Alarm...prosba o pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam przseczytalem juz wiele postow na temat podlaczania alarmu w Essim ale nie chce ciagnac z kazdych drzwi kabla od wylacznika oswietlenia i chcialbym wpiac sie tylko w jeden ale nie wiem ktory...moze ktos wie ktory kabel w skrzynce bezpiecznikow trzeba podpiac do alarmu zeby po otwarciu ktorych kolwiek z drzwi alarm sie wlaczyl...z gory dzieki a najlepiej jakby jakies fotki byly

łatwo to sprawdzisz mając "próbnik"
a poza tym są przyciski krańcowe i do nich idą kable więc już masz odpowiedź

Widzę, że masz kombi no to trochę się skomplikuje. Bo podczas otwierania drzwi faktycznie zapala się lampka, ale tylko ta w środku ( pomiędzy siedzeniami ). Natomiast podczas otwierania klapy bagażnika zaświeca się tylko ta nad roletą, więc na upartego będziesz musiał ciągnąć kabelki do obu wyłączników ( spróbuj to zrobić w podsufitce, wydaje mi się że w Fordach nie były one klejone ) Roboty będziesz miał na jakieś 30 - 60 minut... bez kombinowania.
Albo, pościągaj boczki i zobacz w którym idą kable i do kąt, nie będzie trzeba ściągać podsufitki, tylko wepniesz się prosto do instalacji.

[ wiadomość edytowana przez: Szymon0018 dnia 2008-01-27 23:04:38 ]

Ja je..e! Bo już kląć się chce! Kolejny raz! W escorcie mk VII są TRZY obwody oświetlenia: drzwi kierowcy, pozostałe drzwi, klapa bagażnika. Drzwi kierowcy są innym obwodem, gdyż jednym przewodem jest też załączany buzzer załączonych świateł (w innym autach jest to realizowane na podwójnym wyłączniku krańcowym, ale to nieistotne). Oba obwody zbiegają się w skrzynce bezpiecznikowej w kostce od spodu (nie pamiętam teraz kolorów ale te łatwo sprawdzić wykręcając sobie krańcówki). I podłącza się je do alarmu poprzez separator diodowy, by na siebie nie wpływały (radzę podłączyć te trzy obwody przez potrójny separator diodowy). Od biedy można nawet nie dawać diod, tylko je zewrzeć. Efektem będzie buzzer świateł załączający sie po otwarciu każdych drzwi i klapy. A do tylnej lampki trzeba pociągnąć dodatkowy przewód.
Inną opcją podłączenia się do krańcówek drzwi, jest podłączenie się do lampki sufitowej. Tylko jeśli jest w aucie moduł opóźnionego wyłączania oświetlenia, to trzeba ustawić odpowiednie opóźnienie uzbrajania alarmu.
Komplikacji w wersji kombi w stosunku do hatchbacka nie ma żadnej, bo w tym drugim też jest lampka, tylko nie pod sufitem, a z boku komory bagażnika, do której też trzeba się podłączyć. Więc nie ma co straszyć!

[ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2008-01-28 09:35:18 ]

ok wielkie dzieki bede probowal powinno sie udac

Cytat:
Ja je..e! Bo już kląć się chce! Kolejny raz! W escorcie mk VII są TRZY obwody oświetlenia: drzwi kierowcy, pozostałe drzwi, klapa bagażnika.

Nie zawsze ja w swoim mam tylko krańcówki w drzwiach przednich. Pod przód wzbudzanie mam wpięte pod krańcówke drzwi kierowcy, a resztę załatwie czujka ultradźwiękowa.

[ wiadomość edytowana przez: Lukas_power dnia 2008-01-28 13:04:38 ]

Ja w takich przypadkach dodaje zawsze krańcówki do tylnych drzwi. To jeden przewód, który dopina się przy skrzynce do przewodu prawych drzwi z drzwi lewych, a prawe dołącza sie do prawej przedniej krańcówki. I standard wzrasta
Pasują uniwersalne krańcówki. nie trzeba sie silić na fordowskie oryginały.