Podatki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ciekawy artykuł:
KLIK

Widze ze ludzie znowu biorą się za obalanie systemu...

Pozdr.

mnie to aż mocno korci....

Niech jeszcze podadzą przykład choć jednego kraju bez podatków, który nie leży na złożach diamentów, złota czy innej ropy i ma więcej, niż 1 mln mieszkańców...

Cytat:
2008-01-02 22:47:19, pyrekcb pisze:
Niech jeszcze podadzą przykład choć jednego kraju bez podatków, który nie leży na złożach diamentów, złota czy innej ropy i ma więcej, niż 1 mln mieszkańców...

i nie ma tam wojny domowej....

Pozdr.

utopia
Podatki są nieodzowne, prowadziłem wiele dyskusji na ich temat i nie znalazłem nigdy możliwości całkowitego zrezygnowania z podatków... Jest cała grupa tzw. dóbr publicznych, których nie da się finansować ze środków prywatnych i dlatego finansowane są one z szeroko rozumianych podatków. Wyobrażacie sobie ochronę przeciwpowodziową realizowaną ze środków prywatnych? Utrzymanie wojska? Oświetlenie ulic? utrzymanie ładu przestrzennego?
Podatków nie da się uniknąć. Skrajnie demagogiczni liberałowie twierdzą inaczej, ale można ich tutaj porównać tylko do komunistów, którzy wierzyli, że świat może się obejść bez pieniądza.

Podatki muszą być ,ale niech będą chociaż sprawiedliwe - podatek liniowy.
Dlaczego jeśli ktoś więcej pracuje to ma więcej płacić?

Cytat:
niech będą chociaż sprawiedliwe - podatek liniowy

Cytat:
Dlaczego jeśli ktoś więcej pracuje to ma więcej płacić?

Udało ci się zaprzeczyć sobie samemu już w drugm zdaniu. Brawo.
Sprawiedliwy to chyba pogłówny jest...

Pzdr.

Cytat:
2008-01-02 23:49:54, roland66 pisze:
Udało ci się zaprzeczyć sobie samemu już w drugm zdaniu. Brawo. Sprawiedliwy to chyba pogłówny jest... Pzdr.

Czepiasz się słówek...
Chodzi o procentowo wiekszy podatek w stosunku do dochodów.

Cytat:
2008-01-02 23:04:01, Robert_S pisze:
Wyobrażacie sobie ochronę przeciwpowodziową realizowaną ze środków prywatnych? Utrzymanie wojska? Oświetlenie ulic? utrzymanie ładu przestrzennego?

Toć drogie to drochę... 19% mojej pensji to kupa kasy jest.
A co to jest "utrzymanie ładu przestrzennego" za który mam płacić?

Cytat:
2008-01-03 07:23:07, piotr_ek pisze:
A co to jest "utrzymanie ładu przestrzennego" za który mam płacić?

Za wikipedią:
Ład przestrzenny jest to sposób ukształtowania przestrzeni, który tworzy harmonijną całość. Ład przestrzenny uwzględnia potrzeby społeczne, gospodarcze, przyrodnicze, kulturowe. Jest to uporządkowanie przestrzeni uwzględniające także wymogi kompozycyjne i estetyczne.

ble,ble,ble,ble

Cytat:
2008-01-03 08:01:57, JaRabbit pisze:
ble,ble,ble,ble

Faktycznie... pier*olenie kotka przy pomocy młotka!

Ład przestrzenny wg Wikipedii:Już nie napiszę bo napisał JaRabbit

A wracając do tematu wątku to powiem, że podatek liniowy nie jest podatkiem sprawiedliwym [o ile w ogóle można mówić o sprawiedliwych podatkach]. I na pewno nic nie wnosi tym których jest najwięcej czyli tych 19% podatników. Skorzystają na tym najwięcej ci podatnicy, którzy i tak mają największe dochody.

I aby przeciąć wszystkie polemiki ze mną w tej materii powiem, że to pisam ja Lothaar, który płaci spore i chore podatki w górnej strefie drugiego progu + podatki od dochodów kapitałowych z GPW zatem z pewnością sporo skorzystam na podatku liniowym.

Cytat:
2008-01-02 23:49:54, roland66 pisze:
Udało ci się zaprzeczyć sobie samemu już w drugm zdaniu. Brawo. Sprawiedliwy to chyba pogłówny jest... Pzdr.

Aż tak dokładnie trzeba Ci wszystko tłumaczyć?
Pyrek już Ci wytłumaczył - chodzi o procentowo wiekszy.

Jeśli nadal nie wiesz o co chodzi to przypomnę Ci ,że w Polsce mamy 3 progi podatkowe - 19% , 30% , 40%.

Cytat:
2008-01-03 08:10:21, lothaar pisze:
Ład przestrzenny wg Wikipedii:Już nie napiszę bo napisał JaRabbit A wracając do tematu wątku to powiem, że podatek liniowy nie jest podatkiem sprawiedliwym [o ile w ogóle można mówić o sprawiedliwych podatkach]. I na pewno nic nie wnosi tym których jest najwięcej czyli tych 19% podatników. Skorzystają na tym najwięcej ci podatnicy, którzy i tak mają największe dochody. I aby przeciąć wszystkie polemiki ze mną w tej materii powiem, że to pisam ja Lothaar, który płaci spore i chore podatki w górnej strefie drugiego progu + podatki od dochodów kapitałowych z GPW zatem z pewnością sporo skorzystam na podatku liniowym.

Zauwaz tylko, że % podatku liniowego ma być niższy, niz 19, więc ci "najbiedniejsi" tez zyskaja. Dodatkowo, paradokaslnie przy podatku liniowym sciagalność (czy jak to się fachowo nazywa) podatków jest znacznie się zwiększa, czyli większy budzet, więc ja jestem "za".

Cytat:
2008-01-03 09:03:39, pyrekcb pisze:
więc ja jestem "za".

A wzięliście pod uwagę 1150 zł/dziecko? Dla mnie będzie to prawie 2300 na łapę. A 2300 zł to mało nie jest dla tych 19-sto procentowców.

Cytat:
2008-01-03 09:03:39, pyrekcb pisze:
...więc ja jestem "za".

A ja gdzieś napisałem, że jestem przeciw? Ja mam co zyskać przy podatku liniowym bo wiem co tracę przy podatku progresywnym.

A stosując skrajnie liberalną zasadę mogę napisać a co mnie obchodzą inni. Skoro są biedni to widać pracować im się nie chce. Tylko ja nie jestem akurat skrajnym liberałem.

Pamiętajmy też o tym, że ulg nie będzie w podatku liniowym. A przedsiębiorcy już w Polsce płacą 19% podatek.

Czyli jak to w pewnym powiedzeniu jest... obojętnie jak stoisz do dupa zawsze z tyłu.