| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-07-12 21:39:44 Może to nie silnik, tylko skrzynia, czy po wciśnięciu sprzęgła dalej to samo? |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2003-07-12 21:57:16 Występuje to zarówno podczas jazdy, postoju oraz przy wciśniętym sprzęgle. |
Mateo32 Opel Omega A 2.0i Łomża | 2003-07-12 22:12:53 W mojej besti też coś piszczy ,w czasie postoju i jazdy słyszę taki niegłośny pisk (jak wcisnę sprzęgło to ten pisk znika).Co to może być? |
totr V8/C200 łódż/belfast | 2003-07-13 16:46:57 Gieroy a u ciebie jest coś takiego jak rolka napinacza paska rozrządu?????? Mateo łożysko oporowe sprzęgła zapewne cię wzywa do warsztatu. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-07-14 13:39:56 Panie gieroy z z ktorego roku jest pana samochód?Ze tak mowiceie ze nie macie rolki napinajacej. Podaj tez nr silnika.
Mateo32 masz do wymiany lozysko oporowe w skrzyni. Da sie z tym jezdzic, ale trzeba sie przyzwyczaic. |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-07-14 19:22:25 Gieroy, bez urazy, ale nie chce się wierzyć, że nie ma urządzenia napinającego pasek. Musi być jakiś element dodatkowy poza kołami i napędem pompy choćby po to, aby kompensował drgania przy dodawaniu i ujmowaniu gazu, tak mi się wydaje. Oczywiście jeśli sam to oglądałeś wiesz lepiej. A może to łożysko pompy tak ci daje popalić?
Janusz |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-07-15 09:37:26 Wszystko sie zgaadza Panie Gieroy. Napinacz paska rozrzadu wystepowal w silnikach od numeracji 14 70 00 00 (tak napraqde to okolo 250 numerów mniej ale nigdy nie pamietam ile). Poczatkowy nr 14 na nr fabryki (niehce kaleczyc nazwy miasta ale karle......) reszta to kolejny nr silnik. Omegi z tak zwanej wyzszej połki były produkowane z poczatkiem 25.
Janusz w jego modelu nie ma napinacza paska. Jest napinany poprzez pompe wodna, tak jak Gieroy napisał. Jedyne co mi przychodzi do glowy slyszac miarowe stuki ktore zreszta powinne gaznac w wyzszych obrotach to popychacze hydrauliczne. Lecz to chyba nie to, a moze cos z pompa? Wlasnie jestem po wymianie i slychac bylo troche inne dziweki z dochodzace z silnika niz zawyczaj. Niestety nie potrafie ich opisac, poprostu bylo inaczej, no i zobaczylem kilka kropel na obudowie pompy, oczyiscie z pomoca punktowej latarki. |
boogie LOB SYMPATYK M6 warszawa | 2003-07-16 09:57:36 hmmm nie wiedzialem ze moja Omesia jest wyższopółkowa.
patrze a tam 25 z przodu w nr silnika. Ale klimy nie ma |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2003-07-16 22:02:04 Moja ma |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-07-16 22:58:15 Gieroy, ja miałem coś takiego jakieś pól roku temu. Najpierw był to głuchy stuk, ktory jak sądziłem pochodził z panewki głównej wału. Wzrastał z obrotami silnika, jak motor nył ciepły był cichszy.
Trwało to dotąd, aż padł alternator. Po wymianie zniknęło wszystko. Okazało się, że waliło łożysko alternatora. Może zwal pasek i odpal na moment. Może też przyczyna tkwić w samym pasku ( za luźny, albo stary i mimo napięcia ślizga się) Pozdr, Janusz |