| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-12-29 12:35:31 Mogą być dwie przyczyny:
1. Czujnik wciśnięcia sprzęgła nie działa jak trzeba. Wtedy mozesz sobie przekręcać ile wlezie i nie ruszy bo traktuje jakby nie było ono wciśnięte. 2. rozrusznik składa sie z elektromagnesu który jest wypychany, wypchnięcie powoduje wypchnięcie bendixu (zębatki). Jezeli słyszysz sam taki stuk to znaczy ze bendix został wypchnięty ale silnik elektryczny nie moze go ruszyć - czasem coś sie zatnie itp historie. A co to słyszysz to wypchnięcie elektromagnesu. Tragedi nie ma, zawsze ruszy moze nie za pierwszym razem. Dostęp do rozrusznika jest bardzo cieżki, pewnie trochę jest brudny i to wina tego. Aha otwórz maskę, pocykaj bez sprzęgła wciśniętego, potem pocykaj z wciśniętym sprzęgłem porównaj dzwięki - oczywscie wtedy gdy są problemy z rozruchem. Jezeli będzie słychać mocne puknięcie to elektromagnes. Ciao Ciao [ wiadomość edytowana przez: accent1 dnia 2007-12-29 12:38:34 ] |
![]() swap HF MEMBER hyundai accent Olkusz | 2007-12-29 13:38:50 Taka błahostka ale jeśli masz zapasowy komplet kluczyków to sprawdź odpalanie na nim-mnie wytarł się kluczyk i miałem podobne objawy.. |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-12-29 15:49:26 U mnie w sonacie byl podobny problem.
Po przekreceniu kluczyka kontrolki gasly i bylo slychac cykniecie przekaznika tego od wcisnietego sprzegla. Winne okazaly sie styki w stacyjce (powycierane) Auto odpalalo do mocnym wduszeniu kluczyka w stacyjke. rozebralem stacyjke przeczyscilem miedziane pierscienie (3 szt) i powyginalem troszke dla lepszego kontaktu i wszysko gra |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2007-12-30 20:37:16 Witam
Dziękuje wszystkim za rady. Miałem dzisiaj rzucić okiem na to ale gardło mnie tak naboli, że zwątpiłem. Coś czuje w kościach, że albo cosik nie styka albo rozrusznik Tak czy siak żaden dramat więc jak tylko jako tako dojdę do siebie to sprawę załatwie.
Jestem otwarty na wszelkie inne pomysły ![]() |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-01-03 13:19:20 No i na razie cisza i spokój Nic się nie dzieje i wszystko pięknie smiga ale mam się na baczności. Jezeli coś wyjdzie to dam znać co to bylo.![]() |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-01-03 23:10:10 Accent 2, nie ma przełącznika pod pedałem sprzęgła który wymuszałby wciśnięcie tego pedału
@kml coś mi mówi że Twój problem związany jest z imobilajzerem |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-01-04 08:03:00
Raczej nie. W Lato czyściłem całą kostkę i od tego czasu nic sie nie dzieje. Nie wiem może mój samochód, tak jak ja, nie lubi zimy
W kazdym razie pilnuje tego i jak tylko coś sie zacznie powtarzać to bebesze kostki etc i czysze jezcze raz a ja i to nie pomoże to jedziemy na kontrole rozrusznika ![]() |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-01-12 10:42:10 Odświeżam temat poniewaz zaobserwowałem coś nowego.
Byłem dzisiaj na myjnie samoobsługowej i po skończonym myciu znowu mialem motyw pt: kontrolki gasną, cykanie i nic więcej. Pierwszy raz od kiedy mam accenta byłem zmuszony do użcia nepędu nożnego żeby go wprawic w ruch tzn wypchnać ze stanowiska na myjce Kilka razy próbowałem odpalić a potem zostawiłem g0 na dosłownie 5 min w spokoju, zajrzałem pod maskę, bezpieczniki suche, po czym odpalił jak ta lala.
Po raz kolejny napisze, że nie utopiłem komory silnika w wodzie pod ciśnieniem ale ewidentnie coś sobie zalewam Nie zwróciłem uwagi na żadne urwane przewody etc i nigdzie nie było mokro pod maską.
