Dziwne zachowanie kompa sekwencja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
Mam pytanie kilka dni temu byłem na regulacji instalacji przy samochodzie Renault Laguna II silnik 1,8 z instalacją sekwencyjną elpigazu stella nord. Gaziarz skalibrował mi instalkę i podczas jazdy do domu (odległość 60 km) komputer pokładowy wskazywał fajne niskie spalanie około 7,5l przy setce/h . Jednak na drugi dzień jak jechałem do pracy już nie było takie fajne 11 , 12 litrów na 100km.
Jak poprzednio byłem na regulacji działo się podobnie. Czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje?
Pozdr... idzię ki za podpowiedzi

Odpowiedź wydaje się prosta. Autoadaptacja.

Czy auto dobrze chodzi na bence po tych kilkudziesięciu km? na początku pokazuje niskie spalanie i komp wydłuża czas wtrysku benzyny.

Tak na benzynce wszystko chodzi ok zresztą na lpg jeżeli chodzi o przyspieszenie obroty itd. też jest wszystko w porzadku. Dodam jeszcze że sprawa wysokich wskazań komputera dotyczy tylko lpg jak przełącze na bene to wskazania spadają do normalnych tzn 7,5 l przy prędkości 100 km/h

długo masz tę instalkę , to nówka jest???

Można tak powiedzieć. mam ją od września 2007 zrobiłem na niej jakieś 4 tys km

regulowali na postoju? Nie było jazdy sprawdzającej z kompem? Widziałeś mapy gaz/bena, niepokrywają się?

Regulował tylko na postoju a jeżeli chodzi o mapy wtrysku to nic nie widziałem, zresztą nawet gdybym widzial to niezbyt dużo bym z tego wiedział. Jednnak poprzednio miałem regulację z próbą drogową a moim zdaniem paliła trochę za dużo bo nie mniej niż 10- 10,5 litra lpg i do tego 1,5-2 litry beny przy jeździe odcinki 25 km do pracy , Według mnie mogłaby łykać trochę mniej. Jak sądzisz?

Nie wiem ile palila beny przed zagazowaniem. Spalanie gazu jest dobre jeśli jest większe o 20% od Pb.

Być może korekta na przeglądzie (zubożenie mieszanki w pewnym zakresie obciążenia) powoduje takie zachowanie BC. Było by to pięknie widać na pokryciu mapek.

Paliwka spalała tak około 9l, kumpel ma podobną furę też instalkę stella nord i pali mu mniej pb+lp łącznie około 10-11 litrów

Cytat:
poprzednio miałem regulację z próbą drogową a moim zdaniem paliła trochę za dużo bo nie mniej niż 10- 10,5 litra lpg i

9*20%=1.8 9+1.8=10.8

Wniosek????

Smigasz na ubogiej w pewnym zakresie obciążenia, ecu to rozpoznaje i wydłuża czas trwania wtrysku aby wyrównać afr, stąd wskazania BC.

Namawiam Cię na ponowną regulację (pełną)

Pewnie masz rację, ale zastanawim się czy gaziarz tego nie widział. zastanawiam się też czy jak by wzbogacić mieszankę to czy nie zacznie palić więcej. Ale kopka ma w pożądku. Najpierw spróbuję pojeżdzę i zobaczę spalanie Dzięki za wskazówki Pozdr...