Prawda czy mit?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otóż gdzieś kiedyś czytałem, że podobno trzymanie ręki na lewarku zmiany biegów podczas jazdy jest w jakiś sposób niezdrowe i szkodliwe dla skrzyni. Czy ktoś spotkał się też z taką opinią czy to jest coś wyssane z palca?

Cytat:
2008-01-13 20:27:25, Esperynek pisze:
Otóż gdzieś kiedyś czytałem, że podobno trzymanie ręki na lewarku zmiany biegów podczas jazdy jest w jakiś sposób niezdrowe i szkodliwe dla skrzyni. Czy ktoś spotkał się też z taką opinią czy to jest coś wyssane z palca?

a co jest zdrowe ja jeżdze cały czas w taki sposób ale to przyzwyczajenia z pracy kierownice trzymam zawsze jedna reka

Cytat:
2008-01-13 20:38:59, markon pisze:
a co jest zdrowe ja jeżdze cały czas w taki sposób ale to przyzwyczajenia z pracy kierownice trzymam zawsze jedna reka

kiera w jednej, drążek w drugiej to trzecią chyba masz do komóry

Cytat:
2008-01-13 20:27:25, Esperynek pisze:

no jasne ze tak-np na dziurze Ci sie reka omsknie i niechcący dopchniesz trybiki-a to jest niezdrowe
tak samo ze sprzegłem

wydaje mi się, że gdy wywołujesz nacisk na lewarek to zużywają się wodziki, czy jak to się tam nazywa. Z podobnych powodów nie trzyma się nogi na sprzęgle ani tym bardziej hamulcu

Cytat:
2008-01-13 22:00:33, rudi pisze:
kiera w jednej, drążek w drugiej to trzecią chyba masz do komóry

a ty co w drugiej trzymasz