MotoNews.pl

Wątek lokalowy, mieszkania, remonty, przebudowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
na dzisiejszym spotkaniu wyszła propozycja takiego wątku. tu piszemy o wszystkim co związane z naszymi lokalami

ok. gdyby ktos szukal porad w temacie projektu i wykonania wnetrz, sluze pomoca... Nie zajmuje sie tym az zawodowo, ale raczej hobbystycznie. Specjalnosc - malowanie, faktury scian, gladzie i "rysowanie swiatlem".

to wrzucę kilka fot

w zeszłym roku kupilem mieszkanie do remontu. 84 metry plus 300 metrów ogrodu. strare budownictwo. kilka zdjęć z przed remontu

[ wiadomość edytowana przez: rogacek dnia 2007-06-21 23:05:00 ]

no i jakie koszty remontu .Jestem ciekaw jakie ceny firmy remontowo-budowlane krzycza w tamtym rejonie.
Ja osobiscie posiadam własna firemkę remontowo-budowlana,i z ciekawych rzeczy jakim sie zajmuje w tym momencie to?

Mój inwestor przerabia dawna zlewnie mleczarska na domek mieszkalny

ale podjazd sobie usypałeś ;]

tylko chyba fotki nie zbyt aktualne... pokaż co tam już wymodziłeś

no no niezla alternatywa dla drogich mieszkan w bloku, zapowiada sie ciakay domek, koniecznie wklaj zdjecia po przerobce co jak co ale werande z rampy bedzie mial pierwsza klasa! ile tam jest metrow mniej wiecej w srodku?

Ciekawie to wyglada.

A to moja realizacja w typowym m4 blokowym.
Juz kiedys pokazywalem, teraz jest evoII. Jak sie bede nudzil, porobie fotki...

zdjecia jeszcze wtrakcie prac. Generalnie, pomysl wyszedl od tego, zeby zakryc jakos rury grzejnikow, ktorych nie moglem ruszyc, a wymiana samego grzejnika niewiele by pomogla. A potem to juz poszlo... Obecnie swiatla przerobione sa na halogeny, na fofo 2. doszla zabudowa polek i szafek obok okna i pod parapetem...
Bufet na foto 1. takze otrzyma niska zabudowe polkami od wewnetrznej strony - a powstal w ogole tylko po to, by optycznie powiekszyc mala kuchnie, z ktorej wywalilem drzwi i stworzyc cos a'la aneks.
W planach pozbycie sie paneli z podlog (odradzam kazdemu panele!!!) i zastapienie ich terakota i parkietem egzotycznym. Przy tej okazji planuje tez zabudowac w sciany okablowanie AV i rozbic naglosnienie na strefy po pokojach. Jedyne co, nie mam pomyslu na balkon. Tam niewielkie pole manewru...

Remonty, urzadzanie - to wszystko jeszcze przedemną.

Narazie zaczynam rozglądać sie za parkietem. Nie wiem co mam wybrać.

cokolwiek, byle nie panele LEsiu.
ostatnio w leroymerlin byla klepka sosnowa po 19,99. Lepsze to niz panel, choc jeszcze nei parkiet.
Ale przynajmniej prawdziwe drewno, mozna odswiezac cyklinujac... A jak chcesz cos supertrwalego, pytaj o parkiet przemyslowy. Wbrew nazwie, wyglada ladnie po natarciu specjalnym woskiem. Nie wiem, czy se go w qchni nie walnac.....

ja od kilkunastu lat zajumuję się podłogami.Więc jesli ktos potrze4buje poardy lub materiałów do- parkietów, wykładzin wszelkiego rodzaju , ceramiki lub dekoracyjnych powłok sciennych - służe poradą i ewentualnie materiałami - jesli będzie taka potrzeba. Nie chce uprawiać tu handlu - ale zawsze można sobie przeciez pomóc nawzajem.
Paweł

ja potrzebuję około 50 metrów wyrobu drewnopodobnego połozyć na podłogę. hol, salon, kuchnia, pokoje dzieci oraz kibelek. w kibelku nie będzie kafli bo chodze na bosaka po domu i nie lubię zimnej podłogi

Cytat:
2007-06-24 23:16:28, rogacek pisze:
w kibelku nie będzie kafli bo chodze na bosaka po domu i nie lubię zimnej podłogi

Rogacek to sobie załóż podgrzewaną podłogę,taki system montuje się pod terakotę i masz cieplutkie płyteczki,szwagier ma takie coś w domu-świetna sprawa szczególnie w łazience!!!jak masz nieduża powierzchnię to koszty nie będą powalające!
ale drewna w kibelku,łazience i kuchni to osobiście bym nie zakładał,terakota dużo bardziej praktyczniejsza!!ale to moje zdanie

mam podgrzewaną podłogę w łazience ale nie w kibelku. tam będzie drewno lub wyrób zwany panelem

