Problem z laptopem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem laptop nie wykrywa mi twardego dysku podczas instalacji xp , w biosie jest uwidoczniony jako wykryty

laptop nie ma przypadkiem dysku sata?

Cytat:
2008-01-13 14:55:12, markon pisze:
mam problem laptop nie wykrywa mi twardego dysku podczas instalacji xp , w biosie jest uwidoczniony jako wykryty

tak se myślę , że nikt Ci nie odpwie konkret booo....zdecydowanie za mało szczegółów !
(pewnie model laptopa poczebny, wiek bios-u....no i ...zmieniał ktoś pewnie dysk we sprzęcie ??- na jaki ? ...wiek i wielkość?)

[quote]
2008-01-13 15:38:05, bogdan1 pisze:
tak se myślę , że nikt Ci nie odpwie konkret booo....zdecydowanie za mało szczegółów ! (pewnie model laptopa poczebny, wiek bios-u....no i ...zmieniał ktoś pewnie dysk we sprzęcie ??- na jaki ? ...wiek i wielkość?)

acer 5220 nic nie było ruszane bo to nowy laptop chce wpakowac xp i ale podczas instalacji wyskakuje ze niewykrywa twardego

[ wiadomość edytowana przez: markon dnia 2008-01-13 16:01:52 ]

Cytat:
2008-01-13 16:00:09, markon pisze:
.."acer 5220 nic nie było ruszane bo to nowy laptop chce wpakowac xp i ale podczas instalacji wyskakuje ze niewykrywa twardego.."

nie baw sie we fly....(Un to sie nigdy nie nauczy chyba!..np.cytować.. )

paczonc na to co piszesz...,że to nowy ptok..to myśle se, że to Ty cuś zmaściłeś ... ...i pewnie ino Pan Bóg ( i serwis) ...wiedzom co

no to sam sobie odpowiem
laptop ma dysk sata, a stareńkie XP nie ma sterowników do sata na płycie instalacyjnej.

poczytaj:
tutaj
lub
tutaj
albo
tu
a dowiesz się mniej więcej o co chodzi

[ wiadomość edytowana przez: barcin dnia 2008-01-13 16:49:55 ]

ano tu masz błęda juz doszedłem po 5 godzinach a było to tak w laptopie była 1 linuxowa partycja i blokowala XP przez co nie wykrywało dysku twardego znalazłem program do usuwania partycji pierwotnej "GParted LiveCD" ale dupa wyskoczyło ,,searching boot from cd... OK" i na tym staneło, po poszukiwaniach znalazłem cos na temat Windows98SE który podczas instalacji, jeżeli instalator wykryje inny system plików niż FAT16 lub FAT32 zaproponuje jego zmianę na wcześniej wymienione i sformatuje partycję, własnie to robi a czy się uda??????????

Partycje Linuxa możesz wyrzucić szybko , w dwóch ruchach - partition magic-iem (zakładając ,że tego wcześniej nie robiłeś i będziesz czytał po kolei wszystkie info to zajmie to max 10min.)

Barcin też dobrze Ci mówi - jak to jest nowy notebook to prawie na pewno ma dysk sata ,a xp mało do której płyty ma stery do sata.

W biosie przełączasz wtedy dysk ,żeby był widoczny jako ata (w zależności od biosu różnie to się nazywa "sata mode" "sata native mode" i jeszcze kilka innych odmian ,ale zawsze ze słowem "sata" w nazwie), instalujesz xp , wgrywasz stery do sata i przełączasz w biosie z powrotem na sata.

Inna możliwość to przygotowanie sobie płytki instalacyjnej z wgranymi sterami sata do tej płyty głównej.

