| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-09-12 16:46:59 Sprawdź świece. Pierwsze co bym zrobił. |
arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2006-09-12 19:00:56 Świece NGK do tego silnika wymienione ok 10kkm temu. Po wymianie nie było zmiany w odpalaniu. |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-09-12 23:49:07
czytaj, napisał też, że kilkukrotne grzanie świec pomaga, więc można było pomyśleć, że ma jedną lub kilka spalonych... |
![]() josple omega A Jelcz-Laskowice | 2006-09-14 16:25:10 Zgadzam się z kolegami. Świece raczej siedzą. |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-09-14 16:35:59
josple, no co Ty, przecież napisał 3 posty temu, że wymienił i nic nie pomogło... |
cmarkk4 warszawa | 2006-09-15 18:51:18 Czesc wszystkim czasem mam kłopot z odpalaniem,mam samochód na gaz.Ma ktoś coś podobnego,wtedy musze trzymać gaz naciśnięty by odpalić po kilku sekundach odpala.Zna ktoś powód?POZDRAWIAM |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2006-09-15 19:27:33
tak, ja znam, masz cos rozwalone |
togan Opel Omega B MV6 Malbork | 2006-10-06 08:38:43 Witam
Mam troche inny problem z odpalaniem, ale niedoszukalem sie podobnych tematow na forum - jezeli jestem w bledzie to podeslijcie linki please. Po ostatniej wymianie czujnika polozenia walu korbowego samochod palil praktycznie idealnie przez caly czas i nie mam z tym nadal zadnego problemu ale juz tylko gdy silnik jest nagrzany. Moj problem objawia sie z rana (zaczelo sie dopiero w tym tygodniu po odczuwalnym ochlodzeniu i duzo wiekszej wilgotnosci), a wyglada tak ze samochod odpala po bardzo krotkim czasie (normalnie) ale zamiast wejsc na wyzsze obroty (powinno zadzialac ssanie) to obroty od razu spadaja na 500-600 i silnik pracuje bardzo nierowno. Lekarstwem na to jest wylaczenie silnika i ponowne odpalenie - wtedy wszystko wraca do normy (ssanie dziala). Pomimo tego ze obroty sa na poziomie 1k-1,5k (po drugim odpaleniu) w pierwszym momencie gdy chce ruszyc, samochod jakby nie mial mocy. Po chwili problem ustwepuje i zapominam o sprawie do kolejnego poranka gdy wstaje do pracy. W dzien samochod moze stac 8-9h i nie mam podobnych problemow. Powiem od razu ze przed odpalaniem sam. czekam az zgasna wszystkie kontrolki. Licze na wasze wskazowki lub podeslijcie mi jakies linki jezeli to juz faktycznie bylo na forum. Nie rozpoczalem nowego watku wiec nie wklejajcie mi tej ... tablicy. Pozdrawiam Togan |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-10-06 08:57:13
sprawdź kody błędów na początek, bo inaczej zaczniemy wróżenie z fusów. |
togan Opel Omega B MV6 Malbork | 2006-10-06 09:02:34 dzisiaj postaram sie znalesc troche czasu i to zrobic - odezwe sie najprawdopodobniej w poniedzialek z konkretnymi informacjami. |
togan Opel Omega B MV6 Malbork | 2006-10-09 10:24:53 Witam
Wyskakuje mi blad 31 co odpowiada chyba za czujnik polozenia walu korbowego. Jezeli to prawda to istnieje duze prawdopodobienstwo, ze mechanik, ktory wymienial mi ten czujnik jakies 2 miesiace temu nie skasowal bledu. Jezeli ten blad powinien sie sam wykasowac (po 20 odpaleniach) to nie mam pojecia dlaczego tak jest. Dzisiaj w nocy ostro padalo i wyglada na to ze z odpalaniem jest coraz gorzej. Nad ranem silnik zalapywal i od razu gasl. Dopiero za trzecim razem wszedl na normalne obroty (takie jak na ssaniu). Nie jest przeciez jeszcze tak zimno wiec wydaje mi sie ze ma to cos wspolnego z wilgotnoscia. Czekam na jakies wskazowki i porady Togan |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2006-10-10 18:40:55 Ten błąd zawsze się pojawia jak sprawdzasz na wyłączonym zapłonie.
Sprawdzałeś stan połączeń pomiędzy czujnikami (temp. powietrza zasysanego, przepływomierzem, itp), elektrozaworem od wolnych obrotów, modułem zapłonowym a komputerem?? |
togan Opel Omega B MV6 Malbork | 2006-10-20 11:20:46 Witam
Sprawdzilem stan wymienionych ponizej polaczen elektrycznych psikajac w nie srodkiem przeczyszczajacym i wyciagajacym wilgoc. Po tym zabiegu problem zniknal - mam nadzieje, ze na zawsze. Okazalo sie, ze jeden gumowy uszczelniac (tuba zabezpieczajaca konektor i czesc przewodu) byl rozerwany i prawdopodobnie dostajaca sie do srodka wilgoc byla powodem problemow z kontaktem pinow na wtyczce i konektorze. Dziekuje za wasze porady Pozdrawiam Togan |
arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2008-02-11 15:58:19 Wracając do tematu moich kłopotów z porannym odpalaniem. W połowie grudnia ub.r. pojechałem do ASO Nexteam celem wgrania nowego softu do ECU. Okazało się, że mam ver 1 (oryg) i wgrali mi ver 3 (w tym specjalny moduł do likwidacji trudnego zimnego startu). Kilka dni po wgraniu, oprócz wyższej temperatury załączania się grzania świec żarowych (z ok. 8*C na ok. 15*C) i odrobinę krótrzego kręcenia przy odpalaniu - diametralnej różnicy nie zauważyłem i myślałem, że zmiana softu pomogła mi połowicznie. Na początku br. sprawdziłem u elektryka rozrusznik (pisałem na forum) i po wyroku - naprawa (teraz kręci o połowę szybciej - tak na ucho). I to był strzał w dziesiątkę, choć z zamkniętymi oczami . Efektem tego jest to, że zmiana softu - owszem - ale wraz z naprawą rozrusznika dała całkowicie pozytywny efekt: nie muszę już ręcznie podgrzewać świec. Kłopoty z odpalaniem u mnie od temp. grzania świec (ok.9*C) do ok. 21*C zostały wyeliminowane. I jest to zasługa softu i naprawy rozrusznika. Robiłem testy w tych temperaturach i zawsze odpalał. Czasami po 0,5sek, a czasami po 3sek. Tak więc do x20dth polecam wgranie nowego softu jak i przyjrzenie się rozrusznikowi (kolejność czynności dowolna ) |