MotoNews.pl

Polonez - różne modele, wersje i wyposażenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po zapoznaniu z fotka ponizej , prosze określic rok produkcji . Jest to dosyc znane zdjecie, wiec zadanie nie powinno byc trudne.

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2008-10-30 14:33:30 ]
[ powód edycji: modyfikowalem tytuł ]

Strzelam jako zupelnie ine zajacy sie na polonezach fiaciarz rok po 1981 na pewno Moze 84? Duzo sie pomylilem?

Mam identycznego i jest z 1985r

Te, Winiar, fajne fele To sa fele ktore mi tak idelanie do poloneza podchodza... Z innych to tylko ew CD30 ale to ne jakie 5,5 cala tylko sporo szersze. Classici faajne sa, ale tylko jak sa takie szerokie

Zadanie nie jest trudne, chociaz dla mlodszych userow forum moze byc zagwozdka. Otoz pokazany polonez pochodzi z 1983 roku.

Pozdrawiam "przebieglego" Goldrsa
Adamus

co wygrał Adamus ?

Cytat:
2006-01-20 22:54:53, adamus pisze:
Zadanie nie jest trudne, chociaz dla mlodszych userow forum moze byc zagwozdka. Otoz pokazany polonez pochodzi z 1983 roku. Pozdrawiam "przebieglego" Goldrsa Adamus

why why?
warum?
po czym wnosisz?

Wiem! Spoilerek pod zderzakiem!

Chyba...

Kiedyś już chyba ktoś się z kimś żarł o rocznik tego poldka, dobrze pamiętam?

Cytat:
2006-01-20 22:54:53, adamus pisze:
Zadanie nie jest trudne, chociaz dla mlodszych userow forum moze byc zagwozdka. Otoz pokazany polonez pochodzi z 1983 roku. Pozdrawiam "przebieglego" Goldrsa Adamus

Zapomiałem dodać ,że pytanie nie dotyczy Adamusa

Cytat:
2006-01-20 23:13:54, goldrs pisze:

Ale nie bądź taki i powiedz mi, do... ciężkiej Anielki , dlaczego akurat 1983? Po czym to widać?

normalnie,jak powiększysz to zdjęcie 2 razy widać rocznik na oponach hehe

Tak na prawdę , to dla tego kto nie zna prawdziwej daty produkcji tego Polda , rok może byc tylko jeden 87. A głównie przez czarne obramowania szyb. Zagadką są jeszcze klamki tez czesciowo czarne. A to wszystko w 83, bądz koncu 82 r jest dosyc dziwne.

[ wiadomość edytowana przez: goldrs dnia 2006-01-20 23:37:59 ]

No właśnie tak myślałem, że to 87, właśnie dlatego że ramki ma czarne.

Można dociekać, że nie zalozyli nierdzewki bo nie było, ale żeby się odróżniał od C-klasy, to pomalowali na czarno

Polonez jest oczywiście z roku 1978, nikt nie powinien mieć wątpliwości co do tego.

tutaj jest rozwiązanie zagadki

tak, tak, moi drodzy, to jest ten sam Polonez

Cytat:
2006-01-20 23:13:54, goldrs pisze:

No dobra, dobra, lepiej powiedz co wygralem?

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2006-01-20 23:26:48, Wilu pisze:
Polonez jest oczywiście z roku 1978, nikt nie powinien mieć wątpliwości co do tego. tutaj jest rozwiązanie zagadki tak, tak, moi drodzy, to jest ten sam Polonez

Dobry zart tymfa wart - tymfa dla tego Pana!

Pozdrawiam
Adamus

tymfa? a ile to ma procent?

Cytat:
2006-01-20 23:30:34, Wilu pisze:
tymfa? a ile to ma procent?

Obawiam sie, ze nie za wiele
Wg Wikipedii:
"Tymf, tynf – potoczna nazwa polskich srebrnych złotówek, bitych w latach 1663-1667, początkowo w mennicy bydgoskiej, później również lwowskiej i wileńskiej.

Deklarowany nominał tej monety wynosił 30 groszy, jednak srebro użyte do jej produkcji miało wartość nie większą niż 10-15 groszy. Spowodowane to było trudnościami skarbu królewskiego po potopie szwedzkim (patrz boratynka).

Na awersie monety widniał trzyliterowy monogram króla Jana Kazimierza "ICR" Ioan Casimirus Rex, co złośliwie przez wzgląd na niską zawartość srebra w monecie, odczytywano jako Initium Calamitatis Regini – początek nieszczęść królestwa.

Napis DAT PRETIVM SERVATA SALAS POTIORQ METALLO EST (Cenę daje ocalenie kraju i to lepsze jest od kruszcu) próbował wytłumaczyć motywację, dla której władze świadomie zdecydowały się na bicie niepełnowartościowej monety. Przy okazji bicia tych złotówek dzierżawca mennic koronnych Andrzej Tymf, od którego nazwiska pochodzi nazwa, dopuścił się nadużyć, które zmusiły go do ucieczki z Polski.

Będąca, razem z boratynką, symbolem upadku gospodarczego Rzeczpospolitej moneta, nadawała się świetnie do powiedzenia "dobry żart tymfa wart".

Blacha "srebrna" z której wybijano tymfy była z reguły źle rozwalcowana o nierównej powierzchni, przez co tymf w ładnym, w pełni czytelnym stanie jest trudno dostępny."

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2006-01-20 23:27:16, adamus pisze:
No dobra, dobra, lepiej powiedz co wygralem? Pozdrawiam Adamus

A teraz cos ekstra. Cołaczy to zdjecie z Polonezem ??
Jak to zgadniesz masz u mnie pełny szacunek

[ wiadomość edytowana przez: goldrs dnia 2006-01-21 00:12:05 ]

Moge też spróbować? Obstawiam, że wspólną rzeczą z polonezem są żarówki z tych lamp

Czy wygrałem talona na DF-a?

Pozdrawiam.