Witam
mam Toyote Corolle, hachbeck, 1,6 rocznik 1993 po marcu, 84KM.
Problem zaczą się od tego, że przejechałem około 3 km w mroźny wieczór (ok -12 stopni). Wyłączyłem auto na około 15 minut, działało tylko radio bez żadnego dodatkowego światła. Auto ... nie odpaliło.
Pierwsza myśl ... akumulator. Do roboty prostownik.
Naładowany akumulator... auto działa, ale...
Od momentu ponownego podłączenia akumulatora elektronika zgłupiała.
Koleje opiszę w punktach (pomiędzy każdym zdażeniem odłączam plus na akumulatorze).
1. pali się sygnalizacja otwarcia drzwi (auto trzydrzwiowe) mimo wyłączenia silnika i zamknięcia drzwi. Sprawdzam styki, wyjęte oczyszczone, brak pęknięć kabla przy stykach. Wziołem WD40 dla poprawy działania i nic ... Podłaczenie do masy nic nie daje. Widać tylko przy naciskaniu styku pobór dodatkowego prądu po przez sygnalizację otwarcia drzwi - lampka słabiej świeci.
2. Wracam do domu autkiem mimo tego (3km). W tym czasie podczas jazdy dioda gaśnie nic się nie dzieje. Wysiadam ... wyłączone auto, zapomniałem wyłąćzyć światła, zauważyłem przez tylnie światła, co ciekawe prawe tylnie nie paliło się. Wyłączam standardowo w stacyjce, nie sprawdzam lapy tylniej ponownie.
3. Godzinę później jadę znowu 10km, sygnalizacja otw.drzwi działa jak wyżej, ale jak jadę to się świeci! hamuje gaśnie! Co ciekawe to samo jest z podświetleniem tablicy rozdzielczej i suwaków od nawiewu. Z tą różnicą, że jak jazda zgaszone, hamowanie świecą! Staje przy markecie.
4. Wysiadam. Sygnalizacja otw.drzwi świeci tak jak w punkcie 1. Dodatkowo wyłączone wszystko a z tyłu pali się podświetlenie tablicy rejestracyjnej i światła postojowe (tylko z tyłu). Odłączam akumulator
5. Wracam za 1,5 godziny. Podłączam akumulator, a w kabinie ... czuć typowego palenia jak przy zwarciu. Decyduje się wracać do domu. Przed odjazdem widać: sygnalizacja otw. drzwi nie zapaliła się już do domu, tak jak i podświetlenie tablic rozdzielczych i suwaków nawiewu, oraz zegar nie działa. Z przodu, lewe światło postojowe nie działa. Akumulator odłączony.
Co działo się przed punktem 5. Co mogło się stać w punkcie 5? Co dalej z tym problemem?
Bardzo prosze o pomoc. Mam nadzieję, że to tylko bezpieczniki. Z samochodów jestem kiepski więc piszę do Was.
Dzięki
Breidak