[S-coupe] listwy boczne - przykręcane

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam pytanie, a właściwie prośbę o poradę. Mam w swoim Scoupe boczne listwy ozdobne (ochronne) w postaci pasków 5 cm szerokości, które są przykręcane do nadwozia. na wiosnę planuję mały remoncik blacharki i postanowiłem je zmienić na przyklejane. Chodzi o to że te mają wtopiony pas metalu i on trochę "puchnie" co nie wygląda zachęcajaco. Prośba moja polega na tym że chcę usunąć dziury po odkręconych listwach i nie jestem pewien jak zrobić to najlepiej. Myslałem już o "chwyceniu" migomatem od spodu Kawałków blachy i zaszpachlowaniu, przylutowaniu siatki miedzianej i zaklejeniu żywicą epoksydową i siatką z włókna szklanego (oczywiście wszystko od tylnej strony drzwi i błotników) a od zewnątrz szpachla i lakierowanie. Który ze sposobów bylby najlepszy? A może jeszcze coś innego? Po pomalowaniu chyba przykleję inne listwy. Acha, jakby ktoś nie kojarzył - to nie są te szerokie pasy plastiku (najczęściej szare) jakie były w większości Scoupe (starszy model), tych raczej nie chcę zakładać.

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2008-04-16 10:23:05 ]

Myślę , ze zalepienie otworów od wewnątrz żywicą będzie najłatwiejsze i wystarczające. Nowa listwa i tak będzie przykrywać te miejsca.

Dzięki! Chyba właśnie tej odpowiedzi oczekiwałem najbardziej - miałbym problemy z lutowaniem nie mówiąc o spawaniu. A szpachlować na szczęście umiem w miarę równo

Skoro sie zabierasz za taka robote, moze bys sobie zalozyl listwy od modelu wyzszego? takiego po 93' listwy zakrywaja polowe drzwi ,mi sie osobiscie to podoba.Wymiarami autko jest identyczne wiec napewno by pasowaly.

Właśnie tych listew nie chcę zakładać. Raz że nie są w moim typie (co nie oznacza że nie mogą się podobać komuś innemu) a dwa - nie bardzo mi się uśmiecha rozwój korozji pod nimi. To auto jest z 91 roku i pod takimi listwami będzie siedziało trochę wilgoci, a potem rdza.... brrr, nie mam na to ochoty

Wymieniajac reperaturki tylnych nadkoli , zdjete byly wszystkie plastiki, rowniez te na drzwiach. NIe bylo pod nimi nawet sladu korozji. Jednak lakiernik polozyl mi do polowy drzwi ,czyli na wysokosci tych plastikow baranek co ma niedopuscic to faktu przez Ciebie opisywanego.Ale coz na temat gustu podobnmo sie nie rozmawia. Pozdrawiam.

w poniaczu jak zmienialem na naklejane, dziurki pod oryginały zostawiłem. nie przeszkadzają w niczym a po naklejeniu nowych listew woda nie ma dostępu do wnętrza. chyba najprościej. robiłem to w dwóch poniaczach i nie stwierdziłem rdzy pod listwami tylko na nich samych.

Cytat:
Wymieniajac reperaturki tylnych nadkoli , zdjete byly wszystkie plastiki, rowniez te na drzwiach. NIe bylo pod nimi nawet sladu korozji ,..

Złociutki gdzie kupiłeś reperaturki!Ja własnie poszukuje do mojego!!

O juz wiem ską masz!Nie doczytałem postu o częściach zamiennych! Moja wina!Sorry!

Tomasz, zaraz na Ciebie Speedmaster nakrzyczy, że piszesz post po poście...

Odgrzeje kotleta... Jak zdjąć listwy w S-coupe po 93r. chodzi mi o te na drzwiach... Drugie pytanie: gdzie można dostać takie spinki co są od dołu drzwi, bo mi ze 3 szt. brakuje

Cytat:
2008-04-15 23:30:09, cendra pisze:
Odgrzeje kotleta... Jak zdjąć listwy w S-coupe po 93r. chodzi mi o te na drzwiach... Drugie pytanie: gdzie można dostać takie spinki co są od dołu drzwi, bo mi ze 3 szt. brakuje

Przykręcane są jedną śrubkąod wewnętrznej strony przy zawiasie. Później ściągasz te spinki o których piszesz i reszta jest na zatrzaski.
A spinek to nawet w ASO nie szukaj bo próbowałem.

pod tym plasikiem masz ładnie, nie ma potrzeby ich sciagac bo niedawno robiłem to w tym samochodzie ;] tylko ptoblem bo zatrzaski sa jedne w prawo inne w lewo i latwo je polamac a trudno dostac ;] co do spinek od dołu, to towar deficytowy, 3 scoupe w domu stały i w kazdym brakowało ja do swojego w garazu znalazlem podobny kawałek plastiku, ktory pasował i mi sie ładnie trzymaja

chce zdjąć, bo mi w drzwiach pasażera puściła jedna spinka na środku i inaczej jej nie założę... dzwoniłem do jednego gościa co ma rozbitego S-coupe i ten chce za 7 szt. 30zł... powiedziałem, że dam mu max 2zł za sztukę i sie nie dogadaliśmy wole poszukać jakiegoś środka zastępczego... ma ktoś jakiś patent na to?

Cytat:
2008-04-16 17:22:08, cendra pisze:
chce zdjąć, bo mi w drzwiach pasażera puściła jedna spinka na środku i inaczej jej nie założę... dzwoniłem do jednego gościa co ma rozbitego S-coupe i ten chce za 7 szt. 30zł... powiedziałem, że dam mu max 2zł za sztukę i sie nie dogadaliśmy wole poszukać jakiegoś środka zastępczego... ma ktoś jakiś patent na to?

Pasują spinki od jakiegoś VW po lekkin przycięciu i obróceniu o 90 stopni

Cytat:
2008-04-16 21:38:15, BartBartez pisze:
Pasują spinki od jakiegoś VW po lekkin przycięciu i obróceniu o 90 stopni

Spinki czyli te co mocuuja na górze?
Te akurat mam ok

Cytat:
2008-04-17 09:20:21, cendra pisze:
Spinki czyli te co mocuuja na górze? Te akurat mam ok

Tak te na górze i po środku. A te dolne to pozostają w sferze marzeń