Pytanie co do sondy lambda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
siema klubowicze mam pytanko.... przeszukalem forum i nie znalazlem odp. wiedz- czy czysci sie sonde lambda i jak tak to czym najlepiej zaby jej nie uszkodzic jezdze esperakiem juz 2 rok i wydaje mi sie ze bp troche wiecej pali. dziekuje z gory za odp pozdrawiam

sonda jest bezobsługowa - padnie to wymieniasz...
proponuje zajac sie sprawdzeniem instalacji zapłonowej, ew silniczka krokowego - a tak poza tym pamietaj że obecnie panują niższe temperatury co również nie jest bez znaczenia - pozdro

silniczek krokowy wymienilem rok temu, (obroty mi nie faluja) jezeli mozna sonde przeczyscic to czym zeby jej nie zje.... pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: grzeskoespero97 dnia 2008-01-26 04:09:23 ]

Cytat:
2008-01-25 23:15:01, rafalko pisze:
sonda jest bezobsługowa - padnie to wymieniasz...

napisane miałes ze jest bez obsłgowa nic sie nie czyści kupisz nową i bedziesz miał juz czystą

Cytat:
2008-01-26 12:02:54, adasko_21 pisze:
napisane miałes ze jest bez obsłgowa nic sie nie czyści kupisz nową i bedziesz miał juz czystą

sie nie czysci ale mozna ????

[ wiadomość edytowana przez: grzeskoespero97 dnia 2008-01-26 14:39:30 ]

tam nie ma co czyścić no chyba ze obudowę sobie wyczyścisz i będzie sie świecić

aha czyli po co sobie robic problem, rozumiem pier.... to !!!!!jak sie zepsuje to wymienie narazie lpg idzie bez blednie- dziekuje za odp pozdrawiam

Koledze chodziło chyba o to ...czy ta sonda lambda jest wkręcona tak głęboko w kolektor, że ...spaliny ją opływają i pewnie chciał se ją ...z nagaru wyczyścić

Nie wypowiadam się bo nie wiem... ale chętnie bym się dowiedział czy w istocie sprawy tak jest.

Cytat:
2008-01-29 15:00:52, nawigator5 pisze:
Koledze chodziło chyba o to ...czy ta sonda lambda jest wkręcona tak głęboko w kolektor, że ...spaliny ją opływają i pewnie chciał se ją ...z nagaru wyczyścić Nie wypowiadam się bo nie wiem... ale chętnie bym się dowiedział czy w istocie sprawy tak jest.

w sprawnym silniku nie ma prawa być nagaru. Jeśli na sondzie byłby nagar, to oznaczałoby, że sonda padła zanim ten nagar powstał i czyszczenie jej nie miałoby sensu

nie do konca chodzilo mi nagar pytalem dlatego bo jestem ciekawy czy jezeli sie diode przeczysci czy bedzie jakis efekt czy to nic nie zmieni??.. nie wyciagalem jej jeszcze jak bedzie cieplo to sobie zobacze w jaki jest stanie. pozdrawiam