Zapomnij slowo panele, a w klozecie juz szczegolnie. Musialyby byc superjakosci - a za 80-90 zl/m2 to masz juz deche albo parkiet utwardzony. Zreszta - niech sie Pawel wypowie
Mam panele u siebie (poza lazienka) i uwazam je za najwieksza pomylke przy remoncie. Sukcesywnie zastepuje je czyms innym. Jedyna zaleta paneli jest ich szybki montaz i niska cena. A ze niska cena, to i jakosc taka nijaka. A dobry panel kosztuje tyle, co decha czy parkiet. Wiec odpada.

nie stać mnie na nic innego. może za 2-3 lata zmienię na coś lepszego

Rogac, poszukaj dobrze w marketach budowlanych. Mowie Ci, ostatnio widzialem mozaike parkietowa za jakies 20 zl. Za tyle nawet panela nie kupisz..... No to niech taka mozaika wyjdzie 35 zl z klejem i lakierem... a to drewno a nie jakis konglomerat trocin i ch.wie czego tam jeszcze.
Zrob tez doswiadczenie - upusc cokolwiek na panele - dudni po calej chalupie. upusc na parkiet - cisza.
To teraz wyobraz sobie, jak gra podloga z paneli, kiedy sluchasz muzyki.
Panele polozylem na cale mieszkanie z braku kasy podowczas. I bylo to mieszkanie i rozwiazanie tymczasowe. Ale teraz widze, ze byl to b.zly pomysl - i po prostu probuje uchronic Cie prze popelnieniem posobnego bledu.
To juz lepiej poloz gola plyte. Tez tani, a solidniej.

Cytat:
2007-06-25 21:40:54, rogacek pisze:
nie stać mnie na nic innego. może za 2-3 lata zmienię na coś lepszego

za dwa lata to nie będzie ci się chciało robić znowu rozpierduchy i zmieniać podłóg,no chyba że masz żelazne nerwy i samozapał ale ja też bym odradzał panele-to szmira nic nie warta!miałem stare dębowe parkiety i 2 lata temu przy okazji remontu miałem kłaśc na to panele bo tanio i szybko ale zrobiłem cyklinowanie i kilka warst lakieru i podłoga jest jak lustro!!!nie żałuję!nie ma to jak drewno!

pisałem. nie stać mnie na nic innego.

nawet najtanszy parkiet wymaga fachowca do położenia i cyklinowania. po za tym za 2-3 lata będę go musiał zdzierać by połozyć lepsze drewno. panele szybko się zdejmuje. wiem z czego się robi panele i jak dudnią ale nie mam wyjścia.

po za tym najtanszy parkiet w marketach jest niskiej jakości. może się okazać że po położeniu będzie wyglądał jak kupa z muchą

Rogac, niekoniecznie. Zalezy o jakich panelach mowisz - ale jesli cena metra paneli oscylowac ma w okolicy 30-40 zl -to juz warto rozwazyc parkiet. Chyba, ze juz jestes zdecydowany robic ponowny remont w ciagu 2-3 lat. Ale powiem Ci, ze myslalem tak samo - i wciaz mam na wiekszosci podlog panele, bo albo sa inne wydatki, albo checi brak. Cyklinowanie nie jest tak przerazliwie drogie - na starym mieszkaniu tez remontowalem stary parkiet i cykliniarz za 2 pokoje wzial 150 zl. Tyle, ze lakierowalem sam. Jak bierzesz cykline z lakierem, to na pewno jest drogo i tu sie nie spieram. Poza tym, jesli polozylbyc mozaike, to cyklinowanie jest szybkie, bo ona w sumie rowno idzie.
Co do jakosci - to uwazam, ze kazde lite drewno jest lepsze od panela.

A ja nie mam nic przeciwko panelom. Też załozyłem w dwu pokojach i jest git. Po pierwsze wybrałem sobie bardzo ładne i z niezłej firmy a po drugi e tak jak Rogacek pisze, ja też nie miałem kasy na fachowców którym w chwili obecnej we łbach sie popier..... (np. kumpel przez 3 miechy szukał kogoś kto mu zrobi szambo). Więc skoro robiłem calusi remont sam to i wybrałem panele które sam położyłem i nie żałuję.
Natomiast tak jak przedmówcy odradzam kładzenie paneli w kubelku i w kuchni. Ja niestety odzidziczyłem po zbywcy kuchnie po remoncie z panelami i uważam że to całkowita porażka. W t akich miejscach tylko terakota.