MotoNews.pl

Kable WM - czy już czas wymiany?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po sprawdzeniu forum i kilku niejasnych wiadomości pytanie moje jest kiedy dokładnie trzeba wymienić kable WN.
Zdarzyło mi się już raz w trasie że zaczął mi strzelać silnik i nie było możliwości kupna kabli. Efektem tego była wymiana uszczelki pod głowicą - co niestety sporo kosztowało.
Dlatego więc czy jest jakaś ilość zrobionych km po których trzeba wymieniać kable, mimo że silnik nie strzela?
W sklepie z częściami powiedział gość że po roku czasu.
Mam zrobione 15 tys. od ostatniej wymiany kabli i nie chciałbym za wcześnie wymieniać (troche to kosztuje).
Więc jak jest naprawde?
Essi 1,6 97' Zetec LPG

Ja wymieniam kable WN i świec zapłonowe co 15-20 tys. kilometrów, i też miałem już przypadek kichnięcia przez świece (to też mnie kosztowało, więc teraz wole zapobiegać niż "leczyć").

no właśnie też wolę zapobiegać. lecz jest to kosztowne. jedni piszą że wymieniają co 60 tys. lub 80 tyś. km a mechnicy mówią że co 10 tys. z kolei w sklepie że raz na rok. zgłupieć można.

ja na ostatnich świecach i kablach (które w spadku po właścicielu dostałem, jakiś badziew najtańszy, ale ledwo co wymienione)zrobiłem 45kkm bez żadnego problemu i następną wymianę przewiduję też po 40kkm (założone Motorcrafty + kable NGK)

1.4 z LPG

Ja juz jeżdżę na kablach nie wiem ile,bo nie wymieniałem od sprowadzenia z Niemiec,ale na pewno wiem ile na nich przejechałem na gazie - 70,000km i zadnych problemów,przebić...w międzyczasie wymieniłem tylko świece na NGK

Po pierwsze wymiana dla Zetec-a 1,6: świece co 40 kkm, kable bodajże 60 kkm. Po drugie na oryginalnych kablach WN i świecach spokojnie 2x więcej km przejedziesz na Pb. Komplet kosztuje od 160-200zł i jak ktoś (gazownik) mówi, że mam wymieniać co 10kkm to zmieniam gazownika. Owszem przy LPG wypadało by zmienić częściej świece ze względu na wyższą temp. spalania gazu, co skutkuje szybszy zużyciem/wypaleniem elektrod, ale z tego samego powodu na pewno kable WN nie cierpią, a jeśli tak to w minimalnym stopniu. Więc jeśli ktoś mówi, że przy LPG kable musi wymieniać co 10 kkm to tylko dlatego, że kupuje szajs. Reasumując deklarowany przez producenta czas eksploatacji przewodów WN w przypadku LPG może być krótszy o 10-15% a nie 5-io krotnie!

A wracając do pytania. Jeśli chcesz sprawdzić kable to w domowych warunkach możesz spryskać wodą kable i okolice cewki i obserwować miejsca styku kabli z pokrywą zaworów. Oczywiście w całkowitej ciemności. Jeśli zaobserwujesz "choinkę" to kable do wymiany. Bardziej fachowo, to tylko w odpowiednim warsztacie, przedzwonią Ci przewody za pomocą induktora.