Cabrio E36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie do znawców tematu i użytkowników cabrio E36. Wiadomo jakie są zalety tego typu auta, ale mnie interesują wady. Czy ma ktoś doświadczenia z użytkowaniem cabrio, konkretnie chodzi mi o E36, ponieważ uważam że ten model najlepiej wygląda w cabrio. Podam kilka spraw które mnie interesują:
1. Działanie dachu, czy mogą wystąpić jakieś problemy np. z mechanizmem?
2. Czy wobec tego że nie ma klasycznego dachu, karoseria jest narażona bardziej na korozje. Czy przez połączenia dachu z karoserią nie dostaje się woda tam gdzie nie powinna i powoduje rdze???
3. Wiadomo ze tego typu auta są na ogół cięższe od tego samego typu w sedanie. czy więc dostrzegalna jest mniejsza moc spowodowana ciężarem.
4. Wiadomo jakie jest polskie społeczeństwo, czy miał ktoś przypadki wandalizmu np: kiepowanie petów na dachu, czy też cięcie scyzorykiem dachu???
5. Jeżeli na coś nie zwróciłem uwagi to czekam na wszelkie informacje

Z silnikiem 1.6 odpada(za słaby), minimum 1.8 ale to też cienkawo(chyba, że IS).

Co do mocy to zdaję sobie sprawę że cabrio jest cięższe i myślałem nawet o 2.5l, polecano mi go nawet z 146km, ale co do innych elementów użytkowania?

Ja szczerze polecam od 2000cm w gore (1,6 i 1,8 sa slabe na cabrio) (chyba ze ktos patrzy na ekonomie i slabe osiagi) Co do urzytkowania miekkiego dachu to wiadomo ze problemy z mechanizmem zawsze moga sie pojawic.. ale nie powinno byc z tym problemu przy wlasciwym uzytkowaniu cabrio.(chodzi o skladanie i rozkladanie co 5 minut.."PAMIETAJCIE DZIECI TAK NIE WOLNO..!!!" ) z hard topem do tego modelu nie bylo zadnego problemu. Jezeli chodzi o korozje w tym modelu to niestety nie pomoge ci bo nic na ten temat nie wiem..(e36 byl juz na ocynku wiec wydaje mi sie ze nie powinno byc z rdza problemu) A na twoje ostatnie pytanie odpowiem tak: duzo zalezy od tego gdzie mieszkasz, jacy sa tam ludzie i gdzie masz zamiar "przechowywac" przyszla bunie..czy pod chmurka czy tez w garazu.. czy pod blokiem czy tez moze na posesji prywatnej...zawsze moze sie znalezc jakas banda podpitych guwniazy ktorej nie spodoba sie twoj samochud..albo jak jakiemus oszolomowi podpadniesz. Nie biesz moich rad powaznie.. napisalem ci jak moze byc.. ale wcale tak nie musi.. miec cabrio to fajna zecz znam to z e 30 cabrio pozdro

no w końcu jakaś konstruktywna wypowiedz, dzięki wielkie Adam86, miło że ktoś sie znalazł nieliczny z odpowiedzią na temat, małoooo to dowodzi że jednak nie ma zbyt wielu użytkowników cabrio w naszym kraju, czy to wynika z praktycznych względów???? Cabrio jest nie wygodnym autem???? czy to prawda?

Witam. Cabrio podobnie jak każde coupe jest tylko mało komfortowe ze względu na 2 drzwi. Ale myślę że wyglądem nadrabia. W Polsce cabrio jest jeszcze mało popularne gdyż do nie dawna przed zasypem autami z zachodu , cabrio były z reguły droższe niż normalny model.Jak to ostatnio mi ktoś powiedział"Znowu kupiłeś samochód z tym szmacianym dachem" . Poza tym do dziś spotykam osoby które podchodzą i pytają czy nie jest mi zimno , czy nie cieknie dach itp... Wcześniej gdy miałem astre cabrio padały pytania czy sam sobie ją przerabiałem na cabrio itp.. Niestety do tego jak w stanach,gdzie cabriolety stoją całymi dniami otwarte, przed sklepem , na ulicy , to nam chyba jeszcze troszkę brakuje. Jest to mój trzeci cabriolet, i to jest bardzo wciągające , wiadomo że następny to też będzie cabrio....
Poza tym kupując zwróć uwagę czy auto "trzyma linię" i czy nie było mocno uderzone. Pomimo wzmocnionych progów, karoseria "pracuje" więc oby nie za dużo szpachlu
- z dachem nie powinno być problemów , ewentualna awaria pompy ( znikoma sprawa)
- silnik minimum 2.0
- tylko garaż
Pamiętaj że w cabrio 70% sukcesu to nieskazitelny dach - pod względem wyglądu
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz micgz@poczta.onet.pl

Cabrio jest ciezsze, mniejsze (ciasniejsze 4osobowe) , zimniejsze (starsze wydania) bierz pod uwage ze połowa roku w polsce jest pod wzgledem pogody do bani! Reasumujac cabrio nie jest autem urzytecznym tylko lansowozem i zreszta z takim przeznaczeniem zapewne było produkowane polecam jako 2 w stajni

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2008-02-20 17:49:16 ]

Cytat:
2008-02-20 17:48:09, mibhell pisze:
... polecam jako 2 w stajni [ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2008-02-20 17:49:16 ]

tak zgadza sie. Ja używam moją baware , jako auto weekendowe, na letnie wypady itp.. Na co dzień śmigam seicento sobie i taką właśnie praktyke polecam.

dzięki, bardzo pożyteczne rzeczy. jak coś mi wpadnie jeszcze do głowy to temat poruszę, ale teraz muszę doprowadzić e30 do użyteczności bo problemy się porobiły(((