Czy to zapchane wtryski!!!!!!???????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dwa dni temu jadac na stacje paliw ok400-500m przed nia zaczelo mi gasnac auto pewnie dlatego ze beny było tyle co nic ale jakos sie dokulałem,,,-po zatankowaniu niestety efekt palenia na 2 lub 3 gary nie zanikł,,,teraz pytanie czy to pompa pociagneła jakies fafoły z baku i zapchały sie wtryski czy moze jest cos innego co sie mogło zkopac,zapchac zapowietrzyc !!!!!

filtr paliwa na poczatek bym wymienil. sprawdz cisnienei na listwie

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-11-10 18:18:44 ]

jaka listwe masz na mysli?

dodam ze to 1.6 16V

Cytat:
2007-11-10 19:46:52, loko0000 pisze:
jaka listwe masz na mysli?

Wtryskowa ( chyba tak się ona nazywa )

Cytat:
2007-11-10 19:49:13, MacFly pisze:
Wtryskowa ( chyba tak się ona nazywa )

tak powinno byc na niej ca 3 bary

a czyszczenie wtrysków to duzy problem????

jest troche zabawy z wymontowaniem wtryskiwaczy.. Czyszczenie wtryskiwaczy najlepiej przeprowadzić za pomocą ultradźwięków. Zalewasz je benzyna ekstrakcyjna, tylko ostroznie, ja kiedys jak czyscilem to zalalem tylko te metalowa czesc. tak wstawiasz je do łaźni ultradzwiekowej (potrzeba dosc duza moc - kilkaset watt) na ok 1h.

Ja bym zaczął od najprostszej, i najtańszej, metody, mianowicie dużo środka do czyszczenia wtrysków w małej ilości paliwa. Może pomoże. Też mi parę razy tak palił, 16 16v, ale z powodu marnego paliwa, i zawsze to pomagało.

Też kiedyś czyściłem wtryski domowymi sposobami - regeneracja w specjalizowanym warsztacie jest nieuzasadniona ekonomicznie. Czyściłem je po wymontowaniu, zalewałem kawałek węża ciśnieniowego płynem do czyszczenia wtryskiwaczy (STP czarny lub czerwony) i dmuchałem powietrzem o ciśnieniu 1,5 - 2 bary.
Z tym, że u mnie problemem były zapieczone wtryski a nie zapchane (kochane LPG). Operacja taka starczałą zwykle na 3 do 6 miesięcy a potem znów się któryś zapiekał. Od jakiegoś czasu zmieniłem taktykę i kupuje wtryski od używanych aut, koniecznie z niemiec (by mieć pewność, że nie było LPG). Koszt kompletu to 120 PLN, a nigdy się wszystkie nie zapiekają tylko zawsze 1.
Pozdrawiam.

miałem to samo bo zatankowałem na stacji "X" i palił na 3 gary, kupiłem STP do czyszczenia wtrysków, spuściłem to lewe paliwo i do 12 litrów paliwa z dobrej stacji wlałem całą butelke ( przeznaczona na 40 litrów) i pomogło.

chyba zaczne od tych srodków czyszczacych typu stp jak to niepomoze to bede czyscił ktos wie ile ta operacja kosztuje u mechaniora

no bo swiece to raczej nie czy tez mogo byc

MACIEK701---twoja diagnoza okazała sie trafna w 100%spr.cisnienie na listwie i nic wpompowałem mu ze 2.5 bara i chodzi jak młody,,,ale stp mu tez wlałem niestety z marnym skutkiem---badz co badz wielkie dzieki wszystkim za posty pozdro!!!!!!!!!!!

a mam jeszcze małe pytanko co sie stało ze to cisnienie spadło???/?

jak sprawdzić to ciśnienie i ja je zwiększyć ????