| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-01-27 18:40:46 Dzis kupilem w koncu xenony , kompletne, z przetwornica, silniczkami i nawet zarnikami. Mam jadnak kilka pytan dla znawcow...
1. jak podlaczyc przetwornice aby komp nie pokazywal bledu? przez przekazniki czy normalnie wyprowadzic sobie przewod od zasilania mijania i podpiac pod przetwornice? czy przetwornice biora wiekszy/mniejszy prad niz zarowki 55w? 2. jak sie nazywa to urzadzenie na wahaczach, ktore steruje ustawieniem xenona i ile to moze kosztowac? (mariusz masz cos takiego i ew. za ile?) i jak to podlaczyc do normalnych silniczkow sa 3 kable, tu 5. w ogole to ustrojstwo jest na 1 czy 2 wahaczach? 3. czy lepiej po prostu przelozyc moje stare silniczki i wtedy nie bede mial automatu (wiem, ze to jest nie w pelni zgodne z przepisami ale... ) ale jak wyjac silniczki aby nic nie polamac? -
4. gdzies to czytalem na forum ale czy koncowki spryskiwaczy reflektorow pasuja rowniez od octavi? tu chce podlaczyc po prostu przewod ze zwyklej pompki ale jak widac na foto nie mam przejsciowki wezyk/lampa (gdzie taki drobiazg zdobyc? tylko aso?) bo nie chce mi sie zakladac drugiej pompki, zmieniac zborniczka itp...
5. i ostatnie pytanie... czy bumerang pod lampa musze tez wymienic, czy wystarczy, ze wywierce otwor pod spryskiwacz? panowie, bede wdzieczny za wszelkie info ![]() [ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2008-01-27 18:43:49 ] |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2008-01-27 19:16:59
2. Ustrojstwo na wahaczach to czujniki poziomowania xenona. Jest jeszcze sam sterownik, fabrycznie w prawym przednim nadkolu. Do niego podłącza się silniczki i czujniki 3. o ile dobrze pamiętam, przepisy wymagają automatu 4. Octavia - wątpię. Masz tę teleskopową dyszę, czy nic? Pompka do xenonów jest wysokociśnieniowa, zwukłą możesz sobie najwyżej fontannę przed pojazdem obsługiwać. 5. "bumerang", częściej "hokej" jest identyczny, możesz wiercić. pozdr, Robert |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-01-28 18:16:18
wiem, ze przepisy wymagaja ale jak sie okaze to zbyt skomplikowane to po prostu tego nie zaloze, zmieniajac nieco pozycje swiatel na nizsza. nie wiesz moze czy te czujniki sa na obu czy na jednym wahaczu?
tak, sama dysze mam, brakuje mi tylko koncowek
dzieki |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2008-01-28 18:19:11
Lewy tył i przód, dwie szuki. A jak zrobisz niżej - to będziesz miał krótsze światła. Efekt xenona w piiip. |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2008-01-28 21:54:08 Tak to wyglada na przednim wahaczu
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=189324&c=0&hq=czujnik&f=9 [ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2008-01-28 21:55:08 ] |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-01-28 23:35:24
dzieki za info |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-01-29 14:27:36 ok, odpuszczam temat automatu samopoziomujacego, bo ktos mi powiedzial, ze ma zwykle silniczki i nic zlego sie nie dzieje. z reszta na polskich drogach i tak podejrzewam, ze automat nie nadaza.
poki co rezygnuje tez ze spryskiwaczy bo to sumie kosztowna sprawa (wiekszy zbiornik, wezyki, dodatkowa pompka i koncowki spryskiwaczy, ktore trudno dostac). moze zajme sie tym na wiosne, kiedy pogoda pozwoli
natomiast mam ost. pytanie. czy sama przetwornice bezposrednio podlaczyc +/- pod kable ktore do tej pory zasilaly H1 (mijania) czy moze zrobic to przez przekaznik? czy mase z lamy czy moze lepiej bezposrednio z budy? |
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2008-01-29 18:08:46 Podłacz pod kable ktore zasilały H1 tylko ladnie polutuj. |
szfagier DEADSOUL Megi Białystok | 2008-01-29 20:37:07
...samopoziomowanie ustawia sie przy wlaczeniu xenonow i podczas jazdy juz nie ma zadnej regulacji . Zaden automat nie nadazylby |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-01-29 21:45:27
wlasnie tyle to wiem...
