1.4i EFI jak zimny świst jakby było turbo co to może być ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!

Mam problem od pewnego czasu jak jest zimny silnik i jest zimno na dworze po odpaleniu słychać w aucie taki świst z okolic silnika jakby było "turbo od diesla" jak się rozgrzeje silnik to znika .Co to może być???

[ wiadomość edytowana przez: malymis81 dnia 2008-01-04 20:05:34 ]

A masz to w całym zakresie obrotów czy tylko na określonych? Ja mam podobnie - jak zimny to na ok 1700obr mi śwista. Ale jak dostanie więcej to już nie. Obstawiam łożysko na alternatorze, ale nie chce mi się sprawdzać bo zimno. Jak zacznie cały czas piszczeć to się zobaczy.

u mnie piszczy pasek wielorowkowy na alternatorze, jak sie rozgrzeje jest spokoj, sprobuj go woda polac to wtedy przestaje

Cytat:
2008-01-05 10:50:23, Robberto pisze:
u mnie piszczy pasek wielorowkowy na alternatorze, jak sie rozgrzeje jest spokoj, sprobuj go woda polac to wtedy przestaje

W sumie nie sprawdzałem a to jest jedyna rzecz której nie wymieniłem jeszcze z eksploatacyjnych. Trzeba sprawdzić.

Cytat:
A masz to w całym zakresie obrotów czy tylko na określonych? Ja mam podobnie - jak zimny to na ok 1700obr mi śwista.

Świszcze tylko jak jest zimny silnik niezależnie od obrotów,sprawdziłem wszystkie przewody zapinki czy trzymają ale to nie to.Może uszczelki?

Cytat:
u mnie piszczy pasek wielorowkowy na alternatorze

To świszcze ,a nie piszczy .

nie wiem jaka jest roznica po miedzy świszczeniem a piszczeniem w kazdym badz razie nie chodzi o piszczenie kiedy pasek jest luzny i sie slizga po rolkach ,np taki pisk jak czesto slychac w starszych dieslach