Wymiana oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
może wniosę coś z własnego doświadczenia na to forum. pojawił sie problem przy wymianie oleju( 1 raz robiłem). mechanik mnie poinformował że trzeba bardzo z tym uważać w bm-kach a mianowicie miska olejowa jest alu a śruba stal więc łatwo o przekręcenie śruby. mechanicy częśto poprostu zamiast odkręcać śrubę odsysają olej i tak też zrobię next time, a mi na szczęście pękła ta stalowa śruba(mniej roboty było). niby taka prosta czynność a tyle problemu można sie nabawić. pozdrawiam

niepamiętam dokładnie dlaczego, ale w starszych samochodah niepowinno sie odsysac oleju.

ja właśnie miałem ten problemik dokręciłem śrubę za mocno i mi misa pękła ale miałem klej specjalny i zakleiłem i jest ok wymieniałem teraz olej i nie cieknie po sklejeniu ale trzeba uważać lepiej później dokręcić a nie na silę i jeszcze trzeba uważać z odpowietrzaniem bo ten koreczek jest terz słabiutki 7 zl kosztuje w serwisie oczywiście też ukręciłem

Odświeżę temat.
Czeka mnie wymiana oleju w e34 rocznik 95 (M50). Nie zauważyłem klasycznego korka spustowego w misce, ale jest w tym miejscu dekielek mocowany czterema śrubkami, czy to jest otwór spustowy oleju??

Korek się znalazł ale do czego ten dekielek w misce?

to jest czujnik ale niepamiętam czego

Czujnik???????

Cytat:
2008-01-28 12:27:00, Milas pisze:
Czujnik???????

tak mi mechanior powiedział jak pierwszy raz olej wymieniałem bo sam z ciekawości sie zapytałem!

To czujnik poziomu oleju.

Dzięki za pomoc