no coz... zaloze normalnie a poki co bede musial delikatnie przyspieszac i hamowac oraz nie skakac na hopach |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-01-29 21:45:57
dzieki za info... lutownica juz w pogotowiu czeka ![]() |
pit-ilawa iława | 2008-01-30 12:14:13 to jak wam sie fury uginaja przy hamowaniu i pionowo staja przy starcie to może pora na zmiane amorków, ja niemam samopoziomowania, mam dobrze ustawione światła i mam "xenon" juz rok czas w soczewkach hella z przymknieta przysłona i jakoś nikt jeszcze mnie długimi nie upomniał nawet znajomi z którymi się często mijam nienarzekają |
profil-usunięty | 2008-01-30 12:29:30
|
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-01-30 15:34:08
A może wspawać rurki zamiast amorów, wtedy by się nic nie uginało i można samopoziomowanie sobie darować... |
pit-ilawa iława | 2008-01-30 16:02:38
światła mam ustawione na stacji diagnostycznej i świecą ok. wiadomo że samochód pracuje przy przyspieszaniu i przy hamowaniu ale nie aż tak żeby kogos oślepiać, chevy01 prosi o informacje a wy go zaraz krytykujecie że musi być tak a nie inaczej, nie każdego stać na kompletna przeróbke, gorsze przypadki widzimy na drogach niz nieorginalny xenon, ja też niemam kompletu i niezałoże bo niewarto inewestować, najwyżej zmiana na coś z fabrycznym xenonem np A6 pozdro |
profil-usunięty | 2008-01-30 16:15:01 Żle to odbierasz.
To że masz tak ustawione światła że nikogo nie oślepiasz to chwała Ci za to, bo tak powinno być. Chevyego też nikt nie krytykuje bo i niby czemu. Dostał kilka porad i teraz już wie co i jak zrobi. W poprzednim aucie też miałem dokładane ksenony i nie bawiłem się w poziomowanie czy psiukacze bo mi się nie chciało. Ustawiłem światła żeby nikogo nie oślepiać i jeździłem i było git. Ale widzę różnicę pomiędzy światłami z poziomowaniem i bez - bo faktycznie działa. To zwykłe stwierdzenie faktu ![]() |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-01-30 17:48:16 sprawa wyglada tak:
na razie wykosztowalem sie na xenonki i poki co rezygnuje z samopoziomowania i psikpsikow samopoziomowanie o ile uznam, ze jest koniecznie zaloze latem a psikpsiki ok jesieni bo bede parkowal juz pewnie na posesji. teraz na moim osiedlu podejrzewam, ze koncowki dlugo nie wytrzymaja. w promieniu ok 500m parkuje kilka omeg a 3 omy mialy spryski ale kazda zostala z otworami po nich...
najpierw ustawie swiatla tak jak fabryka kazala a jesli bedzie cos nie tak to nieco je obnize dopoki nie zaloze pryskow
jednak dzis je zalozylem ale pojawil sie problem bo chyba mam wersje angielska, choc dziwi mnie to bo maja homologacje E1 (niemcy) a nie E11 (UK) TU jest tabela. strzalki na lampie sa w obie strony co swiadczy o przystosowaniu do ruchu L/P. ogolnie sprawa wyglada tak: lewy bez przeslony:
lewy z przeslona:
prawy bez przeslony:
prawy z przeslona:
ogolnie wiem, ze mozna te soczewki przerobic TU jest opis (zdjac ruchoma przeslone i obrocic pozostala czesc o 180 stopni ) ale czy na pewno mam wersje UK [ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2008-01-30 17:52:58 ] |
Mr_B MV6 kombi+LPG Koszalin | 2008-01-30 18:16:53 Tak masz angielskie lampy.
Nie przerobisz ich w taki sposób jak na OKP bo tam dotyczy to soczewek H1 a ty masz soczewki Xenon, obrócenie w xenonie przesłony pogorszy sytuacje.Pozostaje ci jeździć na zasunietych przesłonach czyli na płasko (czyli brak doświetlania pobocza). Będe wredny...gratuluje zakupu. Podziekuj sprzedawcy. [ wiadomość edytowana przez: Mr_B dnia 2008-01-30 18:19:05 ] |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-01-30 22:21:40
no to kurcze zajeb... jak nie urok to sraczka...
znalazlem cos takiego od a6... tylko czy bedzie pasowalo i jak rozpoznac wersje nie UK? ![]() [ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2008-01-30 22:41:06 ] |