Moje podejrzenia padają teraz na centralke do alarmu ponieważ: 1. syrene nie chce mi się teraz włączyć 2. to cykanie dobiega idealnie od centralki od alarmu. Czy istnieniej taka możliwość że to alarm świruje w bardzo wilgotnym środowisku? Po odpaleniu zapala idealnie, obroty, moc etc idealnie, NIC sie nie dzieje. |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-01-12 18:49:03 Niestety musze znowu dopisać coś do wątku
15 min temu mój accent mi totalnie nie zapalił :/ Sytuacja taka jak pisałem wcześniej: 1. Alarm sygnalizuje dzwiękiem wyłączenie. 2. Kluczyk w stacyjce, wszystkie kontrolki się rozswiętlają, przekręcam kluczyk, wszystko GASNIE, słychać cykanie z okolic centralki od alarmu i koniec. Wielokrotne próby odpalenia nie powiodły się, ale dwa razy kontrolki rozbłysły na nowo. W międzyczasie próbowałem światła pozycyjne zapalić i wszystko mi przygasło znowu. Spróbowałem też odpalić oświetlenie w środku i bardzo słabo świeciło. Po przerwie 5 min, oświetlenie w środku świeciło normalnie ( tzn jasno ) ale samochód mi nie odpalił. Lista spraw na jutro: 1. Sprawdzenie akumulatora miernikiem ( w domyśle: jak się okaże ze zdechł pomimo tego, że był nie dawno ładowany to wyjazd do tesco/auchan/gdziekolwiek po nową bateryjkę ) 2. Czyszczenie całej kostki od stacyjki i wszystkiego co dam rade. 3. Próba odpięcia zasilania od alarmu ( teraz to już troche na siłę wymyślam ) i sprwadzenie czy odpala normalnie. 4. Zastanawianie się co dalej. Czy w takiej sytuacji powinienem jechać do elektryka jakiegoś na kontrole alternatora ( w domyśle: jeżeli okaże się ze aku zdechł - oryginalny hyundaia, ma teraz 8 lat- to może znaczyć ze nie był ładowany w czasie jazdy) ? Po cichutku chciałbym żeby się okazało, że to aku ( 8 lat, wszystko wskazuje na to że jeszcze oryginalny ) zdechł ale coś czuje w kościach że problem leży gdzie indziej
Zaczyna mi się udzielać teoria spiskowa, że to alarm/immo coś sieje na wszystkie strony i stąd te dziwne zachowania samochodu. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie ma reguły na to co się dzieje. Dzisiaj z rana odpalił jak zwykle idealnie, potem na myjni sie burzył, potem idealnie jeszcze dwa razy w ciągu dnia a teraz zonk. Szukałem po całej sieci o takich objawach i mniej więcej wiem czego mam się spodziewać. Jezeli ktoś przerabiał w hultaju takie akcje to uprzejmie poproszę o wskazówki
|
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2008-01-12 20:02:52 Cos mi sie obilo o uszy ze niektore alarmy maja taka funkcje ze gdy akumulator jest slaby to nie zapalisz auta.
Moj wujas mial kiedys taki w Audi 5000S |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-01-12 22:09:11
Dzięki za sugestie, nie jest ona pozbawiona sensu
Własnie wróciłem z polowania na bateryjkę i okazuje się że jest ZONK. Ani w tesco ani w auchanie nie ma takiej bateryjki jak mi potrzeba tzn 55Ah na 500 ( mam nadzieje, ze nie ściemniam ale tak było napisane na aku ) Teraz mam zagwostkę gdzie jutro jechać, a zdecydowanie chciałbym to załatwić jutro bo w tygodniu nei mam czasu zbytnio :/ Póki co żyje myślą że to bateryjka... i szczerze mam nadzieje ze ta teoria się sprawdzi a problemy znikną.... |
slawekb1 HF MEMBER HYUNDAI ACCENT GT Kętrzyn | 2008-01-12 22:52:48 Cześć! Nie wiem nad czym się jeszcze zastanawiasz!!! Jeśli twoja bateryjka wytrzymała 8 lat, to pozazdrościć... Ładowanie masz JAK BłYSKAWICA. Wymień aku i po problemie.55 oznacza moc aku,natomiast 500 to prąd rozruchowy.Jesli Masz tak na aktualnym to jest to niezły akumulator. Nie szukaj takiego samego na siłę. Patrz na pierwszą cyfrę 55. A później niestety im wyższy prąd rozruchowy tym i wyższa cena. Ja kupiłem najtańszy "polski"ma 2 lata gwarancji i kręci jak durny... Pozdrawiam!!!Podajże 55/450 |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-01-12 22:59:21
No tak podejżewam ze to oryginał bo w ogóle ze znaczkiem hyundaia etc Niestety dzisiaj tylko widziałem 60 a nie 55 i nie kupiłem. Poza tym u mnie jest tak śmiesznie ze bieguny ( chodzi mi o bolce na klemy ) musza byc dokładnie tak samo jak w starym poniewaz mam stosunkowo krótkie kable a dzisiaj oglądałem aku który miał te uchwyty "z przodu" a ja potrzebuje "z tyłu" ( czyli patrząc na aku tak jak ma być załozony te bolce mają być oddalone od przodu - mam nadzieje że ktokolwiek zrozumie o czym mówię ) Myslałem ze tesco i auchan załatwią sprawę a tutaj pupa :/ Jutro od rana atakuje siakieś norauto i inne patenty.
