Zfira-wpływa zapłonu na szarpanie silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mama taki problem moja zafirka silnik 1,6 16 v nie daje się płynnie prowadzić ze stałą prędkością, po prostu turga. Wymieniłem świece, sondę , cewkę. Zrobili mi test w stacji opla i stwierdzili, że to będzie wina kompa. U innego diagnostyka elektryka stwierdzono możliwość przestawienia zapłonu. Co może być przyczyną. Wywala mi kod 0170 - błąd wydechu.

Cytat:
Wywala mi kod 0170 - błąd wydechu.

ha ha ha ,dobre....

P0170- Korekcja dawki paliwa dla bloku cylindrów nr1 (przyczyna szarpania)

Dzięki za informację. Ale co dalej jak usunąć usterkę?

Bez wnikliwej diagnozy nie da się stwierdzić przyczyny.

Ps. gasssss jest ?

Witam. Autko bez gazu. Dodatkowo mechanik wyczyścił przepustnicę, silniczek krokowy, recyrkulator spalin. Autko ma kopa i pali w tasie 8,5 l/100. Ale płynnie nadal nie da się jeździć.

Jaki rok produkcji Opelka ? W momencie szarpania silnika mieszanka jest uboga, czy bogata (to powinni ustalić na diagnozie), gdzie tankujesz ? Proponuję preperat STP do benzynki, po czyszczeniu wymiana filtra paliwa. Kurde ciężko dignozować przez net....

Rok 1999, tankuję w Bliskiej kod P0170 to bogaty wydech więc chyba mieszanka bogata. Jest jeszcze jeden problem wskaźnik temperatury jest niestabilny raz jest na 90 a za chwilę na 30, wymieniłem termostat w autku grzeje ale wskaźnik nadal nie pokazuje normalnie. Kupiłem czujnik temperatury cieczy ale proszę o pomoc gdzie on jest wkręcony. Znalazłem tylko jeden czujnik na komputer a na wskaźnik nie.

Cytat:
kod P0170 to bogaty wydech więc chyba mieszanka bogata.

No nie . P0171-ubogo; P0172-bogato. Sonda jest oryginalna, czy z allegro?

Witam
Jeszcze wczoraj przetestowaliśmy z mechanikiem różne czujniki na próbę podmieniliśmy czujnik podciśnienia w kolektorze dolotowym. Jak narazie jazda bez szarpania. Został tylko ten czujnik temperatury cieczy na jeden przewód ale gdzie on jest umieszczony?
Sonda oryginalna bosha.

Nieźle daje się we znaki P0170, może go wywoływać dosłownie wszystko.
Cytat:
Został tylko ten czujnik temperatury cieczy na jeden przewód ale gdzie on jest umieszczony?

ilka cm od tego czujnika dla ecu.

Witam. Jak kogoś interesuje to oglądałem kilka zdjęć umieszczenia czujnika temperatury na wskaźnik w silniku x16xel najczęściej jest obok czujnika na komputer pod termostatem ale u mnie jest tylko jeden czujnik i to ten na komputer. Tam gdzie ma być drugi na wskaźnk otwór zaślepiony.

Nie szukaj w takim razie drugiego czujnika, bo go nie ma. Masz tak jak w nowszych Zafirkach z silnikiem Z , jeden czujnik dwupinowy. (kolory kabelków: brązowy i niebiesko czerwony).Układ pracuje na jednym czujniku, jego działanie można sprawdzić na "techu" w parametrach rzeczywistych. Jeśli w momencie anomali wskaźnika temperatura wskazywana przez czytnik diagnostyczny nie dostaje "huśtawki", to czujnik jest sprawny. W układzie z jednym czujnikiem.

Wracając do problemu wskaźnika, to występuje identyczny w omedze, i nie jest spowodowany upośledzeniem czujnika.

Witam po dłuższej przerwie.
Wymieniłem czujnik temperatury i temperatura ok.
Po wymianie czujnika podciśnienia map autko przestało szarpać i spalanie wyszło 7,2 l. Myślę, że będzie ok.