Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2005-07-09 00:02:59 hej ten czujnik polozenia walu jest jak patrzysz na silnik od przodu auta po prawej stronie na dole w bloku - jak masz klime to dokladnie pod sprezarka - i wtedy zeby go wymienic trzeba zdemontowac sprezarke od klimy. pozdr |
![]() Nav DEADSOUL Honda CR V Szczecin | 2005-07-09 00:24:06
Niekoniecznie, mozna to zrobic od spodu ale wtedy trzeba poluzowac jedna lape silnika i uniesc go lekko do gory.- Tak przynajmniej mi to wymieniali. |
kielkac | 2005-07-10 20:20:54
przepraszam wobec tego za wprowadzenie w blad... ![]() |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-07-10 20:23:27 Eeee - sprawa jest pewnie bardziej skomplikowana. Niektórzy taki błąd dostają.
Ale nie następuje to zawsze. Zresztą, w pierwszym poście w temacie, przy pierwszym odczycie jak rozumiem też nie było 19. |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2005-07-10 20:54:54 Eeee kolego kielkac zachęcam do wnikliwego studiowania układów wtrysku.
Omega A motronic (były jakieś inne) 4.1 i 1,5 kod co prawda nie ten co chcecie (19) ale za to pojawiajacy się zawsze to 31-Czujnik indukcyjny - brak sygnału o prędkości obrotowej (tylko przy włączonym zapłonie) i pewnie o ten Ci chodziło. |
kielkac | 2005-07-10 22:40:16 a czy kod 19 w simtecu i 31 w motroniku nie jest powiazany z tym samym czujnikiem, crankshaft sensor? ![]() tak mi sie przynajmniej wydaje, choc moge sie mylic... mniejsza jednak z tym. w tej chwili zaczalbym od skasowania z pamieci bledkow, ktorych prawdopodobna przyczyna jest usunieta i zajal sie tylko tymi, ktore pozostana... mniemam, ze odlaczenie na pare chwil aku wystarczy, ale prosze o potwierdzenie lub zaprzeczenie... ![]() |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2005-07-10 23:04:48 w Be odłączenie zasilania nie kasuje zapisanych błędów ![]() |
maxkorzen Omega B Karczew | 2005-07-11 15:49:02 Prostuję parę informacji:
- odłączenie aku nie kasuje błędów, czy ktoś może potwierdzić, że błąd kasuje się (jeśli już nie jest wskazywany) po 30 uruchomieniach? - wcześniej się nie pojawiał, - rozumiem, że sa dwa czujniki obrotów wału, bo obrotomierz działa |
apieczyk LOB SYMPATYK Opel Omega B kombi Lublin | 2008-01-11 23:52:16
Odświeżę wątek z pytaniem odnośnie sposobu przeciągnięcia kabla czujnika bo akurat zmierzyłem się z tym kodem 19. Jak ten kabelek od czujnika "oryginalnie", może inaczej "prawidłowo", powinien być ciągnięty do góry (silnik 2.0 16V bez klimy) bo wyciągałem go u mechanika i jakaś masakra. Czujnik da radę odkręcić z bloku silnika bez problemu, z wyciągnięciem wtyczki trochę gorzej, ale żeby go zupełnie wyciągnąć na zewnątrz trzeba było odkręcać plastikową osłonę rozrządu i odkręcać rolkę napinającą bo kabel był przepchnięty przez jakiś otwór w głębi przy bloku tak, że bez rozbiórki nie dałoby rady go wyciągnąć. Tak powinno być??? |