| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
stanek39 LOB SYMPATYK Opel Omega 2.0 16V Kraków | 2006-09-30 22:52:13 Witam, mam pytanie odnośnie tempomatu w Omedze B. Na forum OKP jest post (link do postu) odnośnie własnie tego, ale nikt do końca tego nie wyjaśnił. A mianowicie:
Ktoś napisał że w Omedze kwestia dołożenia tempomatu jest to zmiana dźwigni na taką ze sterowaniem tempomatem. Podobno jest tak zarówno w dieslach jak i benzynach. Wie któś jak to sprawdzic ze jest tempomat i jest to tylko kwestia zmiany przełącznika? Gdzie on jest montowany? bo na allegro widziałem jak to wyglada i nie jest to sam przełącznik ale jest jeszcze jakies urzadzenie które musi byc założone, a jak go nie ma to sam przełacznik chyba niewiele da. Proszę o info jeżeli ktos wie więcej na ten temat, gdzie tego szukac w samochodzie,jak to sprawdzic. |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-10-09 15:35:33 Niestety, ale panowie tzw. doradcy serwisowi tyle wiedzą co zeszłoroczny śnieg. Na 5 pytań do nich nie uzyskałem nigdy właściwej odpowiedzi ![]() |
tutrus Opel Omega 2.0 16v C ... Dzierżoniów | 2006-10-09 19:12:31 Witam, a propo tempomatu ostatnio zauważyłem że jak hamuje pedałem to jest taki mały stuk, coś jak by mały strzał gazu, a mam sekwencje co to może być jak odłanczam guziczkiem na manetce to nic się nie dzieje ???? Może ktoś miał podobny problem ??? z góry dzięki za odp. |
DJ-Wielebny Omega B Suwałki | 2006-10-09 20:50:35 witam mam pytanie odnośnie usterki a raczej co może być przyczyną tego że raz tempomat działa a innym razem nie chce się załączyć czy przyczyną tego mogą być przełączniki ktore gdzieś znajdują się koło pedałów sprzęgła i hamulca, jak się do nich dostać i co malęży w tej sytuacji sprawdzić. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. pozdrawiam wszystkich |
jtylczyn LOB SYMPATYK Opel Omega 2.0 16v Poznań | 2008-01-02 18:34:39 Witam,
Zainstalowałem tempomat, przy znacznej pomocy klubowiczów a w szczególności dzięki temu wątkowi. Pozostał mi jeszcze jeden szczegół, a mianowicie: czujnik montowany na sprzęgle. Nie miałem go, kupiłem 2 pinowy (taką mam wtyczkę), podłączyłem, sprawdziłem, że działa, a sygnał nie dociera do wtyczki, którą wpina się w skrzynkę tempomatu. Czy ktoś wie dlaczego? Co jest nie tak? Obecnie podaję 12V na tym pinie we wtyczce, ale mnie to drażni, bo prz zmianie biegów strasznie podskakują obroty. Dzięki za pomoc. Jarek |
jaro_alfa Nissan Maxima A34 Bełchatów | 2008-01-07 12:17:32 Witam.
Miałem ten sam problem, ale dotyczył niedochodzącego sygnału do wyłącznika w manetce. Zmostkowałem na stałe z sąsiedniego pinu i gitara. Po prostu nie wyłączam tempomatu manetką. U Siebie niestety musisz pociągnąć nowy kabel od wyłącznika sprzęgła do kostki przy serwomotorze - to najprostszy sposób. Nie ma co szukać miejsca uszkodzenia kabla, bo musiałbyś rozbebeszyć trochę i nagimnastykować się. Pzdr [ wiadomość edytowana przez: jaro_alfa dnia 2008-01-07 12:51:32 ] |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2008-01-07 23:46:47 tak odnośnie tego dosc słyszalnego stuku, przy użyciu hamulca w momencie jazdy na autopilocie (tempomacie). Mam automat z seryjnie zamontowanym tempomatem i tez mam takie stuki. Jeżeli mówimy o tym samym to wyjaśniam: w momencie kiedy wyłączamy tempo poprzez manetke (u mnie guzik w dźwigni od kierunków) to mechanizm spokojnie odpuszcza gaz, jednak kiedy dotkniemy hamulca to mechanizm gwałtownie się wyłącza powodując natychmiastowe zwolnienie cięgna, które powracając do pozycji wyjściowej uderza o metalową obudowę obrotnicy z linką gazu. I tyle....
Natomiast jeśli coś wam głośniej strzela to ja nie wiem co? pozdrawiam |
GrzegorS LOB MEMBER Opel Omega C kombi Łódź | 2008-01-15 20:43:49 ja również mam automata,również seryjnie montowany tempomat ale podczas zwalniania go pedałem hamulca nie występują żadne odgłosy więc jakiekolwiek stuki nie uznałbym za coś normalnego. |
mpaolos LOB MEMBER LED_Mobil Omega B CD ... Częstochowa/Włocławek/Gdynia | 2008-01-15 21:22:57 GregorS,
jeśli masz mechaniczny tempomat (dodatkowe cięgno przy przepustnicy) to też powinien ci stuknąć, taka konstrukcja, elektromagnes gwałtownie zwalnia przepustnicę, zjawisko całkiem normalne, poobserwuj, jeśli będzie na "ciągu" - np. pod górkę, na pewno stuknie (nawet guzikiem), jeśli nie stuka - gratulacje jest prawie nowy - widocznie nie używany, pozdrawiam/mpaolos |
GrzegorS LOB MEMBER Opel Omega C kombi Łódź | 2008-01-15 23:52:58 sprawdzałem w niedziele na trasie i wyłączając ręcznie i pedałem hamulca i nic nie było słychać,więc fajnie jest dobre [nowe],dzięki
pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: GrzegorS dnia 2008-01-15 23:53:27 ] |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2008-01-16 11:03:45 GrzegorS: a gdzie Ty masz w dieslu linke przepustnicy? Przeciez tam wszystko elektronicznie... |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-01-16 11:11:13
moze to nie diesel? |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2008-01-16 20:12:59 witam a czy były jakieś wersje tempomatów ale z osobną manetką???? bo ja mam po lewej stronie drugą manetkę. ma 4 położenia up down reset i set ale albo ja nie wiem jak to działa labo to nie działa. Wszystkie mikrostyki w pedałach hamulca i sprzęgła są. Niby ok. Tylko nie wiem czy poprzedniemu właścicielowi padł zespolony przełącznik i zamontował coś takiego czy poprostu takie coś było od początku. Ale nijak nie przypomina stylistyki przełączników oplowskich. Próbowałem przy różnych prędkościach narabiać tą manetką i nic. |
GrzegorS LOB MEMBER Opel Omega C kombi Łódź | 2008-01-16 23:08:33 aaaaaa więc dlatego u mnie nie stuka
więc teraz wszystko się wyjaśniło |