Znikneły mi światła stop

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj mało koleś nie wjechał mi w du...... . Okazało się ze nie miałem stopów, sprawdziłęm włącznik przy pedale jest ok, bezpiecziki tez są ok a stopów jak nie było tak nie ma co mogło jeszcze zwieść? Moze któryś z klubowyczy miał juz taki przypadek w ładniej i wie gdzie moge znaleść przyczynę?

Dziękuje i pozdrawiam
PRYMI

Sprawdz tylne lampy, o ile są podobnie rozwiązane do tych w 2105 to przewody w niej są na płytce drukowanej, a kable podłącza sie taką wsuwaną wtyczką. Ona lubi sie wysunąć. Może trzeba ją docisnąć albo wyczyścić styki.
Andrzej

A może korniki Ci kable przegryzły
Sprawdz calą droge kabelków od stop po czujnik aż do zasilania. Może gdzieś coś się przytarło, może gdzieś coś się rozłączyło.

Dzięki, dzięki udało mi się, sprawdzałem wszystko pokolei, prąd ginął mi gdzięś za włącznikem, ale wszystkie przewody były ok. Okazało się ze w skrzynce z bezbiecznikami, mam kilka zimnych lutów na płytce, polutowałem wszystko i teraz juz działa.

Pozdrawiam
PRYMI

Cytat:
2003-07-09 09:15:46, andrzej_krakow pisze:
Sprawdz tylne lampy, o ile są podobnie rozwiązane do tych w 2105

Raczej jest wszystko jak w 2105, dlatego, ze w kombiaku przyjęto rozwiązania jak właśnie w 2105 a nie 2107. Wyposażenie 2104 też przecież jest jak 2105, a nie ma wersji bardziej luksusowych, wyposażonych jak 2107. Lampy tylnie w "czwórce" są to te same co w "piątce", tyle, że w kombi są wmontowane pionowo, a w sedanie oczywiście poziomo.

Miły, a ja kiedys widziałem 2104, ale tak jakby był zrobiony n apodstawie 2107. Czyli miala srebrny grill, inaczej przetloczona maske i oczywiscie wnetrze takie jak w 2107. Może ktos sobie sam zrobił, a może poszła taka seria kiedys, ale była bardzo krótka. Miły, może cos poszukasz na ten temat???

Cytat:
2003-07-10 13:38:15, mily_byd pisze:
Lampy tylnie w "czwórce" są to te same co w "piątce", tyle, że w kombi są wmontowane pionowo, a w sedanie oczywiście poziomo.

Miły tu akurat w żadnym razie nie mogę się z Tobą zgodzić. Lampy w sedanie 2105 są inne niż w kombi 2104. Jestem na 100% pewny bo miałem 2105, a jakie lampy ma 2104 widać wyrażnie na Twojej podstronce z modelami. Np. w innym miejscu umieszczone światło cofania, a poza tym odbłyśnik tychże musi być całkiem inny bo w innym przypadku przy skośnie umieszczonych lampach w 2104 przy cofaniu oświetlane byłyby szczyty drzew a nie droga. A wizualnie lampy 2104 bardziej przypominaję pionowo umieszczone światła od 2107 (w bardzo dużym uproszczeniu).
Andrzej

[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2003-07-10 14:58:11 ]

No to sory w takim razie. Ja myślałem, że to wszystko robione jest na jednej bazie, a tu taka niespodzianka. Bo jak wiadomo model 2105 stał się bazowym dla obszernie zmodernizowanego Zhiguli, w którego skład wchodzą 2104 i 2107 i właśnie 2105. Przy robieniu 2104 brali pod uwagę głównie 2105 i tym się sugerowałem, aczkolwiek 2107 też była przed 2104. Bo kolejność wprowadzania była następująca: 2105 (1980) -> 2107 (1982) -> 2104 (1984).
Leszek, co do Twojego przypadku - na ladaonline.ru tudzież w moich opisach (też powstałych na podstawie ruskiej strony) nie ma w żadnej z modyfikacji opisu, że zewnątrz ma nadwozie 2107. Jedynie jedna z modyfikacji ma wnętrze z tego modelu jak patrzę w opis - to i owszem. Ale grill 2107, to raczej indywidualny montaż, bo chyba nie było tego nawet w którkiej serii - przynajmniej mnie nic niewiadomo.

