| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tabi666 F&F Sympatyk niebieski wrocław | 2008-01-02 16:29:23 wlaczyłem z nimi o tą samą sprawe, generalnie sprzedaj auto komuś z rodziny, pojedź wypowiedz umowę, a potem sprzedaj znowu auto sobie, wtedy masz porządek w papierach i wszystko ok. |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2008-01-02 16:43:28 Posiłkują się zapisem kodeksu cywilnego (to ta ustawa z 64 roku)
"Art. 61. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej." Możesz się posiłkować tym, że PZU jest profesjonalistą w obrocie gospodarczym a Ty nie jesteś, uprzeć się i tyle. ewentualnie zapłacić a tego samego dnia wypowiedzieć umowę i poprosić o zwrot składki ubezpieczeniowej wyjdzie mniej zachodu niż ze sprzedażą ale pułapka polega na tym, że mogą chcieć potrącić za tzw. wykorzystany okres. [ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2008-01-02 16:47:05 ] |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2008-01-02 16:44:53 . [ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2008-01-02 16:45:36 ] |
tabi666 F&F Sympatyk niebieski wrocław | 2008-01-02 16:56:37 nie ma możliwości wypowiedzenia OC w PZU, ja chciałem to zrobić i jedyną drogą na wypowiedzenie OC i zwrot kasy za niewkorzystany okres to sprzedaż auta. A jak sprzedaż samochód na papierze, zgłaszasz to tylko im i nigdzie więcej, ale dla pewności i zgodności danych spredajesz znów sobie i tyle.
Co do upierania się to można sie upierać, a oni robią swoje, niezapłacona składka idzie do wydziału windykacji, oni wysyłają troche listów, straszą, potem sprzedawane jest to firmie windykacyjnej itd... ew. może zostać wpisane w KRD ale to już rzadkość |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2008-01-02 16:58:28 powiem tak, jak masz wykupione oc w innej firmie to pzu może Ci skoczyć, ty ich poinformowałeś, mam nadzieje ze zrobiłeś to poleconym, najlepiej takie rzeczy załatwiać w placówkach pzu, ja przyszedłem w dniu gdzie sie kończyła umowa, a gość mi powiedział że oni mi tego nie rozpatrzą ale tak wyśle do nich faks, po jakimś czasie dostałem od PZU ze mam zapłacić a miałem już wykupione OC w samopomocy, powiedziałem gościowi od samopomocy(było to w odziale a nie jakieś tam fili których jest pełno) on powiedział że wyśle do PZU pismo że jest OC podpisane u nich i tyle. Wiec idz do swojego ubezpieczyciela i powiedz że wysłałeś pismo do PZU i że oni przysłali byś zapłacił, powinni sie tym zajac i wyjaśniac to między PZU a twoim ubezpieczycielem, a jak nie będą chwili to olej to bo masz OC a dwóch nie możesz mieć, w przyszłym roku zapomną o tym a przypuszczam że w PZU nigdy sie nie ubezpieczysz wiec nic Ci nie będą mogli ściagnąć. |
el_comendanto (M) F&F Sympatyk ![]() トヨタカムリ | 2008-01-05 18:15:49 Naskrobalem odwolanie. Jak nie pomoze sprzedam auto narzeczonej, albo sam sobie ![]() ----------------- http://plepleple.pl |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2008-01-06 23:15:32 prawnie nie mozna mieć dwóch polis OC, nie wiem tylko co mówi prawo jak sie podpisze drugą która jest ważna a którą trzeba rozwiazać |
pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2008-01-06 23:41:36 A na jakiej podstawie tak twierdzisz ?? może paragraf jakiś ??
Bo rzecznik praw ubezpieczonych na swoich stronach twierdzi coś innego. http://www.rzu.gov.pl/vademecum/artykuly/podwojne_OC.htm
|
wojti79 126p 900 był Piaseczno | 2008-01-09 23:42:31 jutro idę do pzu ciekawe jaką bajke usłysze |
SickBoy Krakow | 2008-01-24 22:27:38 a ma ktoś może wzór odwołania? tzn co tam napisać?.. bo właśnie dostałem piękne pisemko... :/ |