Pali olej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam od niedawna mk7 1.4 + LPG, i mam z nim dosc duzo problemow.
1. Okolo miesiaca temu wlalem w niego prawie 2litry oleju, i... wczoraj wlalem ponad 2 litry (15W Castrol)
2. Pali gazu od 17-20 l/100km

Wymieniona sonda lambda (ma moze 2 tygodnie)

Czy macie jakies pomysly, czy od razu nowy silnik?

1. Uszczelniacze, pierścienie, mały remont silnika.
2. Byłeś na regulacji instalacji gazowej?

Jak zmiana silnika to pomyśl nad 1,6. Pali tyle samo, może nawet trochę mniej, a jeździ znacznie lepiej

Na regulacji bylem nic nie dalo - teraz czekam na koniec gazu, poniewaz wczoraj zaczalem sie bawic komputerkiem od sondy lambda - z tego co wyczytalem byl ustawiony na emulowanie sondy, teraz przestawilem na branie sygnalu z sondy. Jedynym optymistycznym widokiem po przelaczeniu bylo ze przestal dymic - ale niestety optymizm szybko zgasl poprostu okazalo sie ze nie ma juz co palic, i trzeba bylo dolac oleju (w skrocie miesiac czasu 2l oleju - 1500km)

hej mam pytanie
czy instalacja od 1,4 mówimy tu o EFI pociągnie pojemnośc 1,6?
nie chcieli bysmy przeciez robić zadnej ingerencji w komputer a silniki b.łatwo mozna zmienić

EFI raczej to chyba nie jest, za bardzo sie nie znam - zdjecia mojego silnika

sprawdź kompresje, jeśli jest w porządku to do do wymiany uszczelniacze, ale to itak duży koszt, chyba że masz jakiegoś kumpla mechanika, który zrobi ci to za "piwo"

zawsze pali olej, ino zużyty pali go wiecej. Olej czasem wycieka, a eLPyGje lubi rozklekotać m.in panewki, zaworki.........

tak to silnik CVH na el.wtrysku EFI

nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie?

Cytat:
2007-12-28 09:31:42, Sinuspi pisze:
zawsze pali olej, ino zużyty pali go wiecej. Olej czasem wycieka, a eLPyGje lubi rozklekotać m.in panewki, zaworki.........

ale nie 2 litry na miesiąc, tutaj mamy do czynienia z uszkodzonym a nie zużytym silnikiem. Ja bym szukał jakiegoś 1.6 w dobrym stanie

Ale nie wiem czy taki 1.6 podejdzie bez problemow,mozliwe ze trzeba bedzie wymieniac cala wizake elektryczna... Ja bym wlozyl takie samo 1.4 w dobrym stanie i bedzie szybko po problemie... Chyba ze kupisz jakiegos rozbitka 1.6 z dobrym silnikiem i bedziesz mogl sobie wszystko co chcesz przelozyc.