Cytat:
|
2008-02-17 13:45:41, Agamek12 pisze:
Witam, Prawdopodobnie w marcu/kwietniu będę montował instalację LPG do swojej Skody Octavia 1.6i z 2000roku (silnik 100KM, AKL). Mój wybór padnie prawdopodobnie na zestaw STAG-300 (komputer), KME (reduktor), Valtec (wtryski). |
|
Podobno valteki są bardzo nieprecyzyjne i dużo lepiej (niewiele drożej) jest zamontować planijety lub magicjety.
Cytat:
|
1. w ASO wykryto, że w mojej sondzie lambda padło grzanie sondy - jeśli zamontuję gaz, to jakie mogę mieć w związku z tym problemy? |
|
Nie powinno być żadnych. Lpg przełącza się tylko na ciepłym silniku, i lamda już jest wtedy na pewno nagrzana. Grzanie lambdy potrzebne jest tylko w pierwszych fazach uruchamiania auta (aby samochod przeszedl normy spalin).
Cytat:
|
2. średnie spalanie mojego auta to około 9l - jakiego zużycia LPG mogę spodziewać się po założeniu instalacji? Niby gazownicy mówią, że przy sekwencji niczym nie różni się od Pb, ale jakoś im nie wierzę, |
|
Spalanie będzie na pewno większe. Na pewno nie powinno być większe jak 20%.
Cytat:
|
3. czy faktycznie osiągi samochodu nie zmienią się? |
|
Ja mam stag-300 i nie widzę żadnej różnicy. Gaz włącza mi się po przejechaniu 0.5 - 1 km. I bardzo często nie zauważam kiedy mi się włącza.
Cytat:
|
4. widzę, że Valtec może być 1 i 3 ohm - które powinienem zamontować? Dziękuję za ewentualne podpowiedzi
|
|
Tego niestety nie powiem, ponieważ nie jestem instalatorem. 1 omowe są chyba szybsze ale glowy sobie nie dam uciac.
Pozdrawiam TK