[Scoupe] Wymiana paska rozrządu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co ile tys. km wymieniacie rozrząd w swoich hultajach ?
Próbowałem się czegoś doszukać na ten temat, ale różne źródła róźnie podają 40 - 60 tys. km.

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-05-08 10:45:15 ]
[ powód edycji: tytuł ]

w moim accencie jest wymiana po 80 tys.km.zawsze mozna troche wczesniej na wszelki wypadek...

Hej
Jak wymienialem po zakupie auto rozrzad u siebie, to mechanik wyczytal w katalogu, ze nalezy to robic co 60 tys. km

Zalezy od jakosci paska, napinacza oraz pozostalych elementow. Sa gorsze paski na 60 kkm i lepsze na 90 kkm , to samo jest z rolka. Ta z JC napewno bedzie miala krotsza zywotnosc od tej markowej np. GMB. Widzialem uszkodzony silnik 5000 km po wymianie rozrzadu. Pasek JC sie rozwarstwil a w rolce JC padlo lozysko. A mialo byc na 60kkm. Fakt ze to nie w hyundaju ale jaka to roznica?

Hyundai zaleca co 60tys km i należy się tego trzymać-jest to moim zdaniem przebieg zupełnie bezpieczny.Mitsubishi na tym samym pasku przewiduje 100tys.km.

Co 60 tyś należy się wymiana. Za duże ryzyko jeździć dłużej bo może się zrobić kuku
Pozdro

zamierzam wymieniac u siebie rozrząd, jakiej firmy podzespoły polecacie, co warto zrobić przy okazji (np. czy trzeba wymieniać pompę wody?) no i ile powinna mnie wynieść taka operacja?
pozdrawiam

ps: przy okazji chcę zmienic olej, silnik praktycznie nie bierze oleju, teraz jest na półsyntetyku Mobil 1, ale mechanik jak ostatnio ustawiał zawory to mówił, że juz pewnien osad sie osadził i chyba juz czas wymienić na mineralny, jakie macie doświadczenie w tym temacie? nie chcę, żeby mi przepłukało silnik i zaczeło sie branie oleju...

klik