| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2008-02-09 00:54:42 Jestem wspowlascicielem auta i chce sie tego zrzec, jak wyglada to od strony formalnej? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-02-09 01:51:18 od strony prawnej musisz zrobić darowiznę swojej części na rzecz tego drugiego. Ten drugi musi przyjąć tę darowiznę - spisujecie umowę i do wydziału komunikacji (najpierw do urzędu skarbowego zapłacić podatek od spadków i darowizn - aby tego uniknąć lepiej zawrzeć fikcyjną umowę sprzedaży, bo podatek od czynności cywilnoprawnych jest niższy - 2%. Jeśli obdarowany jest bliskim krewnym to podatku od darowziny nie zapłacisz) |
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2008-02-09 01:55:55 to moj ojciec wiec nie powinno byc problemow |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-02-09 08:38:45
pamiętaj, że zwolnienie z podatku od spadków i darowizn przysługuje pod warunkiem, że w ciągu 30 dni złożysz deklarację podatkową w US. Taka to dziwna kraj... |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-02-09 10:43:11
Dodam jeszcze jeden szczegół - przepisy mówią, że umowa darowizny powinna być zawarta w formie aktu notarialnego, forma ta jednak nie jest konieczna, gdy darowizna została wykonana. W przypadku udziału we własności rzeczy ruchomej kwestia wykonania darowizny tegóż może być mocno dyskusyjna, więc proponuję się wcześniej dowiedzieć, czy urząd do którego się wybierzesz uwzględni umowę darowizny w formie pisemnej. Jeśli nie - pozostaje zawrzeć umowę sprzedaży. Kwoty do 1000 zł są zwolnione z podatku od czynności cywilnoprawnych, a w DR przecież nie jest zapisane jakie udziały w samochodzie macie. Czyli umowa może wyglądać tak, że zgodnie oświadczacie, że Twój udział wynosi np. 1/5 i sprzedajesz go ojcu za 800 zł. |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2008-02-09 10:53:05
Dokładnie... |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2008-02-09 15:52:22 ja otrzymałem kiedys od rodziców pół poloneza , i umowę darowizny spisywaliśmy w urzędzie skarbowym, kobitka odkładnie powiedziała co i jak i zaraz spisaliśmy ta chora deklarację, oczywiście trzeba było samochód przerejestrować, generalnie jakby nie patrzył dzień smigania po urzedach ( oczywiście zakładając małe kolejki)
|
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-02-09 22:08:56
Ja pierdyka, nie wierzę, jesteś tego pewien?? Tzn. umowa ta nie jest skuteczna jeśli nie jest zawarta notarialnie? Jakie przepisy o tym mówią? Wydaje mi się, że coś namieszałeś... Przecież umowę darowizny zawierasz kilka razy dziennie, np. stawiając piwo kolesiowi albo dając dziecku kanapkę
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-09 23:30:11
Ważna jest bo jest wykonana! |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-02-10 13:35:02
To prawniczy elementarz: Kodeks cywilny Art. 890. § 1. Oświadczenie darczyńcy powinno być złożone w formie aktu notarialnego. Jednakże umowa darowizny zawarta bez zachowania tej formy staje się ważna, jeżeli przyrzeczone świadczenie zostało spełnione. Nie udzielałbym kategorycznych porad w zakresie w którym się nie znam. Rzecz z piwem czy kanapką jest prosta - dajesz piwo komuś do łapy i jest to wykonanie darowizny. Z udziałem we własności czegokolwiek jest trudniej, bo nie dochodzi do wyraźnego przekazania substratu materialnego. Więc organ rejestrujący spokojnie może odmówić dokonania wpisu w DR na podstawie takiej umowy |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-10 21:58:16
Sami mi kiedyś pisałeś, żeby od WK domagać się informacji co im nie pasuje. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-02-11 00:25:22 Dzięki za wyjaśnienia.... lektura następnych artykułów uzasadnia taką formę...
A tak dla podtrzymania wątku - czy urząd do przerejestrowania może wymagać pisemnej formy umowy sprzedaży samochodu? Jakiś przepis na to pozwala? |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-02-11 10:01:15
Więc kolejność taka: tel do WK, czy darowizna pisemna OK. Jeśli tak, to papier w zęby i załatwiać. Jeśli nie OK, to spisać umowę sprzedaży. Ja bym spisał umowę sprzedaży na 900 zł i miał problem z głowy. |