MotoNews.pl

H4 - postojówka/mijania/drogowe - jak to dzioła?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W H4 są dwa żarniki, jak jest rozwiązane "dawanie" światła?

Jeden z żarników robi za mijania/postojowe a drugi za długie? Czy inaczej?

Jeżeli tak jak napisałem, to zakładam, że jak włączamy postojowe to żarówka dostaje mniejsze napięcie?

Czy też może postojówka ma swój żarnik a długie/mijania są na jednym? (aczkolwiek wydaje mi się że nie bo można zapodać same długie albo w połączeniu z mijania - dźwigienka świateł do siebie).

Dla czego pytam? Otóż świeci się światło mijania, długie, natomiast nie ma postojówki (tylko z jednej strony) i nie wiem z jakiego powodu a nie chce mi się żarówki wyciągać żeby sprawdzić

Szczerze mówiąc pojechałeś po rajtkach z tym tematem

H4 ma dwa wlókna - jedno od mijania drugie od drogowych świateł, a postojówka ma inną żarówkę

Zwykle jest tak, że z tych dwóch włókien H4 świeci tylko jedno - dlatego niektórzy przerabiają tak by swieciły oba przy włączonych długich (tzw power długie)

ops, faktycznie, dałem ciała, sprawdziłem na stronie philipsa i postojówki są oznaczone jako W5W

To teraz pytanie gdzie w reflektorze one siedzą, bo jak zmieniałem H4-ki to nie zauważyłem żeby była gdzieś wciśnięta inna żarówka, stąd moje, jak się okazało głupie pytanie

Co do "power długich", to generalnie chyba w większości aut jest tak, że od siebie włącza długie, a do siebie daje "mignięcie" światłami (i jest to mijania+długie)

[ wiadomość edytowana przez: Behi dnia 2008-02-27 23:49:40 ]

[ wiadomość edytowana przez: Behi dnia 2008-02-28 00:10:24 ]

Zajrzyj przez szkło reflektora, poświeć sobie latarką lub czymś i zauważysz jakieś ustrojstwo to jest postojówka(taka mała żaróweczka) lub będzie dziurka w którą musisz wcisnąć żaróweczkę.

Cytat:
2008-02-28 00:13:35, Kwiku pisze:
Zajrzyj przez szkło reflektora, poświeć sobie latarką lub czymś i zauważysz jakieś ustrojstwo to jest postojówka(taka mała żaróweczka) lub będzie dziurka w którą musisz wcisnąć żaróweczkę.

są, nie uciekły

może ja jestem niepełnosprawny manualnie, ale za Chiny nie mogę wyciągnąć tej wtyczki z postojówką Jakaś rada?

musisz pokombinować, spróbować obrócić, poruszać, a jak nie drgnie to potraktuj ją brutalniej spróbuj ją siłą wyciągnąć, może coś było kombinowane, dobrze ją obejrzyj.

jest lekki luz, ale jakby coś ją trzymało (zatrzask/zapadka?) a po ciemku to dużo nie widze i po omacku latam a nie chce czegoś połamać i wymieniać potem całej lampy

Wymieniłem, trzyma ją zapadka od góry, podważyłem obcinaczką do paznokci (łamie się w pół i ma końcówkę ostrą z haczykiem do wyciągania syfu spod paznokci) - nic innego nie chciało tam się zmieścić i wcisnąć żeby dało podważyć