A jak by ktos pytał to aku 55Ah kosztuje ~ 250 PLN centra ( albo ok 100 więcej za boscha ) |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-01-13 19:46:39 No więc dzisiaj, bladym świtem znaczy się o 10:20 zmaterializowalem się w norauto i zakupiłem bateryjkę Norauto NR9 za jedyne 298 PLN Był to jedyny akumulator zblizony parametrami do tego co wyjąłem od siebie tzn 52Ah na 470 a nie była to warta za ~ 440 PLN. Przyjechałem, wsadziłem do siebie i jak zakręciło rozrusznikiem to aż mnie zagięło ze wruszenie Mój accent zawsze odpalał idealnie ale dopiero teraz po zmianie bateryjki widać wyraźnie że tamtem aku dogorywał.
Hultaj śmiga aż miło i wszystko wygląda, że jest ok. NIe mniej jednak zanim uznam sprawę za zakończoną na 100% jade do elektryka żeby sprawdził ładowanie aku czyli de facto na kontrolę alternatora. Na chwilę obecną kamień spadł mi z serca i teoria spiskowa powoli odchodzi w w niepamięć
W sumie to zacząłem szukać dziury w całym a trzeba było od najprostszej rzeczy zacząć czyli do bateryjki. Naprawde kamień spadł mi z serca
Tak przy okazji: polecam akumulatory norauto z jednej przyczyny: uchwyty do klem są tak samo jak ja miałem u siebie tzn są w tylnej części aku ( patrząc z przodu ) a nie z przodu jak np ma centra. U siebie mam krótkie kable i z innym aku mógłby byc problem a tutaj po prostu wystarczy wsadzić, założyć i wszystko działa ![]() |
![]() djgrabek HF MEMBER Accent 1.3 3D Głowno | 2008-01-30 19:54:35 witam.
Właśnie czytam ten wątek i mi się przypomniały podobne problemy z moim Accentem '96. Myślałem podobnie jak Wy, akumulator, alarm, nawet coś mi się zaświeciło w głowie, że wydech może być zapchany. Bo kiedy moja dziewczyna kiedyś kopnęła w rurę to wszystko wróciło do normy. Po wymianie akumulatora działo się to samo. Z czasem go przeszło. Kiedy skończyły się malutkie trasu po mieście (3-4km) a zaczęły troszeczkę większe (70-80km) przestało się dziać. Jednak ostatnio wracając z trasy w ULEWNYM deszczu gdzie wycieraczki nie nadążały, po wjeździe do garażu miałem znowu to samo: przygasanie kontrolek i cisze na dodatek wycieraczki przestały się właczać. następnego dnia po paru godzinach w garażu wszystko wróciło do normy. Wiec coś może się zalewa w accencikach? chociaż... miał ktoś jeszcze podobne problemy, związane z woda? |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-02-02 23:05:05
Ostatnio jeździłem w ulewie i nic się nie działo u mnie Ostatnio czyłem ze kable masowe lubie nie stykać dobrze do budy i daje to różne "fajniste" efekty - moze to to? |