Cytat:
2008-01-13 18:41:00, slawekk pisze:
Partycje Linuxa możesz wyrzucić szybko , w dwóch ruchach - partition magic-iem (zakładając ,że tego wcześniej nie robiłeś i będziesz czytał po kolei wszystkie info to zajmie to max 10min.) Barcin też dobrze Ci mówi - jak to jest nowy notebook to prawie na pewno ma dysk sata ,a xp mało do której płyty ma stery do sata. W biosie przełączasz wtedy dysk ,żeby był widoczny jako ata (w zależności od biosu różnie to się nazywa "sata mode" "sata native mode" i jeszcze kilka innych odmian ,ale zawsze ze słowem "sata" w nazwie), instalujesz xp , wgrywasz stery do sata i przełączasz w biosie z powrotem na sata. Inna możliwość to przygotowanie sobie płytki instalacyjnej z wgranymi sterami sata do tej płyty głównej.

ale co zrobic jak mam bios 1.16 a tego nie mozna przestawic

Jesli to jest nowy notebook to na 100% masz gdzies taka opcję.

Cytat:
2008-01-13 19:17:07, slawekk pisze:
Jesli to jest nowy notebook to na 100% masz gdzies taka opcję.

jest nowy, ale ma stara wersje biosu i nie ma takiej opcji do zmiany

ja tez mam sata na 2 kompach i wszedzie winxp sp2 dziala bezproblemowo...

Cytat:
2008-01-13 19:24:59, markon pisze:
jest nowy, ale ma stara wersje biosu i nie ma takiej opcji do zmiany

Sterowniki do Acer 5220

Bios v.1.25

Jak nadal nie będziesz mógł znaleźć tej opcji to pozostaje Ci skorzystać z nLite i przygotować sobie płytkę z wgranymi sterami do sata.
Obsługa programu jest prosta i po polsku.

Dopisuję jeszcze raz , bo zauważyłem ,że linki nie działają ,a nie mogę edytować

Sterowniki do Acera 5220 na ftp:
ftp.work.acer-euro.com/notebook/extensa_5220/

Bios v.1.25
ftp.work.acer-euro.com/notebook/extensa_5220/bios/v1.25.zip

Link do nLite działa.

Cytat:
2008-01-14 13:31:40, slawekk pisze:
Sterowniki do Acer 5220 Bios v.1.25 Jak nadal nie będziesz mógł znaleźć tej opcji to pozostaje Ci skorzystać z nLite i przygotować sobie płytkę z wgranymi sterami do sata. Obsługa programu jest prosta i po polsku.

mamy nLite'a i chcielismy skonfigurowac płytke z systemem ale niestety nie da sie jej zgrać na kompa po jakimś czasie wyskakuje "Bład danych CRC"

Cytat:
2008-01-14 17:03:13, anetka_t-k pisze:
"Bład danych CRC"

Napęd nie czyta płyty.
Albo porysowana , albo zabezpieczona przed skopiowaniem, albo napęd szwankuje. (spróbuj sczytać ją total commanderem)

Do utworzenia nowej płyty nLitem nie trzeba kopiować płyty na dysk, można sczytać ją z napędu.

[ wiadomość edytowana przez: slawekk dnia 2008-01-14 18:40:56 ]

juz chodzi dziękuje wszystkim za pomoc chodzi mi w programie windows MX

Cytat:
2008-01-16 19:21:57, markon pisze:
chodzi mi w programie windows MX

Chyba ME!!!

Cytat:
2008-01-16 21:37:45, piotr_ek pisze:
Chyba ME!!!

nie milenium ME tylko MX podejrzewam ze to windows XP z jakąś nakładką ale to jest nie ważne liczy się ze jest OK

Cytat:
2008-01-16 19:21:57, markon pisze:
windows MX

To jest zwykły XP przerobiony przez kogoś właśnie nLitem.
Te przeróbki to najczęściej powycinane jakieś funkcje XP , czasami powgrywane jakieś dodatkowe sterowniki.
Generalnie to ile osób wypuszczających takie wersje MX tyle samo wersji (każdy sam sobie może wybrać co ma być w danym systemie ,a czego ma nie być).

Ja osobiście odradzam używanie takich wynalazków. Nikt Ci nie zaręczy ,że w wersji którą masz nie ma jakiegoś "dodatku" od autora.
Trojan dołączony w ten sposób do systemu jest nie do wykrycia przez programy antywirusowe.