Wycieraczki przód - jak często powinny się włączać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej!

Tak sie zastanawiam czy to normalne, że w moim essim to wycieraczka bardzo rzadko "zamiata"
jak mam ustawione na 1. stopniu to tak co 7-10s - co wystarcza jak stoje na światłach i pada kapuśniaczek...
ale jak już jade za kimś to musze ręcznie włączać/wyłączać wycieraczki - troche to denerwujące

czy to normalne (jeśli tak to czy można to jakoś zmodyfikować)? a może walnięty przekaźnik?

jakie powinny być czasy na poszczególnych stopniach?

Nie jestem pewien ale do GÓRY to jest 1 co rzadko właczam.. niewspomne o 2... a na DÓŁ masz aż 7 możliwości i na oko to co 3-5 s na każdym biegu jest różnicy

Podstawowe pytanie jaki masz zespolony ??
Taki KLIK

Czy taki KLIK2

Jeżeli posiadasz wersje nr. 1 to polecam zainwestować w ten drugi zespolony + przekaźnik do tego A na pewno nie zawiedziesz się że go kupiłeś Można prawię idealnie dobrać prędkość na czasowy, ja kupiłem i nie żałuję, i na tym zwykłym też się musiałem bawić w ręczne włączanie gdyż na normalnej pracy było trochę za szybko.

Cytat:
2008-03-01 02:42:28, MacFly pisze:
Podstawowe pytanie jaki masz zespolony ?? Taki KLIK Czy taki KLIK2 Jeżeli posiadasz wersje nr. 1 to polecam zainwestować w ten drugi zespolony + przekaźnik do tego A na pewno nie zawiedziesz się że go kupiłeś Można prawię idealnie dobrać prędkość na czasowy, ja kupiłem i nie żałuję, i na tym zwykłym też się musiałem bawić w ręczne włączanie gdyż na normalnej pracy było trochę za szybko.

no właśnie mam wersje 2, ale ta 6stopniowa regulacja prędkości wydaje mi się, że jakoś dziwnie działa - za rzadko się włącza na jedynce - aż dzisiaj zmierzez z zegarkiem w ręku co ile sekund na każdym stopniu i napiszze

pomierzyłem i wyszło mi tak:
(odstęp mierzyłem od momentu jak wycieraczka wróciła do pozycji wyjściowej do momentu jak załączyła się ponownie)
1 - około 3-4s
2 - około 6-7s
3 - około 9-10s
4 - około 12-13s
5 - około 15s
6 - około 18s

też tak macie?? te 3-4s na pierwszym biegu podczas jazdy wydają mi się zdecydowanie za długie... można to jakoś skrócić?
na co taki odstęp 18s na 6biegu?

jAK W dóŁ cI zle to daj do Góry bo wydaje mi sie ok... zobacz jak np ma astra f...tam to maja problem

Cytat:
2008-03-01 09:25:51, martino_p pisze:
pomierzyłem i wyszło mi tak: (odstęp mierzyłem od momentu jak wycieraczka wróciła do pozycji wyjściowej do momentu jak załączyła się ponownie) 1 - około 3-4s 2 - około 6-7s 3 - około 9-10s 4 - około 12-13s 5 - około 15s 6 - około 18s też tak macie?? te 3-4s na pierwszym biegu podczas jazdy wydają mi się zdecydowanie za długie... można to jakoś skrócić? na co taki odstęp 18s na 6biegu?

mi taki odstęp sekundowy na 1. w zupełności wystarcza

no przeciez taka regulacja jest na mniejszy deszcz/mzawke/wode z aut jadacych przed toba... jak leje deszcz to wrzucasz na pierwsza pozycje do gory i masz caly czas "sucha" szybe... 18s. jak deszczyk kapie tylko tyci tyci.
no po prostu po to zrobili 6 pozycji zeby kazdy mogl wybrac cos dla siebei na dana pogode...

a jak nie pasuje, to chyba mozna dolozyc jakis potencjometr i nim regulowac przerwy... gdzies widzialem na necie opis... pozniej sproboje za nim grzebnac bo teraz musze leciec...

pozdrawiam

EDIT:

nie napisalem najwazniejszego
u mnie czasy sa raczej podobne... tak na oko... nie mierzylem...

[ wiadomość edytowana przez: archivi dnia 2008-03-01 14:04:46 ]

jak komus nie pasuje , to moze zrobic regulacje pokretlem jak to jest, jak sie nie myle w astrach
tylko po co, jest to calkowicie wystarczajace

jest jeszcze lepszy numer... w moim poprzednim aucie - polonezie mialem tak, ze ustawiales sobie sam jak czesto ma jezdzic wycieraczka... robilo sie to w ten sposob ze wlanczalo sie wycieraczki w tryb pracy przerywanej, potem naciskalo sie raz spryskiwacz (wycieraczka automatycznie robi wtedy jeden ruch) i po takim czasie jak sobie zyczysz (powiedzmy po 1 sekundzie) jeszcze raz spryskiwacz... i od tego momentu wycieraczki kursuja co 1 sekunde
mozliwosc regulacji chyba od 0 do 20 sekund.