Przyspieszenie zapłnu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dam radę sam przyspieszyć zapłon o jakieś 6-7 ctopni czy lepiej oddać to do warszatu.
Chcą za to około 30 pln.

Jacek

ja sobje sam sapłon przestawiłem o 6 stopni.tosamo tylko ze taniej

To nie jest za bardzo skomplikowana operacja, ale trzeba miec stroboskop.

sęk w tym że nie mam stroboskopu. Chyba poświęcę te 30 pln.
Czy po zmianie zapłonu przy gazie jest jakaś różnica?

Jacek

Popros Kacpra, przestawi Ci pewnie w 2 minutki. Jacek, tylko z tym przyspieszeniem to nie można przesadzić, bo na luzie będzie nierówno pracował i nie da się ustawić równomiernych obrotów na biegu jałowym. Granica to u mnie przynajmniej 11-12" powyżej tego klekocze na luzie

danke,

KACPER: jak tu zajrzysz to wypowiedz się czy jestes w stanie pomóc mi w tej kwestii?

Jacek

Co tam tak delikatnie -> ostro, po męsku Jacek przyśpiesz ten zapłon -> zrób tak, żeby iskrzyło przy suwie wydechu (iskry ze świec pójdą sobie w rurę wydechową i w nocy będziesz miał tył oświetlony, i będziesz miał fun
Supermani nie dziamgają po kilka stopni, ale po kilkadziesiąt

Pan Słabeusz

A niechze i smiglo dachowe sie zakreci, a peryskop podwoziowy sie wysunie swoim okiem szklanym ... od Mocy Tego Nowego Zaplonu !!!

Rany boskie! Gdzie zescie konczyli wczorajsze spotkanie . To nawet nie wyglada na maslanke, tylko na jakies twardsze uzywki... . Bo nie wierze Przemku, ze w kazdy piatek budzi sie w tobie poeta

Cytat:
To nawet nie wyglada na maslanke, tylko na jakies twardsze uzywki... . Bo nie wierze Przemku, ze w kazdy piatek budzi sie w tobie poeta

I tu Borgu jesteś w tak zwanym bledzie podstawowym lub bledzie mylnym, jakim okreslaja stan taki entuzjasci u.o.p.d.o.p. Sa tez i euroentuzjasci, ale prawde mowiac nie wiem, co oni by na to powiedzieli.
Jutro ci wyjasnie . ... okolo 07.12 rano, jak mysle. Wez tez kawe czarna, a my wezmiemy kubki do tej kawy ...

I pozdrawiam,
Przemek

Ile to jeszcze potrwa . Moze poranna kawa przywroci wam pelna swiadomosc . Zrobie chyba mocniejsza niz zwykle....
I to po takich tekstach, chcesz prowadzic jutrzejsza wycieczke ?
Pownie skonczy sie na przeprawie przez Wisle

Cytat:
Pownie skonczy sie na przeprawie przez Wisle

. ... Sprecyzujmy. ... Porannej przeprawie przez Wisle.
Ooo ... pada deszcz. Znaczy bloto jutro bedzie. . Mniam mniam ... A kto jezdzi na lajcikowatych oponkach, .... hihihi?

Na szczescie kolega poratuje mnie w razie czego swiezo zakupionym zolciutkim Jackiem . Chyba, ze bedzie sie bal, ze pobrudze

Zastanowie sie ja i Jack ...
Zreszta Jack juz sie "zdrapal" troszke po moich konwulsyjnych probach jego aktywacji, to tym bardziej sie zastanowi ...

Moze i Jack wreszcie bedzie mial okazje sie wykazac.... ze nie jezdzi tylko jako obciaznik tylu .

Panowie nie ten temat .....

Jacku przestawić zapłon to nie problem ...sęk w tym aby ustawic optymalnie....
Ja nie mam lampy strobo więc pozostaje słuch i jazdy próbne a to trochę czasu zajmuje ...
Może weź poluzuj śrubę na aparacie przekręć lekko przy uruchomionym silniku do uzyskania równej pracy .... i zrób próbę .... i tak do uzyskania zadowalających osiągów

To są moje sposoby i nie bardzo wiem jak się maja do silników samarek sprawdzały się w fiacie 125 i sprawdzają w nivie

Miłego ustawiania

Kacper ma rację z tą regulacją. Najlepiej popróbować, bo każdy egzemplaż może trochę inaczej reagować na dany kąt wyprzedzenia.

To by się zgadzało z tym zaołonem na słuch,tylko po regulacji miałem taki motyf że na benzynce zaworki mi klekotały ale na gazowni było ok.jak troszkę zmniejszyłem wruciło do normy.W karzdym razie się da to nawet pod blokiem zrobić.

generalnie to jest tak że jak już się rozgrzeje to wszystko działa jak w szwajcarskim zegarku. Kilku gazowników mówiło że warto przyspieszyć zapłon o jkieś 7 stopni bo to pomoże trochę w dynamice jazdy.

Jacek

sorry, to poprzednia to. Zapomniałem się zalogować.

Jacek