Problemy z elektryką...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mam małe pytanko. Czy ma znaczenie z jakim biegunem odłaczam kleme akumulatora?... Posiadam corolle z 98r., w ktorej odłaczylem kleme dodatnia w celu oczyszczenia z zabrudzen, po ponownym podłaczeniu mam problemy z elektr. szyba... Czy odłaczenie bieguna "+" moglo wykasowac jakas pamiec? pozdrawiam

kazde odłączenie kasuje pamiec w kompie radioodbiornikach i takich tam. Lecz powinno sie po podłączeniu zaprogramowac na najlepsze ustawienie ktore programuje komp toyoty. Proponuje Najpierw sprawdzic Bezpieczniki a potem przewody w drzwiach i na koncu silniczek.

Generalną zasadą przy odłączaniu akumulatora jest to, że ZAWSZE odłączamy NAJPIERW MINUS.

Witam

To ja się dołączę do posta.
Ostatnio zmieniałem ze znajomym elektrykiem radio w mojej Carinie z 96 i mam problem. Otóż jak włączam światła mijania gaśnie mi radio, a po paru razach wywala mi bezpiecznik i nie mam podświetlania tarcz, silniczków od świateł mijania (tyle zauważyłem). Radio działa. Do zasilania używam kabli, które pochodziły z wtyczki oryginalnego radia Toyoty (TM2000). Nie wiem czy to istotne, ale zostały jeszcze jakieś 3 kabelki, które nie wiadomo do czego są. Wszystko jest raczej dobrze zalutowane i izolowane.

Cytat:
2006-07-29 09:52:57, Talus pisze:
Witam To ja się dołączę do posta. Ostatnio zmieniałem ze znajomym elektrykiem radio w mojej Carinie z 96 i mam problem. Otóż jak włączam światła mijania gaśnie mi radio, a po paru razach wywala mi bezpiecznik i nie mam podświetlania tarcz, silniczków od świateł mijania (tyle zauważyłem). Radio działa. Do zasilania używam kabli, które pochodziły z wtyczki oryginalnego radia Toyoty (TM2000). Nie wiem czy to istotne, ale zostały jeszcze jakieś 3 kabelki, które nie wiadomo do czego są. Wszystko jest raczej dobrze zalutowane i izolowane.

Witam!
Twój problem polega na tym że:podłączyłeś mase radia do podświtlenia,przy wyłączonych światłach jest tam masa i radio zagra jeśli włączysz postój to jest tam prąd i pali ci bezpiecznik
POWER
Memory (+12v Constant) Blue/Yellow
Ignition (+12v Switched) Gray
Ground (-) Brown
Illumination Green
Dimmer White/Green
POWER Antenna Black/Red

Niestety, to przerasta moje umiejętności
Nie mogę sobie poradzić z tymi kabelkami… kolory są inne :/

Do głośników dochodzą: fioletowy, różowy, niebieski, jasno zielony

Reszta to:

czerwono-biały,
niebiesko-czerwony,
ciemno zielony,
brązowy,
niebiesko-pomarańczowy,
jasno zielony

czyli inaczej jak z opisu :/
ktoś kto ma Carinę może pomóc?

========================

oki. znalazłem schemat pluga

http://www.studio24.prv.pl/

świetna stronka

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2006-08-03 21:47:37 ]

Moi mili ja mam problem z airbag po odłaczeniu akumulatora. co najciekawsze komputer nie pokazuje błędu a poduszki nie widać przy właczonym zapłonie. Poradzcie co zrobić w tej sprawie.Wiem na 100% ze poduszki są kontrolka sie tez pali ale po rozłaczeniu i ponownym połączeniu minusowej klemy na akumulator ale tylko na chwile.SZKODA

Też mam taki problem i właśnie szukam na niego odpowiedź. Będę miał dla Ciebie wskazówkę. W lagunie II po odłączeniu akumulatora szyby przesuwają się po 5cm i stają w miejscu. Trzeba zaprogramowac sterownik szyb w odpowiedni sposób. Próbowałem w ten sam sposób zaprogramować w corolli ale nie działa. Tak że jest wg mnie duża szansa że trzeba znaleźć tylko sposób na zaprogramowanie.

Cytat:
2006-09-15 23:00:15, Arenty pisze:
Moi mili ja mam problem z airbag po odłaczeniu akumulatora. co najciekawsze komputer nie pokazuje błędu a poduszki nie widać przy właczonym zapłonie. Poradzcie co zrobić w tej sprawie.Wiem na 100% ze poduszki są kontrolka sie tez pali ale po rozłaczeniu i ponownym połączeniu minusowej klemy na akumulator ale tylko na chwile.SZKODA

Arenty ale kurde samo sie nie naprawi...posylalem ci schemat i pisalem co sprawdzic a ty jakos ugrzazles z tematem.
Ale przy okazji radia to wpadl mi taki pomysl...jezeli ktos zmostkowal obwod radia ACC ze stalym plusem,lub radio puszcza slaby prad w obwod ACC to by pasowalo,to twoj komputer Air bag mysli ciagle ze masz klucz w stacyjce w pierwszym polozeniu,i dlatego nie testuje sie po wlaczeniu zaplonu tylko po podpieciu akumulatora.
Czy twoje radio dziala niezaleznie od polozenia klucza w stacyjce?