MotoNews.pl

Pomiar prędkości w espero ... IMPULSATOR?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Zainteresowany zakupem komputera pokładowego do espero wyczytałem, ze jest on przeznaczony do aut z elektronicznym pomiarem prędkości (tzw. impulsator) . W espero jest linka, ale czy oprócz niej nie ma w liczniku impulsatora???

Bo np w matizie też jest linka, a w liczniku impulsator...

Ktoś potrafi mi odpowiedzieć jak to jest w espero???

Pozdro

a komputer w espero nie wystawia takiego sygnału impulsowego? coś mi się tak wydaje że gdzieś o tym czytałem

Cytat:
2008-01-18 20:24:51, barcin pisze:
a komputer w espero nie wystawia takiego sygnału impulsowego? coś mi się tak wydaje że gdzieś o tym czytałem

nawet jakby...skądś go musi brać !...bo przecie nie "z pamięci"

Cytat:
2008-01-18 20:30:54, bogdan1 pisze:
nawet jakby...skądś go musi brać !...bo przecie nie "z pamięci"

jakby było mądre to by sobie policzyło :p

faktycznie przekombinowałem. komputer na pewno dostaje sygnał prędkości z czujnika. sygnał nazywa się VSS i chyba (nie jestem pewny) podawany jest na styk B2 ECU

[ wiadomość edytowana przez: barcin dnia 2008-01-18 20:44:25 ]

Cytat:
2008-01-18 20:42:56, barcin pisze:
jakby było mądre to by sobie policzyło :p faktycznie przekombinowałem. komputer na pewno dostaje sygnał prędkości z czujnika. sygnał nazywa się VSS i chyba (nie jestem pewny) podawany jest na styk B2 ECU [ wiadomość edytowana przez: barcin dnia 2008-01-18 20:44:25 ]

dokłądnie tak, styk B2 komputera to sygnał vss.
Każdy nowy samochód ma taki czujnik, espero nie jest wyjątkiem, zwłaszcza, że istniała wersja espero z elektronicznym licznikiem, którego nijak nie da się podłączyć do linki

Cytat:
2008-01-22 11:21:45, Robert_S pisze:
dokłądnie tak, styk B2 komputera to sygnał vss. Każdy nowy samochód ma taki czujnik, espero nie jest wyjątkiem, zwłaszcza, że istniała wersja espero z elektronicznym licznikiem, którego nijak nie da się podłączyć do linki

czyli rozumiem, że mamy impulsator??

Cytat:
2008-01-22 13:16:36, Kolber7 pisze:

Skoro mamy cewkę impulsatora to i pewnie gdzieś się ukrył sam impulsator

Cytat:
2008-01-22 13:16:36, Kolber7 pisze:

siedzi w skrzyni biegów, nazywa się czujnik prędkości (vss - vehicle speed sensor), wysyła sygnał sinusoidy albo fali kwadratowej o częstotliwości proporcjonalnej do prędkości auta. Czujnik jest wkręcony w skrzynię, a do czujnika wkręcona jest linka prędkościomierza.

super, dzięki wszystkim za pomoc.. teraz mam już jasność w temacie

Pozdro