Swiece

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poradzcie mi jakie najlepiej swiece zalozyc do FSO 1500 na gazie?

Moim zdaniem najlepiej załóż Iskry FE 65 (do gazu mają chyba oznaczenie PSE - nie pamiętam), choć ludzie chwalą też sobie Iskry 3-elektrodowe

Do Bosha się zraziłem i dlatego nie polecam

z tymi 3 elektrodami to jest walek bo na gazie chodza super , ale w zomie jak pasuje na benie odpalić to podobno sa nie lada problemy. Powiedzial mi to facet z autogamy ostatniej zimy, ze maja mnusttwo zwrotów i ze nie poleca

A może zamiast kombinować z różnymi świecami lepiej byłoby założyć moduł zapłonowy. Większa energia z cewki da iskrę na każdej sprawnej świecy, a odstęp elektrod można zwiększyć do 1mm.
http://www.republika.pl/digitech2
O szczegóły pytajcie: digitech2@op.pl
Po co pakować "kasę" w drogie świece jeżeli za te pieniądze można mieć elektronikę w zapłonie.

a moduł można zrobić samemu po niskich kosztach.. radiator ze starego procka (P100, K5), płytka + kilka części..

tutaj opis w pliku PDF (acrobat reader)

o rany... mozna jeszcze prosciej... schematow i pomyslow od groma... sam sobie taki zrobilem rok temu za 20 zeta i jezdze. Sklada sie to z 2 tranzystorow(w tym z jednego bardziej), czterech diod, trzech obornikow, jednego kondensatora i radiatora. Prad cewki stabilizuje na ok. 4.5A, im cieplej tym mniej, czas ladowania cewki niecale 8 ms(cewka 4240), mierzylem. Nawet plytki nie trzeba.

Nie bede smiecil na forum a jesli juz mowa o swicach to mam pytanie"jakie polecacie swiece do malucha"(nie chodzi mi o briks'y lub podobne bo nie bede wydal kupe siana na takie pierdoly)slyszlalem ze mozna zwykle ale o nizszej cieplocie?..

Ja mam Bosch Super 4WR78G i jezdze sobie calkiem dobrze, tyle ze moja opinia zbyt miarodajna nie jest, bo silnik ponad 200 kkm, przedmuchy, stara glowica i walek(mam na mysli typ).