ów poloneza ponoć twierdził ze nie zrobił nawet 2000 km od remontu i zaliczył dzwona.Na razie nic nie wskazuje żeby było inaczej sprawuje sie świetnie wiec chyba po jakimś remoncie jest.A i jeszcze jedno skrzynia która była razem z silnikiem ma dzwon który pasuje zarówno do skrzyni od poldka jak i 125p a słyszałem że mogę mieć problemy z połączeniem(obecnie mam 5 na prostym lewarku).

Cytat:
2007-11-18 14:46:41, OLO pisze:
W jakim stanie masz koło napędu rozrządu na wale? Jeśli kupowałeś to ile kosztowało. Pisałbym się na takowe.

Olo to se już ne wrati. Tych kółek już nie ma i nie będzie. Z Ramzim obdzwoniliśmy pół polski i zostało dorobione w końcu na zamówienie ze stali narzędziowej.

Vazyl - ale ty piszesz o swoim kole do 2.0, czy o kole do długoskokowego 1.6? Są różne.

Cytat:
2007-11-18 15:20:31, OBI pisze:
A i jeszcze jedno skrzynia która była razem z silnikiem ma dzwon który pasuje zarówno do skrzyni od poldka jak i 125p a słyszałem że mogę mieć problemy z połączeniem(obecnie mam 5 na prostym lewarku).

5 na prostym? Czy jest od argenty? Bo skoro tak to dzwon nie bedzie pasował na skrzynię DF/PN
Skrzynia od argi jest smuklejsza i nie ma takiej "siateczki" nadlewów-żeber jak FSO-wskie

Silnik jak i skrzynia była w polonezie ale ja kupiłem to już jako wyciągnięte elementy.Na dzwonie jest wybite 125A.100 a na obudowie skrzyni 124A.100 tyle pamiętam.

to kolega ma taka fajna skrzynie z 124S 5 biegow, prosty drazek i jest to mala skrzynia, tak sie sklada ze od niedawna mam takiz sam wynalazek dzieki uprzejmosci pewnej osoby

Chłopaki - strzelcie fotki.
Czy ta skrzynia pasuje zamiast prostej fiatowskiej?

to jest taka sama skrzynia jak w 132 mark I i mark II do konca roku 1975 - czyli piatka prosta, ma taka filip w zlotym 132 mark 1 - ogolnie rarytas bo niewiele tego trafialo do polski

Nie pasuje trzeba ciąć tunel i napęd prędkościomierza jest z lewej ale da sie. Drążek wypada z 10 cm bliżej od fabrycznej 4.Wieczorkiem zrobię fotkę

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Jeszcze przed myciem i z kielichem od 125p

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Jeszcze jedno. I wieczorem zrobię zdjęcie środka.

OK. Styknie. To praktycznie polonezowska z "prostym" wybierakiem. Lepiej wyglada niż zwykły skośny.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Tak to wygląda w środku. Konsola jest wyżej kilka cm ponieważ część skrzyni wchodzi do kabiny.Fota oczywiście robiona telefonem

A propos małych kół rozrządu do tego motoru- tylko się mądrzycie, że nie ma do kupienia, a nikt się nie pyta (mnie). SĄ - w tym roku już ze dwa przepłynęły przez moje ręce. Piszcie, kto chce i ile, to postaram się przed Świętami załatwić. Zorientuję się co do ceny, będzie rozsądna.

Acha, skrzynie od 124 mają opinię mniej trwałych, niż skrzynie 131. Dlaczego - nie wiem. A skrzynia taka faktycznie rzadka i rarytas.

proste - to mechanicznie skrzynia jak w polonezie, duza z 131 jest mocniejsza i tyle

Ma inne przełożenia niż polonezowska 4 bieg jest tylko taki sam.

[OT]
Male koła do 1,8 2,0 byly osiagalne jeszcze rok temu. Sam kupowałem nowke sztuke. Moge podjechac i sie zapytac czy jeszcze sa. Tych starszych małych kol juz nie ma - jedyne co to albo zastosowac nowe kolo z podkładka albo do silników o skoku 79,2 znalesc nowszy wal od 1,8 na nowszy typ kola

Małe koła starego typu będę miał do sprzedania pod koniec stycznia.