MotoNews.pl
2 Dostawca internetu (206289/26) - PT

Dostawca internetu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj dostałem kurw...y serca

Firmie Plus ...z jej bezprzewodowym modemem Iplus już dziękuję (nie będę się rozwodził co to za szajs) ...już dość krwi sobie z tym zepsułem ...przez ostatnie 14 m-cy (...)

Jestem zainteresowany dostępem kablowym. Może być nawet 128, 256 kb/s ...byle na kablu i w "rozsądnej" cenie ...żadnych bezprzewodowych g....
W związku z tym proszę o poradę jakie firmy oferują usługę dostępu kablowego (chodzi mi o Poznań).
TP SA i Netia jest mi znana (...). Firmy oferujące dostęp w kablówce też nie wchodzą w grę... bo do niej nie mam dostępu
Co oprócz w/w proponujecie...

Jeśli w Poznaniu jest Dialog na własnych liniach to chyba najlepszy wybór. Ale jeśli Dialog nie ma własnej linii i idzie po liniach TP to lepiej podziękować. Tak samo jest z Netią, Multimo i innymi jadącymi po liniach TP. Niedawno kończyła mi się umowa na neostradę i szukałem innego dostawcy, po sprawdzeniu możliwości i zebraniu opinii zostałem przy TP. Ceny są dość zbliżone do siebie a prawie wszyscy oferują dostęp po linii TP która nie jest z tego zadowolona i bruździ jak może na serwerach. Wolę już być u źródła (czyli TP).
Mam neostradę od 2001 roku, najpierw 128, potem 320, potem 512 i teraz 1024 (dla mnie starczy) i przez ten czas nie mam powodu do narzekania. Nigdy nie wysiadło połączenie dłużej jak na kilka godzin (awarie serwerów dostępowych) a to zdarzyło się może ze trzy razy.

Uwaga na multipakiet w TP. Nie dlatego że zły, ale na fakturze nie ma osobno internetu co nie pozwala na odliczenie dostępu do sieci od podatku. To pewnie się zmieni, ale na razie tak właśnie jest.

Cytat:
2008-02-15 08:46:24, nawigator5 pisze:
Firmie Plus ...z jej bezprzewodowym modemem Iplus już dziękuję

Nie mów, że uwierzyłeś reklamie i tym 7,2 Mbitów? Chyba w centrum Warszawy jak 90% mieszkańców się wyprowadzi.

Cytat:
TP SA i Netia jest mi znana

GTS Energis, a konkretnie ich usługa Multimo www.multimo.pl(oczywiście na kablach TPSA). Zrezygnowałem z Neostrady rok temu (jak wielu) i po przebojach z Netią (niby nie dało się na kablach TePsy) wziąłem Multimo (oni jakoś mogli na kablach TePsy) - 1 Mb za 64 zł z umową na rok. Właśnie umowa dobiega końca i dostałem z Multimo ofertę - 1 Mb za 58 zł z umową na rok. Nic lepszego nie idzie znaleźć (pomijam lokalnych dostawców). A działanie? Nie było nawet 5 min przez rok, żeby coś się pitoliło (może w nocy, ale wtedy śpię lub piję). Zresztą sam zobacz (sprawdzane przed chwilą):

Cytat:
2008-02-15 09:26:43, piotr_ek pisze:
Nie mów, że uwierzyłeś reklamie i tym 7,2 Mbitów? Chyba w centrum Warszawy jak 90% mieszkańców się wyprowadzi.

14 m-cy temu nie było jeszcze "7,2 Mbitów"...

Ja się "męczyłem" z Plusem na EDGE przez prawie dwa lata - mam cholernie słaby zasięgo w chałupie.
Do czasu, kiedy nawiedziłem kolege w podwarszawskim Klaudynie. Na skraju Puszczy Kampinoskiej miał UMTS...

Biorąc pod uwagę, że i tak płacę abonament, zmieniłem modem "za 1 zł" na ten właśnie reklamowany i ustały problemy z rozłączaniem, szybkość sprawdzana (w zalezności od "licznika") - od 500 do 950 Mb przy ściąganiu, jedynie doskwiera mi teraz limit, po którym zmniejszają szybkość.
Ale to trochę moja wina, bo jak zmieniłem modem, to rzuciłem się jak głupi na ściąganie różnych dziwnych (potrzebnych lub nie ) plików i stąd pewnie przekroczenie.
W nast. okresie rozliczeniowym wstrzymam się z tym i zobaczę, czy limitu "starcza" na miesiąc poczty i przeglądanie www.

Generalnie polecam i-plusa na modemie tego "hajłeja" , z małym zastrzeżeniem - warto sprawdzić najpierw działanie w miejscu użytkowania. Jak pisałem - w moim mieszkaniu jest tak, że nie pogadam w każdym miejscu przez komórkę. Podobnie z iplusem - nie w każdym miejscu łapie UMTS.

Cytat:
2008-02-15 09:39:12, pyrekcb pisze:
jedynie doskwiera mi teraz limit, po którym zmniejszają szybkość.

A jaki jest ten limit? Taki jak kiedyś neostradowy = 15 GB/m-c?

Cytat:
2008-02-15 09:53:35, piotr_ek pisze:
A jaki jest ten limit? Taki jak kiedyś neostradowy = 15 GB/m-c?

Szczerze mówić - nawet nie wiem...

Znalazłem - 1 GB dla mniejszego abonamentu i 4 GB dla większego.

Cytat:
2008-02-15 10:14:59, pyrekcb pisze:
Znalazłem - 1 GB dla mniejszego abonamentu i 4 GB dla większego.

To super... Dzisiaj mój komp (ja, żona, córka) pobrał 200 Mb (w jeden odcinek Simpsonów), w mijającym tygodniu 1,5 GB, a w lutym 3 GB. Kicha i tyle. Zresztą nawigator5 nie chce komórkowopodobnych wynalazków, bo prawda jest taka, że są to wynalazki dla prezesów, dyrektorów, biznesmenów - do przeczytania poczty, wiadomości i tyle.

Dzięki wszystkim za propozycje !!!

Chodzi o to, że 14 m-cy temu jak potrzebowałem dostęp do internetu, to po liniach TP "nie było możliwosci technicznych" [XXIw !!!] ...jedyną alternatywą był Iplus w umowie na 2 lata....

No to się zdecydowałem i podpisałem umowę (...jak każda umowa - zawierana jest między dwoma stronami ale warunki dyktuje jedna strona )

Minęły 2 m-ce i TP raczyła mnie poinformować o tym, że już są warunki techniczne ...a umowę z Iplusem podpisałem "przed chwilą" na 2 lata

I tak sie z g...męcze z transferem na poziomie 70- 85 kb/s max !!! i ze zrywaniem połączeń non stop !!!

Ale wczoraj miarka się przebrała (...)
Jak znajdę ciekawszą alternatywną ofertę v/s TP SA to się zdecyduję