Jakiego OPLA wybrać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jako nowy użytkownik witam wszystkich "wyjadaczy" na ty forum. Trafiłem tu bo przymierzam się do zmiany samochodu. Prawdopodobnie będzie to Opel - są tu cztery alternatywy -
1. Vectra 4d 2.0 16V CD 1999r. 80tys przebiegu (cena 41TPLN)
2. Vectra 5d 2.0 DTI Elegance 2001r. 10tys przebiegu (57TPLN)
3. Omega sedan MV6 1997r 1997r. 99tys przebiegu (44TPLN)
4. Omega kombi 2.3 TDI 1998r. 130tys przebiegu (38TPLN).
W przypadku aut benzynowych doszedłby jeszcze koszt instalacji gazowej - ASO Opla w Gdańsku (Haller) proponują instalację KOLTEC (system wtrysku gazu EGI) w kosmicznej cenie 6,5tys PLN ale zapewniają gwarancję i pełen serwis.
Teraz pytanie - jakie Macie doświadczenie z w.w samochodami? Jak wyglądają w eksploatacji jeśli chodzi o awaryjność, osiągi, zużycie paliwa? Czy LPG w tej cenie to nie jest naciąganie naiwnego klienta. Z góry dzięki za opinie.

Cześć,
moim zdaniem pytanie jest trochę nieprecyzyjne. Po pierwsze ty sam musisz podjąć decyzję do czega ma służyć ci auto przede wszystkim.
Jeśli do wyścigów, to co innego, jeśli do celów rodzinnych lub pracy i przewożenia różnych gratow to też inna bajka.
Jeśli założysz gaz, to dyskusja o kosztach jazdy sprowadza się do jakichś śmiesznych różnic.
Z kolei w sensie komfortu podróżowania i pakowności omy ( kombi oczywiście) nic nie pobije i żadne zabawki w stylu elegance w vectrze nic nie pomogą.
Jeśli kasy masz na omę w hranicach trzech lat, nie kombinuj, kupuj, pojeździsz następne 5 i będziesz czuł się jak lord.
Pozdr, Janusz

Musisz się liczyć z tym że jeżeli kupisz Ome to się uzależnisz i to na dobre, wyjść się z tego nie da a powoduje dużo zazdrości u drugiej połowy

btw. Omega B 2.3 TD to chyba jakaś pomyłka jest, z tego co wiem 2.3 wsadzali do A

MV6 rzecz jasna !!

Jak kolega juz zakupi... pojezdzi... schowa spadochron... to kolega poczuje co to autko moze i nie bedzie chcial nic innego

Zgadzam się z Poprzednikiem, zależy do czego bryka ma służyć

Ale jeśli nie do przewożenia dużych rzeczy (czyli kombi już odpada) i ma mieć "kopa" to tylko i wyłącznie MV6

Nc nie daje takiej radości z jazdy jak 211KM w Omie.

Spalanie po mieście (przynajmniej u mnie) przy normalnej jeździe jest w granicach 12l/100km

Pozdrówka

MV6 spełni Twoje wszystkie oczekiwania
Oczywiście jest to auto, które lubi paliwo. Niestety silniki V6 nie lubią instalacji gazowych, tzn. nikt tak naprawdę nie wymyślił odpowiedniej instalki za ludzkie pieniądze.
Z drugiej strony, jeżeli chcesz mieć luksus poruszania się tak komfortowym i szybkim autem to nie oglądaj się na koszty paliwa

BTW 2.3 TD nie ma w B z tego rocznika, może chodzi o 2.5 TD (silnik od BMW) ja słusznie zauważył Skee

p.s. dokonaj odpowiedniego wyboru!!! Chciałbym móc Cię powitać w naszym gronie na LOB Party!!!

Pozdrawiam

Robert

[ wiadomość edytowana przez: Res dnia 2003-07-17 11:43:52 ]

Nic dodać nic ująć. Koledzy wszysko już wyłożyli: jeśli Opel to tylko Omega; Jeśli Omega to tylko MV6. Jeśli kupusz coś innego, zawsze będziesz odczuwał pewien niedosyt.

Jeśli masz możliwość daj się komuś przewieźć Vectrą, Omegą 2.0 i Omegą MV6 - zrozumiesz oczym mowa.

a o ile zdrcydujesz się na Omegę z silnikiem V6 to mocno zastanów się na montażem LPG niwielu udała sie ta sztuka.

Pozdrawiam

Oczywiście MV6. Co do gazu. Mam u siebie zwykłą ( no może trochę niezwykłą) podciśnieniówkę i jeżdzi. Kosztowało mnie to troche pracy ale jest ok.

Kartos cosik do 2.0!!!! ???????

E........... nie......... nic.......... nie, żeby tam.......... ale dlaczego 2,0 zawsze widze w lusterku...?

No ja nie dosiadam MV6ki a jakos daje rade

Ps. Pod górke nie zwalnia, a wrecz przeciwnie - wwwhhhooooaaaaa

Pozdrawiam.