ZMIANA Z 15W40 =>10W40 ? CZY WARTO?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM !CHCIALEM ZACZERPNAC WASZEJ OPINI=> CZY WARTO ZMIENIC OLEJ MINERALNY NA POLSENTETYK ? 1,3 96R. 208 TYS. zalany lotos gaz 15w40 aktualnie. moge zmienic na castrola 10w40 magnateca ?Czy nie rozpusci mi nagarow oile sa ?Silnik bral olej ale wymienilem uszczelke pod zaworami i teraz jest gitara .jakie sa wasze zaleconka.pozdrawiam

Witam. Jeśli masz zamia zmienić auto, zmień olej z mineralnego na syntetyk.
Nie polecam, Twój wybór.

zmiana na półsyntetyk niczym nie grozi bo mowa o 10W40 jak rozumię ja tak zrobiłem 2 lata temu ijest okej nie mam żadnych problemów oczywiście na pełny syntetyk nie zalecam.

No ewentualnie półsyntetyk można zaryzykować.... A ile jeździ na tym Lotosie już? Jak powiedzmy z 15 tys. a wcześniej był półsyntetyk to zmień.
Na pewno nawet jeśli nie na półsyntetyk, to zmieniłbym na porządny mineralny a nie Lotos (nie mam zaufania do tej marki, coby niektórzy pisali ). I będzie gitara. Jeśli ma zmiana być ryzykowna, to po co? Auto nowe nie jest, a porządny minerał też nie jest zły, tylko trzeba pilnować wymiany

Cytat:
2008-03-02 22:39:14, ROBCIO1969 pisze:
zmiana na półsyntetyk niczym nie grozi bo mowa o 10W40 jak rozumię ja tak zrobiłem 2 lata temu ijest okej nie mam żadnych problemów oczywiście na pełny syntetyk nie zalecam.

To zależy, bardzo zależy, a że 10W40 to nie znaczy ani że półsyntetyk ani że minerał, ani że syntetyk.

Jesli przebieg samochodu masz prawdziwy (208 tys) to mozesz smialo lac polsyntetyk.
200 tys km. to zaden przebieg dla samochodu.
Natomiast olej 10W40 jest ekonomiczniejszy, ma wieksza sprawnosc i latwiej zapala sie auto przy nizszych temperaturach.

Jesli jednak jezdziles caly czas na mineralnym to wymien ten olej po przejechaniu 7-8 tys km. Chodzi o to, ze te oleje maja dodatki myjace i jak on to wszystko rozpusci to... bedziesz mial smole w misce olejowej.

Pozniej mozesz wymieniac "normalnie".

Powodzenia.