Prośba o poradę przed montażem sekwencji Stag-300...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Prawdopodobnie w marcu/kwietniu będę montował instalację LPG do swojej Skody Octavia 1.6i z 2000roku (silnik 100KM, AKL). Mój wybór padnie prawdopodobnie na zestaw STAG-300 (komputer), KME (reduktor), Valtec (wtryski). Już wiem z tego forum oraz od kilku gazowników, że taki zestaw jest zestawem o dobrej jakości i dobrej cenie. Tylko teraz mam takie pytanko:
1. w ASO wykryto, że w mojej sondzie lambda padło grzanie sondy - jeśli zamontuję gaz, to jakie mogę mieć w związku z tym problemy?
2. średnie spalanie mojego auta to około 9l - jakiego zużycia LPG mogę spodziewać się po założeniu instalacji? Niby gazownicy mówią, że przy sekwencji niczym nie różni się od Pb, ale jakoś im nie wierzę,
3. czy faktycznie osiągi samochodu nie zmienią się?
4. widzę, że Valtec może być 1 i 3 ohm - które powinienem zamontować?
Dziękuję za ewentualne podpowiedzi

Cytat:
2008-02-17 13:45:41, Agamek12 pisze:
Witam, Prawdopodobnie w marcu/kwietniu będę montował instalację LPG do swojej Skody Octavia 1.6i z 2000roku (silnik 100KM, AKL). Mój wybór padnie prawdopodobnie na zestaw STAG-300 (komputer), KME (reduktor), Valtec (wtryski).

Podobno valteki są bardzo nieprecyzyjne i dużo lepiej (niewiele drożej) jest zamontować planijety lub magicjety.

Cytat:
1. w ASO wykryto, że w mojej sondzie lambda padło grzanie sondy - jeśli zamontuję gaz, to jakie mogę mieć w związku z tym problemy?

Nie powinno być żadnych. Lpg przełącza się tylko na ciepłym silniku, i lamda już jest wtedy na pewno nagrzana. Grzanie lambdy potrzebne jest tylko w pierwszych fazach uruchamiania auta (aby samochod przeszedl normy spalin).
Cytat:
2. średnie spalanie mojego auta to około 9l - jakiego zużycia LPG mogę spodziewać się po założeniu instalacji? Niby gazownicy mówią, że przy sekwencji niczym nie różni się od Pb, ale jakoś im nie wierzę,

Spalanie będzie na pewno większe. Na pewno nie powinno być większe jak 20%.
Cytat:
3. czy faktycznie osiągi samochodu nie zmienią się?

Ja mam stag-300 i nie widzę żadnej różnicy. Gaz włącza mi się po przejechaniu 0.5 - 1 km. I bardzo często nie zauważam kiedy mi się włącza.
Cytat:
4. widzę, że Valtec może być 1 i 3 ohm - które powinienem zamontować? Dziękuję za ewentualne podpowiedzi

Tego niestety nie powiem, ponieważ nie jestem instalatorem. 1 omowe są chyba szybsze ale glowy sobie nie dam uciac.

Pozdrawiam TK

Dziś dosytałem propzycję montażu instalacji KME z wtryskiwaczami Magicjet za 2.500zł. To lepsza propozycja niż Stag300+KME+Valtec za 2.600?