Ja poprostu coś takiego widziaem kiedyś w internecie i mnie to bardzo zaciekawio. Pamiętam, ze miała biały kolor. Wiesz, ale maska 2107 i 2105 ma inne mocowanie, wiec tak łatwo nie da sie tegobezboleśnie wymienic. A do tego te przetłoczenia. Tu nie może wchodzić w rachube samo przełożenie grilla, bo tam bylo by za dużo komplikacji. Ja cały czas sadze, ze ruskie musieli wypuścic jakas próbna serię takich mieszańców.

Leszku, wystarczy że ktoś miał 2104, "lekko" kogoś stuknął przodem i przy okazji remontu założył sobie przód od 2107. Mój sąsiad w ten sposób z Poldka zwykłego zrobił sobie Caro.
Andrzej

ja tez kiedys widzialem takiego kombi-mutanta. Nie wiem jak decha, bo jechala i nie widzialem ale przod i zderzaki miala od 07.
a swiatla sa zdecydowanie inne, choc podobne.

adasco

Leszek, no chyba, że jak mówisz próbna, ale nie seryjna.
Bo np. w 2107 też po jakimś czasie produkcji pojawiły się siedzenia 2105, tudzież jak już wcześniej powiedziałem w przypadku 2104 zabieg odwrotny - wnętrze z 2107.
A co do powypadkowych napraw i zmian wyglądu przy okazji to Andrzej oprócz Leszka mnie przypadkowo oświeciłeś taką informacją. Otóż widziałem w komisie Poldka z nadwoziem Caro, a na wywieszce za szybą miał rok produkcji 1990. I myślę sobie, no kurde jak Caro może być 1990, skoro jego premiera była 1991 (Targi Poznańskie)? A teraz się dowiedziałem, że można sobie zmienić niektóre elementy Oczywiście nie wspominając już o Maluchach, gdzie popularne były zabiegi wywalenia starego metalowego zderzaka w przypadku gdy był już przedzerwiały i zmiana na plastikowy z nowszych wersji.
Ale jako ciekawostkę powiem, że widziałem kiedyś Poldka (jeszcze ta pierwsza wersja z lat 78-86), który z przodu nie miał czterech okrągłych świateł, tylko szerokie prostokątne pochodzące najprawdopodobniej z... łady Zhiguli 2104/5/7.

Z tego co pamiętam Miły to była wypuszczona cała seria Poldków z prostokątnymi światłami. Prostokątne światła występowały również w wczesnych Poldkach Truckach. Ale czy były to reflektory akurat od Łady to nie jestem przekonany. Według mnie były one znacznie mniejsze ale mogę się mylić - w końcu jestem Ładomaniakiem a nie fanem Poldków. Jako ciekawostkę można podać że była również wypuszczona krótka seria Poldków z nadwoziem 3-drzwiowym.

Andrzej, to i owszem, że były prostokątne reflektory w Truckach i w starych modelach. Tylko, że Ty masz na myśli te reflektory co na poniższym zdjęciu:

Natomiast ja naprawdę widziałem Poldasa z reflektorami najprawdopodobniej ładowskimi, wyraźnie były większe od tych na fotce. A to, że ładowskie to Andrzej mnie nie zrozumiałeś. Oczywiście nie miałem na myśli fabrycznie, tylko zapewne wstawione w wyniku opisanego zabiegu powypadkowej zmiany elementów nadwozia. Pozdrówka: Miły

Do Leszka:
teraz na jednej ze stron o ładzie przypadkiem natknołem się na informacje o wszystkich modyfikacjach różnych modeli. Pisało tam także o 2104. Jest tak jak myślałem. Produkują modyfikację 21047, właśnie z wnętrzem od 2107. Pojemność silnika 1,5. Taką samą pojemność ma też 21043, osiągi obydwu tych modyfikacji są jednakowe, z tym, że 21043 z kolei ma wnętrze od 2105. Tak więc tylko wnętrzem się różnią, a grilla od 2107 raczej na 90% nigdy nie było w 2104.